Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Skolēnu autobusus rosina izmantot arī grūtnieču nogādāšanai pie ārsta

Latvijas lauku pašvaldības varētu ļaut skolēnu pārvadāšanai paredzētos autobusus izmantot arī grūtnieču nogādāšanai pie ārsta un uz ultrosonogrāfijas izmeklējumiem, rosina Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija.

Asociācija uzskata, ka tādā veidā tiks veicināta topošo māmiņu laicīga stāšanās uzskaitē (līdz 12. nedēļai), kā arī agrāka ultrosonogrāfijas izmeklēšanas uzsākšana (10-12.nedēļā).

Asociācija norāda, ka uz šādu rīcību to ir pamudinājis tikko publiskotais pētījums projekta Izglābsim 100 bērnus ietvaros - tajā kā viens no būtiskiem zīdaiņu mirstības cēloņiem minēta lauku novados dzīvojošu topošu māmiņu novēlotā stāšanās uzskaitē pie dzemdniecības speciālista un ar novēlošanos uzsākti ultrosonogrāfijas izmeklējumi, kas liedz ārstiem agrīnā posmā atklāt iespējamās novirzes bērniņa attīstībā un nekavējoties rīkoties mazuļa glābšanai.

"Šonedēļ publiskotajā pētījumā atklāts, ka pastāv būtiskas atšķirības starp Rīgu un reģioniem antenatālās aprūpes uzsākšanā - ja Rīgā no visu mirušo zīdaiņu mātēm 2010.gadā antenatālā aprūpē nebija stājušās tikai 4,7%, tad, piemēram, Latgalē antentālā aprūpē nebija stājušās 28,6% no visu mirušo bērnu mātēm. Topošām māmiņām tieši lauku novados antentālās aprūpes uzsākšanu kavē apgrūtinātā iespēja no sava lauku ciemata tikt pie dzemdniecības speciālista un uz ultrosonogrāfijas izmeklējumiem tuvākajā pilsētā," pauda asociācijas prezidente Dace Matule.

Kā vienu no risinājumiem asociācija redz skolēnu autobusu izmantošanu grūtnieču nogādāšanai pie speciālista. Asociācija cer, ka pašvaldības ieklausīsies asociācijas aicinājumā un pastiprināti pievērsīsies jautājuma risināšanai par grūtnieču laicīgu un regulāru nogādāšanu līdz ārstam un ultrosonogrāfijas izmeklējumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas