Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Šokolādes fotogrāfiju bizness

Šokolādes fotogrāfijas veikalā nopirkt nevar. Tās top nelielā daudzumā un pēc pasūtījuma Šefa portreta notiesāšana var atrisināt konfliktu darbā. Īpaši, ja portrets ir no šokolādes. Inga un Guntars Bajāri no Ogres, kuri savā nelielajā darbnīcā izgatavo šokolādes fotogrāfijas, atceras gadījumu, kad mierizlīguma panākšanai kolēģi pasūtījuši priekšnieka fotogrāfiju, kopā ar priekšnieku to apēduši un konflikts tā atrisināts.

No krāsas vēders nesāp Pircējiem, kuri šokolādi pērk veikalā, Ingas un Guntara vārds un viņu radītās lietas varbūt neko neizsaka, bet klientiem, kuri kaut reizi pasūtījuši viņu radītās šokolādes fotogrāfijas, vizītkartes, medaļas, apdrukātas konfektes, Bajāru vārds nav svešs. Lai arī mazajā darbnīciņā Ogrē top ēdamas lietas, Guntars uzsver, ka viņi neražo pārtiku, bet pārdod prieku un pārsteigumu. Ja kāds grib pieēsties šokolādi pilnu vēderu, tad jāiet uz veikalu. Bajāru radītās lietas nav nopērkamas nevienā veikalā. Tās top nelielā daudzumā un pēc pasūtījuma. Guntars Bajārs saka — mūsu darbā nekas nav neiespējams, un rāda krāšņu Vecrīgas skatu kartīti. Tā ir ēdama! Man gan liekas, ka nograuzt Melngalvju nama stūri ir neliela izvirtība, un ir nedaudz bail, vai piesātināti zilie un sarkanie toņi uz baltās šokolādes nenodarīs skādi ēdāja vēderam. Guntars, smejot savus lipīgos smieklus, atzīst, ka ne reizi vien, prezentējot izgatavotos paraugus, vispirms tos nogaršo pats, lai parādītu, ka viss patiešām ir ēdams. Un niecīgais daudzums Eiropas Savienībā sertificēto pārtikas krāsvielu gan nekādu ļaunumu veselībai nenodara. Glāzē krāsainās limonādes tās ir krietni vairāk. Divus gadus eksperimentē "Tā kā strādājam mēs, nestrādā neviens cits. Protams, var nokopēt produktu, bet nevar nokopēt procesu, kā mēs šo produktu gatavojam, jo tas ir mūsu pašu radīts," saka Guntars un noslēpumaini smaida, kad jautāju, kā tad to krāsaino fotogrāfiju dabū uz šokolādes plāksnītes. Viņš, kā jebkurš meistars, rūpīgi sargā savus profesionālos knifus. Ideja par šokolādes fotogrāfijām noskatīta ārzemēs. Saliekot kopā Guntara fotografēšanas un datorlietošanas prasmes ar Ingas zināšanām pārtikas ražošanā un dekorēšanā, radās doma izveidot kaut ko skaistu, pārsteidzošu un Latvijā vēl neredzētu. "Taču neviens jau nepasaka — kas un kā jādara. Neatklāj šo procesu. Redzot rezultātu, mums pašiem bija jāizdomā, kā pie tā nonākt," norāda Guntars. Divi gadi pavadīti, eksperimentējot un testējot izejvielas, pašu procesu un tehnoloģiskās iekārtas, jo bija svarīgi saprast ne tikai to, kā izgatavot vienu šokolādes fotogrāfiju, bet kā šo procesu atkārtot vēl un vēl. Bija brīdis, kad likās — iztērēts daudz naudas un laika, bet nekas tā arī nav izdevies — jāmet viss pie malas. Tad kādu rītu pār Guntaru nākusi apskaidrība — kā! Lielu naudu nopelnīt nevar "Esmu dulls pēc savas būtības, un, ja ko izdomāju, man to noteikti vajag. Bez zināmas devas dulluma šādas idejas nemaz nevar īstenot, jo no biznesa viedokļa lielu naudu ar to nopelnīt nevar. Tas nav process, ko var industrializēt. Taču mēs nopelnām pietiekami, lai varētu uzturēt ģimeni un uzņēmumu. Nekad negribētu, lai mūsu ģimenes uzņēmums kļūtu par masu produkcijas ražotājiem. Tas ir sirdsdarbs, un mēs gribam saglabāt savu unikalitāti, ekskluzivitāti, individuālo pieeju katram klientam. Ražojot daudz un vienveidīgi, mums arī pašiem ātri kļūtu garlaicīgi," piebilst Guntars. Kvalitātes latiņa šiem izstrādājumiem tiek turēta augstu. Piedāvājums ir ļoti plašs, un apdrukātu šokolādes formu un fotogrāfiju vidū ir arī klasiskās šokolādes konfektes. To recepti Inga izstrādājusi pati, un to pagatavošana ir roku darbs. Kā izejvielu Inga un Guntars saviem izstrādājumiem izmanto augstvērtīgu beļģu šokolādi. Popularizē Rīgu Runājot par klientiem un darba apjomu, Inga atceras, ka pagājušajā gadā viss noticis sprādzienveidīgi — Valentīndienas, Lieldienu, kāzu laika un Ziemassvētku uzplūdi. Šogad klienti kļuvuši apdomīgāki un laikus plāno dāvanu iegādi un pasūtījumus. Tāpēc arī Ingai un Guntaram strādāt ir vieglāk. Ogrēnieši ar saviem darinājumiem nesuši arī Rīgas vārdu pasaulē un sveikuši Ogri dzimšanas dienā. Rīgas dienās tās sadraudzības pilsētā Kobē Japānā kā viens no prezentācijas materiāliem bija Ingas un Guntara gatavotās apdrukātās konfektes, uz kurām bija attēloti jūgendstila ēku dekoratīvie elementi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas