Kā motivāciju mainīt savus ikdienas interneta lietošanas paradumus, 55% aptaujāto min vēlmi vairāk laika veltīt aktivitātēm ārpus ekrāna. Piemēram, sportam, grāmatu lasīšanai, nodarbēm brīvā dabā. 28% respondentu atzīst, ka ierobežojuši tehnoloģiju patēriņu, vēloties uzlabot dzīves/darba līdzsvaru, 27% plānoja vairāk laika veltīt ģimenei un tikpat daudziem (27%) kā motivācija kalpoja nepieciešamība pēc pilnvērtīga miega. 21% aptaujāto ierobežoja viedierīču lietošanu, lai samazinātu savu ikdienas stresa līmeni, bet 19% vēlējās uzlabot veselību.
Vienlaikus piektā daļa (21%) respondentu atklāj, ka viedierīcēs un internetā pavadītā laika ierobežošana tiem lika justies, ka kaut ko palaiž garām.
"Tehnoloģiju izmantošana var ievērojami atvieglot mūsu ikdienu. Taču nereti jūtam, ka internets un viedierīces atņem mums pārāk daudz laika, pakāpeniski mūs sākot vadīt un izmantot. Līdzīgi kā atvaļinājums, pauze tehnoloģiju lietošanā jeb digitālais detokss mums ļauj pārskatīt to lietošanas paradumus, atstājot derīgos un atsakoties no tiem, kas traucē līdzsvaram dzīvē, kaitē attiecībām un veselībai. Labākie mirkļi mūsu dzīvē visbiežāk ir tad, kad tehnoloģijas klusē," saka Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.
Līdzās Veselības ministrijai un vadošajiem neiroloģijas un psiholoģijas speciālistiem Tele2 iniciatīvai mainīt mobilo tehnoloģiju lietošanas kultūru Latvijā pievienojas arī Latvijas restorānu biedrība. Jau ar šodienu Rīgas un Latvijas labākajos restorānos, bāros un kafejnīcās apmeklētāji tiks aicināti izbaudīt gardas maltītes un vienam otra sabiedrību, atsakoties no ieraduma ieskatīties telefonā ēdienreizes laikā.
"Restorāna vai kafejnīcas apmeklējuma mērķis nav tikai gastronomisks. Kopīga maltīte ir iespēja kvalitatīvi pavadīt laiku, veidot jēgpilnas cilvēciskās attiecības ar saviem tuvajiem, draugiem, kolēģiem, sadarbības partneriem vai nejauši sastaptiem cilvēkiem. Turklāt darīt to nepastarpināti, neizmantojot modernās tehnoloģijas. Ne velti valstīs, kurās kopīga maltīte mājās vai restorānā ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa, ir arī augsta savstarpējo attiecību kultūra un izpratne par labu ēdienu. Tātad cilvēki ir veselāki un arī laimīgāki," uzsver Latvijas restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.