Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šķēle un Šlesers vēlas kļūt par baņķieriem un grasās pirkt Meridian Trade Bank

Meridian Trade Bank ir viena no Latvijas mazākajām un vecākajām kredītiestādēm. Tai līdz šī gada beigām jāatrod finanšu investors, pretējā gadījumā bankā nebūs pietiekami daudz naudas, lai tā turpinātu darbu. Meridian Trade Bank izdevies atrast pat vairākus investorus, no kuriem lielākais ir Andrim Šķēlem un Aināram Šleseram piederošs uzņēmums, ziņo Nekā personīga.

Pēc 2008. gada pasaules finanšu krīzes valstis vienojās palielināt banku kapitāla pietiekamības prasības. Tas nozīmē, ka pašiem īpašniekiem bankās jāiegulda lielāku drošības spilvenu, lai tās varētu pārdzīvot krīzes. Plānots, ka jaunās prasības spēkā stāsies pēc diviem gadiem, un jau šobrīd bankas prognozē, ka daudzām tās izpildīt nebūs pa spēkam. Kapitāla nepietiekamība bija viens no iemesliem, kādēļ Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) apturēja PNB Bankas darbību. Bet palielināt kapitālu uzraugi liek arī citām bankā, informē Nekā personīga.

Meridian Trade Bank ilgstoši piederēja miljardierim Arkādijam Rotenbergam, kas ir viens no tuvākajiem Krievijas prezidenta Vladimira Putina draugiem, bērnībā viņi kopā nodarbojās ar džudo un sambo. Rotenberga firmas no valsts saņēmušas daudzus miljardiem dolāru vērtus pasūtījumus, arī Soču olimpisko spēļu ciemata un Kerčas tilta būvniecībā. Kopā ar brāli Borisu un dēlu Igoru ilgus gadus Rotenbergi bija Krievijas bagātākā ģimene. Viņiem neiztrūka arī oligarhu komplektam obligātā banka, Rotenbergiem tā bija SMP Bank.

Rotenbergi 2006. gadā nopirka banku Latvijā. Tā bija Skonto grupas uzņēmējiem piederošā Multibanka. Tobrīd banka bija uz bankrota sliekšņa ASV sankciju draudu dēļ par naudas atmazgāšanu. Rotenbergi Multibanku pārsauca par SMP Bank. Draudzība ar Putinu Rotenbergiem ļāva pelnīt arī Latvijā - Krievija Latvijā dzīvojošajām militārpersonām pensijas sāka maksāt caur šo banku un turpina darīt to joprojām.

Pēc Krimas aneksijas Eiropas Savienība Arkādiju Rotenbergu iekļāva sankciju sarakstā. Lai Latvijas SMP bank varētu turpināt strādāt, akcijas pārņēma SMP bankas menedžments. Tā atkal tika pie jauna vārda - Meridian Trade Bank

''Šī gada aprīļa mēnesī Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē tika uzsākti trīs kriminālprocesi par Meridian Trade Bank bijušās padomes un valdes locekļu iespējamo pilnvaru pārkāpšanu un izmantošanu ļaunprātīgā nolūkā, kā arī par krāpšanu lielā apmērā, izsniedzot kredītlīdzekļus uzņēmumiem, kas, iespējams, saistīti ar viņiem pašiem un kur viņi visdrīzāk ir slēptie patiesā labuma guvēji,'' situāciju ap Meridian Trade Bank komentē Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska.

Vasarā trīs kriminālprocesi apvienoti vienā. Divi no izmeklētajiem uzņēmumiem ir OIK saņēmēji Priekules bioenerģija un Priekules siltumtīkli. Viens ražoja enerģiju, otrs to pirka un piegādāja iedzīvotājiem. Aizdomas ir ne tikai par neatļautu iegrābšanos bankas naudā, bet arī pašvaldības apmānīšanu, jo pretēji līgumam siltumapgādes infrastruktūra nonākusi vēl trešās firmas SGC rokās. Priekules siltumtīkliem policija uzlikusi arestu, ziņo Nekā personīga.

''Tika veikta un tiek turpināta pirmstiesas izmeklēšana, kuras laikā tika veiktas 23 kratīšanas, piecas personas tika aizturētas, no kurām trīs tika atzītas par aizdomās turētām personām un divas personas - par personām, pret kurām ir uzsākts kriminālprocess. Tika arestēti 18 vērtīgi nekustamie īpašumi, luksusa automašīna, kā arī skaidra nauda 102 500 eiro un viena uzņēmuma kapitāldaļas 100% apmērā,''  Nekā personīga skaidro Bauska.

Pēc Rotenbergu aiziešanas par lielākajiem akcionāriem kļuva Svetlana un Andris Dzeņi, kuriem piederēja  37%. Šajā laikā banka par tai neizdevīgiem nosacījumiem finansējusi Dzeņu īpašumus. Par to  FKTK  Meridian Trade Bank pirms diviem gadiem sodīja un lika maksāt 900 tūkstošus eiro. Akcionāri Dzeņus no bankas amatiem izmeta un vērsās policijā.

Šoruden banka ar bijušo valdes priekšsēdētāju noslēgusi mierizlīgumu. Meridian Trade Bank nepiedzīs no bijušās bankas vadītājas Svetlanas Dzenes kompensāciju, bet Dzene atteikusies no 27% bankas akciju. Tie tagad oficiāli pieder pašai kredītiestādei, kuras padomi vada Jurijs Adamovičs, bet valdi - Solvita Deglava. Abiem bijusi pieredze banku sakārtošanā, jo viņi bijuši Parex vadībā pēc tam, kad to pārņēma valsts.

Rakstiskā atbildē Meridian Trade Bank pārstāve informēja Nekā personīga, ka akcijām tiek meklēti īpašnieki. Pēc Komerclikuma tas ir jāizdara gada laikā, taču tik daudz laika bankai nav.

''Meridian Trade Bank akcionāri savā starp ir vienojušies, ka Svetlanas Dzenes akcijas tiek nodotas bankas īpašumā. Atbilstoši Komerclikuma prasībām un bankā notiekošajām pārmaiņām, akcijās plānotas pārdot ne vēlāk kā gada laikā no tā iegādes brīža, '' informēja banka.

''Mēs esam saņēmuši šāda veida ziņas, bet mums ir skaidri saredzams noziedzīgo nodarījumu sastāvs, un šāda veida mierizlīgums mūsu ieskatā varētu tikt izmantots un par to varētu tikt lemts kā par mīkstinošu apstākli, iespējams, tiesā, bet mums ir skaidrs izmeklēšanas virziens, mēs turpināsim un, es domāju, saprātīgos termiņos mēs nonāksim pie procesuāliem nolēmumiem,'' sacīja Bauska.

Meridian Trade Bank ir no visām Latvijas bankām ar viszemākā kapitāla pietiekamības rādītāju. Kredītiestādes stabilitātei banku uzraugs līdz šī gada beigām liek palielināt līdzekļus bankā. Tāpēc Meridian Trade Bank meklē finanšu investoru, kam pārdod akcijas. Lai to izdarītu un darījumu saskaņotu ar FKTK, atlicis mēnesis. 

Banku uzrauga prasību izpildīšanai bankā jāiegulda ap 10 miljoniem eiro. Pretējā gadījumā FKTK var lemt par bankas licences apturēšanu. Pārdot savas akcijas gatavi arī citi bankas mazie akcionāri.

Nekā personīga zināms, ka būtisku daļu no nepieciešamās summas gatavi ieguldīt ekspolitiķi Andris Šķēle un Ainārs Šlesers caur kopīgo uzņēmumu MCH Investīcijas.

Tas ir lielākais Rīgas tirdzniecības ostas īpašnieks un pagājušajā gadā guvis 9,5 miljonu eiro tīro peļņu.

 

Pārējo investīciju daļu ieguldīt sola vairāki tranzītbiznesa uzņēmēji un Meridian Trade Bank padomes priekšsēdētājs Jurijs Adamovičs. Pēc Parex sadalīšanas labajos un sliktajos aktīvos viņš izveidojis putnu fermu Alūksnē, bet Meridian Trade Bank nonāca, nopērkot akcijas no tranzītbiznesa uzņēmēja Mihaila Gaņeva. Gaņevs savulaik ziedoja Šlesera un Šķēles partijai Par labu Latviju. Adamovičs ar 5 000 eiro atbalstījis KPV LV.

 

Potenciālajiem investoriem jāgūst arī Eiropas Centrālās bankas atļauja. Pēc oficiāla pieteikuma saņemšanas atļauju vai atteikumu pirkt banku sniedz 60 darba dienu laikā. Ja rodas problēmas, tad termiņu var pagarināt vēl par 30 darba dienām.

 

FKTK Licencēšanas daļas vadītāja Agnese Alaine uzsver, ka šajā procesā vērtē vairākus kritērijus, kas ir nevainojama reputācija, brīvais kapitāls, ieguldāmo līdzekļu izcelsme un finanšu stabilitāte. 

 

''Nevainojama reputācija ir kritērijs, kas ir vajadzīgs jebkurai no personām , vienalga, kurš iegūst. Līdz ar to ,protams, iespējams, politiski nozīmīgām personām vienkārši šis riska moments ir lielāks, līdz ar to, iespējams, ka tur arī papildus tiek skatītas padziļināti šis jautājums, tai skaitā AML aspekts vairak varbūt nekā citos gadījumos, '' turpina Alaine.

 

Pēc Nekā personīga informācijas šo piektdien potenciālie bankas investori oficiāli vērsušies FKTK. Pēc darījuma bankā specializēsies industriālu uzņēmumu kreditēšanā, nosaukumu mainot uz Industra. Rīgas ostā strādājošie uzņēmēji nav vienīgie, kas vēl saredz potenciālu banku biznesā. Neoficiāli zināms, ka jaunas bankas veidošanu apsver arī ieguldījumu pārvaldītāja Indexo īpašnieki.

Top komentāri

aina
a
Lūk jums virziens Kariņa Ziemeļeiropas virzienā
utopija
u
vel ir ko zagt latija
Kika
K
Cik ilgi vel Latvijas impotenta, nespejiga, debiliku valdiba pielaus to, ka sie divi noladetie zagli, korumpanti, izdzimteni Skele un Lesinskis turpinas netrauceti izlaupit Latvijas valsti un apzagt latviesu naciju ko sie izdzimteni dara pedejos 25 gadus?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas