Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Šlokenbekas Dzirnavu ezera piesārņojums videi nodarījis kaitējumu 9401 eiro apmērā

Šlokenbekas Dzirnavu ezera piesārņojums videi nodarījis kaitējumu 9401 eiro apmērā, aprēķinājusi Valsts vides dienesta (VVD) Ventspils reģionālā vides pārvalde.

Kā aģentūru LETA informēja VVD pārstāve Jūlija Ņikitina, pagājušajā nedēļā ir sagatavots lēmums par videi nodarītajiem zaudējumiem, novadot Engures novada teritorijā esošajā Šlokenbekas Dzirnavu ezerā paaugstināta piesārņojuma notekūdeņus no Tukuma notekūdeņu attīrīšanas iekārtām, kas izraisīja masveida zivju bojāeju.

Lēmums ir nosūtīts Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei pievienošanai krimināllietas materiāliem. Prasība par videi nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu tiks skatīta kā civilprasība saistībā ar kriminālprocesa rezultātiem, skaidroja VVD pārstāve.

Kopējā summa, kas aprēķināta kā videi nodarītais kaitējums, sastāv no zivju resursu tiešiem zaudējumiem 3729 eiro apmērā, nākotnē nārstojošo zivju daudzuma samazināšanās nodarītiem zaudējumiem 1829 eiro apmērā un zivju barības (zoobentosa) organismu bojāejas nodarītiem zaudējumiem 518 eiro apmērā, ko aprēķinājis pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR.

Savukārt kaitējuma summa attiecībā uz ūdeņos palikušo piesārņojumu, kas novadīts no Tukuma attīrīšanas iekārtām, ir 1912 eiro, bet VVD administratīvajiem izdevumiem analīžu veikšanai un BIOR zaudējumu aprēķinam iztērēti 1413 eiro, kas papildina zaudējumu aprēķinu.

Kā aģentūru LETA informēja VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece, VP joprojām turpina izmeklēšanas darbības. Procesa materiāli no Zemgales reģiona pārsūtīti VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei, kas pārņēmusi šā procesa lietvedību.

Tukuma novada pašvaldības Komunālās nodaļas vadītājs Ģirts Ruģelis aģentūrai LETA norādīja, ka saistībā ar kriminālprocesu pagaidām pašvaldība nekomentē jūlijā notikušā Šlokenbekas Dzirnavu ezera piesārņojuma iemeslus.

Savukārt pašvaldības kapitālsabiedrība SIA Tukuma ūdens pagaidām nekādus soda aprēķinus nav saņēmusi, tāpēc nespējot ko tādu komentēt.

Jau ziņots par masveida zivju slāpšanu Šlokenbekas Dzirnavu ezerā, no kura izsmeltas četras tonnas beigtu zivju. Saistībā ar notikušo 10.jūlijā Tukuma pašvaldības dome izsludināja ārkārtas situāciju, bet policija sākusi kriminālprocesu.

Augstais piesārņojuma līmenis ezerā saistīts ar to, ka Tukuma pilsētas kanalizācijas sistēmā ielaisti tik netīri notekūdeņi, ka bioloģiskās attīrīšanas ietaišu mikroorganismi netika galā un nespēja atjaunoties.

Latvijas Televīzija iepriekš vēstīja, ka VVD esot izrakstījis 10 000 eiro rēķinu pašvaldības uzņēmumam Tukuma ūdens par Šlokenbekas Dzirnavu ezera piesārņošanu.

Patlaban skābekļa daudzums Šlokenbekas ezerā atkal ir normas robežās, taču zivju barības bāze ir iznīcināta, un pašlaik neesot jēgas ielaist zivju mazuļus, jo tiem nebūs ēdamā, norāda VVD. Notekūdeņu attīrīšanas iekārtās pilnībā atjaunotas dūņas un nodrošināta mazāka slodze.

VVD uzsver, ka šis gadījums bija mācība Tukuma ūdenim, kurš līdz ekoloģiskajai katastrofai pieņēma visus ražošanas notekūdeņus. Līgumos ar novada uzņēmumiem bija noteikti tādi notekūdeņu piesārņojuma rādītāji un apjomi, kas pārslogoja attīrīšanas iekārtas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas