Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Sarunas par raidījuma Kas notiek Latvijā? nākotni bijušas nesekmīgas

Pagaidām sarunas par Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Kas notiek Latvijā?" (KNL) nākotni bijušas nesekmīgas, liecina KNL mājas lapā publicētā sarakste starp raidījuma vadītāju Jāni Domburu un LTV valdes locekli Edgaru Kotu.

Vakar, 15.jūnijā, notika šīs sezonas pēdējais KNL, kura izskaņā Domburs atvadījās no skatītājiem, liekot noprast, ka šādā formātā tas bija, iespējams, pēdējais raidījums.

KNL sniegtā informācija liecina, ka 2011.gada 30.jūnijā noslēdzas termiņš kārtējam līgumam starp LTV un Domburu par KNL veidošanu. Kopš šā gada marta starp pusēm notika sarunas par turpmāko sadarbību.

1.jūnijā Kots nosūtījis vēstuli Domburam, kurā slavē KNL līdzšinējos panākumus, norādot uz plaša tematiskā spektra uzturēšanu un tēmu izpēti. LTV atzīst, ka autora darbs bijis objektīvs, KNL ir pietiekoši atspoguļojis sabiedrības viedokļu daudzveidību un sekmējis iedzīvotāju izpratni par politikas, ekonomikas, tiesību, drošības, vides, kultūras, sociālajiem un citiem jautājumiem.

Tai pašā laikā tiek norādīts, ka līguma darbības laikā, 2009.-2011.gadā, bijušas arī problēmas - Domburs izteicis pretenzijas par raidījuma dekorācijām un jauniem LTV raidījumu cikliem, savukārt televīziju nav apmierinājuši daudzkārtējie KNL hronometrāžas pārkāpumi.

Vēstulē Kots aicināja Domburu analizēt KNL reitingu krituma iemeslus - lai arī sabiedriskajam medijam tā neesot galvenā raidījuma kvalitātes mēraukla, tomēr tas esot svarīgs raidījuma pastāvēšanas un attīstības kritērijs. Pēdējo gadu laikā KNL uzrādījis krītošu reitingu līkni - skatīšanās laika daļa samazinājusies par 6,5%, 2010.gadā sasniedzot vidējo auditoriju 107 000 skatītāju. Šā gada pirmajos mēnešos raidījuma skatīšanās laika daļa bijusi mainīga - februārī pieaugusi, martā kritusi, bet aprīlī atkal vērojams kāpums.

LTV Domburam piedāvāja turpmāku sadarbību no 2011.gada rudens sezonas (24.augusta) līdz 2013.gada 31.decembrim. Paredzamais raidījumu skaits: 2011.gadā - 18, 2012.gadā - 43, 2013.gadā - 43. Tāpat piedāvāts saglabāt līdzšinējo KNL ētera vietu - trešdienās plkst.21.20 ar atkārtojumu nākamajā dienā plkst.11.

LTV rosināja turpmākā KNL attīstībā pilnveidot formātu un plašāk iesaistīt sabiedrības pārstāvjus, vairāk izmantot modernās komunikāciju tehnoloģijas, mainīt viesu proporciju, līdzās politiķiem nozīmīgāku vietu ierādot sabiedrības pārstāvjiem. Atsevišķos gadījumos varētu atkal izmantot praksi veikt individuālas intervijas.

LTV izteica savu finanšu piedāvājumu - samazināt autora atlīdzību līdz 807,50 latiem par vienu raidījumu (samazinājums būtu 15%, salīdzinot ar 2009.gada janvāri), kā arī samazināt raidījuma materiālu izveides līguma summu par 15%.

Atbildes vēstulē, kas datēta ar 15.jūniju, Domburs pauž sarūgtinājumu par saņemto LTV piedāvājumu, norādot, ka līdzšinējās sadarbības izvērtējums ir nepilnīgs. Žurnālists kritizē LTV vadību, uzsverot, ka tā nav pildījusi solījumus ļaut žurnālistam attīstīties, nesniedz KNL satura izvērtējumu un nedefinē žurnālistiskā darba kvalitātes vērtēšanas kritērijus, vien vispārīgi atzīstot raidījumu par kvalitatīvu un bez pamatotiem kritērijiem izvirzot pretenzijas par reitingiem.

Kā atgādina Domburs, līguma noteikts, ka raidījuma veidošanā primārais ir nevis maksimālu reitingu sasniegšana, bet sabiedriskās televīzijas misijas izpilde. Turklāt KNL reitingi pārsnieguši gan līgumā noteikto minimālo robežu, gan LTV vidējos reitingus, saglabājot stabilu vietu starp populārākajiem LTV oriģinālraidījumiem.

Domburs norāda, ka līdzšinējā sadarbības pieredze, kā arī vairāki polemikas gadījumi publiskajā telpā liek secināt, ka LTV pašreizējās vadības un žurnālista redzējums par sabiedriskās televīzijas redakcionālo darbu un prioritātēm būtiski atšķiras. LTV savā piedāvājumā nav sniegusi skaidru redzējumu par medija stratēģiju, redakcionālajām prioritātēm, tematisko spektru un konkrētu raidījumu lomu un mijiedarbību.

Žurnālists akcentē, ka LTV izvirzījusi neskaidru un neviennozīmīgi interpretējamu ierosinājumu par raidījuma formātu un dalībnieku sastāvu. Tāpat izvirzīts nepamatots skaitlisks nosacījums par sasniedzamo reitingu līmeni, kā arī bez jebkāda pamatojuma piedāvāts samazināt atalgojumu KNL veidotājiem. Dombura honorārs sasniegtu 2005.gada līmeni.

"Pie tik fundamentālām pozīciju atšķirībām neredzu par iespējamu šo LTV valdes locekļa Edgara Kota 1.jūnija piedāvājumu pieņemt. Neuzskatu to arī par tādu, "uz kura bāzes", kā tas LTV piedāvājumā formulēts, var "turpināt sarunas", ņemot vērā jau agrāk izklāstītos, bet no LTV puses ignorētos argumentus," raksta Domburs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums, kā dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas