Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Smiltēns: Lembergs ar saviem izteikumiem ir iespļāvis sejā kanādiešu karavīriem, kuri atrodas Ādažu bāzē

Sankcijām pakļautais bijušais Ventspils mērs, pašreizējais Ventspils domes deputāts Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij) ar saviem izteikumiem ir iespļāvis sejā kanādiešu karavīriem, kuru atrodas Ādažu bāzē, tā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču norādīja viens no Apvienotā saraksta (AS) politiķiem Edvards Smiltēns.

Politiķis atzīmēja, ka pirms nedēļas kādreizējais Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Ministru prezidenta amata kandidāts sociālajos medijos bija izplatījis video. Materiālā, pēc Smiltēna paustā, Lembergs "skaidri norāda", ka viņš būs pārstāvēts valdībā un Latvijā atradīsies nevis Kanādas bruņotie spēki, bet gan ASV, un tie atradīsies ierakumos, nevis kazarmās.

"Ar šo faktiski tiek apšaubīts, pateikšu tiešāk - tas ir spļāviens sejā kanādiešu karavīriem, kuri patlaban ir Ādažu bāzē un vada 12 valstu paplašinātās klātbūtnes misiju Latvijas aizsardzībai. Viņi ir gatavi atdot arī dzīvību, lai aizstāvētu Latviju," pauda politiķis.

Runājot ar žurnālistiem, Smiltēns atgādināja arī par NATO samita Madridē lēmumiem, kuros panākta vienošanās, ka ASV atbild par paplašinātās kaujas grupu Polijā, Vācija - par grupu Lietuvā, Kanāda - par grupu Latvijā, savukārt Lielbritānija - par grupu Igaunijā.

"Kanādieši ir stratēģiski svarīgi. Jebkura veida apvainojumi, vai šāda veida diskreditācija ir risks starpvalstu attiecībām un šādām misijām. Ar kanādiešiem ir panākta vienošanās par kaujas grupas palielināšanu līdz brigādes līmenim. Tas ir Latvijas nacionālo drošības interešu pamatā," norādīja Smiltēns.

Sociālajos medijos izplatītajā Lemberga video materiālā, politiķis saka, ka "Tautas partijas un Rūdolfa Meironi "Apvienotais saraksts", tā līderi - Māris Kučinskis, Smiltēns, Edgars Tavars bļaustās, ārprāts, ja Lembergs būs tuvumā valdībai, kas notiks.

"Tiešām notiks! Es būšu par to, lai Latvijā būtu nevis Kanādas kontingents, bet gan ASV, turklāt vismaz 10 000 vīru un nevis kazarmās, bet ierakumos ar pilnu aprīkojumu un bruņojumu, lai Latvijai būtu vismodernākā pretraķešu aizsardzības, pretgaisa aizsardzības un krasta aizsardzības sistēma," video materiālā klāsta Lembergs.

LETA jau rakstīja, ka AS piedāvājums paredz, ka jaunās koalīcijas kodolu veidotu pašreizējās valdības partijas "Jaunā vienotība", AS un Nacionālā apvienība (NA), reizē nosakot garantijas pret Lemberga ietekmi.

To šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču žurnālistiem pavēstīja AS līderi, Saeimas priekšsēdētājs Smiltēns un AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Nepieciešamās garantijas pret Lemberga ietekmi saistāmas ar Ministru prezidenta amata kandidātes Evikas Siliņas (JV) aicinājumu ZZS arī pievienoties koalīcijai.

Vaicāti, kā atrisināt pretrunu starp viņu piedāvāto NA ņemšanu valdībā, ko savukārt NA nostājas dēļ pret "Progresīvo" dalību vairs nepiedāvā premjera kandidāte, Smiltēns pauda, ka to var atrisināt sarunās.

Saeimas priekšsēdētājs arī nepiekrīt vērtējumam, ka NA būtu "atstatīta" no koalīcijas sarunām - AS politiķis atsaucās uz NA pārstāvju publiski pausto par situāciju.

AS piedāvājums arī paredz, ka tikai JV, AS vai NA pārstāvji var ieņemt aizsardzības, ārlietu, iekšlietu, satiksmes, ekonomikas, klimata un enerģētikas politikas, tieslietu un finanšu ministra amatu. Šāds nosacījums jāizvirza, "lai novērstu starptautiskas reputācijai un valstij kaitīgu lēmumu pieņemšanas riskus".

JV, AS un NA kodols nodrošinātu dominējušo vairākumu tiem politiskajiem spēkiem, kas skaidri un nepārprotami pierādījuši savu nesatricināmo nostāju Latvijas drošības jautājumos un mazinātu jebkādus reputācijas un ietekmju riskus, teikts AS piedāvājumā.

Šo trīs partiju kodols nepieciešams, lai nodrošinātu dominējušo vairākumu tiem politiskajiem spēkiem, "kas skaidri un nepārprotami pierādījuši savu nesatricināmo nostāju Latvijas drošības jautājumos un mazinātu jebkādus reputācijas un ietekmju riskus".

AS arī aicina, lai ierobežotu sankcijām pakļautu personu, tai skaitā, Lemberga, ietekmi, koalīcijas partneriem jāapņemas "pārtraukt un neveidot jebkāda veida politiska vai ekonomiska rakstura komunikāciju ar šādām personām".

Kā ziņots, "Jaunās vienotības" (JV) virzītā Ministru prezidenta amata kandidāte Siliņa vēl runās un gaidīs AS gala izšķiršanos par piedāvājumu strādāt četru partiju koalīciju kopā ar JV, ZZS un "Progresīvajiem".

Siliņa šodien ir gatava uzklausīt AS pārstāvjus, reizē politiķe "ies uz priekšu" ar valdības veidošanu, un AS šajā situācijā ir jāizšķiras, kā rīkoties.

Oficiālās sarunas plānotas ceturtdien, 31.augustā plkst.13 Ministru kabinetā, uz kurām Siliņa koalīcijas izveidošanai JV vadībā aicinājusi AS, "Progresīvo" un ZZS pārstāvjus.

Ierakstā tviterī Siliņa pauž, ka piedāvājums iesaistīties JV veidotā plašā koalīcijā izteikts AS, "Progresīvajiem", ZZS un NA.

NA esot apliecinājusi, ka šādā piecu partiju valdībā sev vietu neredz, "tādējādi sevi izslēdzot no sarunām", skaidro premjera amata kandidāte.

Tikmēr NA politiķis Jānis Dombrava aģentūrai LETA uzsvēra, ka Siliņas publiski paustais, ka NA nevēlas iesaistīties valdībā, neatbilst patiesībai.

Dombrava apgalvoja, ka NA ir gatava strādāt valdībā, bet tas esot JV lēmums veidot valdību ar ZZS un "Progresīvajiem". Ierakstā tviterī NA politiķis aicina Siliņai būt korektai un, ja gadījumā politiķe būtu pieņēmusi tādu lēmumu, ka labāk vēlas redzēt valdībā "Progresīvos", nevis NA, "tad to arī atklāti vajag pateikt".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas