Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Senāts pieņem Latvija par latu pieteikumu par CVK lēmumu nereģistrēt likumprojektu, kas paredz referendumu pirms eiro ieviešanas

Trešdien, 16.aprīlī, Augstākās tiesas (AT) Senāta Administratīvo lietu departaments pieņēmis biedrības Latvija par latu pieteikumu par Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) 18.marta lēmuma atcelšanu, ar kuru atteikta likumprojekta Grozījumi likumā Par Latvijas Banku reģistrācija, kas paredzēja referendumu pirms eiro ieviešanas, portālu Diena.lv informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Jau ziņots, ka biedrība Latvija par latu likumprojektu CVK iesniedza šā gada 30.janvārī.

Kā vēstīts, Satversmes tiesa martā ierosināja lietu par likuma Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu normu atbilstību Satversmei. AT Senāts pieteikumā pauda viedokli, ka apstrīdētās normas ir pretrunā ar varas dalīšanu principu, proti, gan CVK, gan AT Senāta kompetence esot pārāk plaša. Saskaņā ar apstrīdētajām normām CVK esot jāpārbauda iesniegtā likumprojekta konstitucionalitāte.

Senatoru kolēģija secināja, ka izskatāmajā lietā, līdzīgi kā Senāta tiesvedībā esošajā lietā, piemērojami tā paša likuma noteikumi, par kuru atbilstību Satversmes 1.pantam Senāts šī gada februārī iesniedza pieteikumu Satversmes tiesai. Tādējādi, kamēr Senātam pastāv uzskats par šo normu neatbilstību Latvijas Satversmes 1.pantam, un Satversmes tiesa par šo normu atbilstību nav pieņēmusi nolēmumu, Senāts šajā lietā nevar turpināt tiesvedību. Savukārt tiesai, pārbaudot CVK lēmuma tiesiskumu, esot jāveic likumdošanas iniciatīvas saturiskā kontrole, kas citkārt būtu jādara Saeimai.

Senāta rīcības sēdes lēmums nav pārsūdzams.

Ievērojot minēto, senatoru kolēģija atzina, ka izskatāmajā lietā ir pamats apturēt tiesvedību, līdz stāsies spēkā Satversmes tiesas nolēmums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas