Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Spēkā stājies attaisnojošais spriedums Ušakova lietā par aizliegtās ierīces glabāšanu

Spēkā stājies Rīgas pilsētas tiesas spriedums ar kuru attaisnots par aizliegtas videonovērošanas ierīces glabāšanu Eiropas Parlamenta (EP) deputāts, bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs (S), noskaidrots tiesā.

Ušakovs iepriekš pēdējā vārdā Rīgas pilsētas tiesā apgalvojis, ka šī krimināllieta bija un ir nepieciešama tikai tādēļ, lai publiski grautu politiķa reputāciju, mēģinot padarīt viņu par noziedznieku. Rīgas pilsētas tiesa Ušakovu attaisnoja pērn decembrī. Lietā tika saņemts prokurora protests, bet arī apgabaltiesa lēma, ka Ušakovs nav vainīgs.

Politiķis toreiz pēdējā vārdā atkārtoja, ka viņš nav iegādājies, glabājis kādu aizliegtu ierīci un nav zinājis neko par albumu, un vēl jo mazāk - par tajā esošo noslēpto ierīci.

Tai vietā, lai meklētu vainīgās personas, kuras ir ienesušas un izvietojušas albumu ar ieslēptu ierīci vienā no Rīgas domes telpām, izmeklēšana pasludinājusi viņu par apsūdzēto.

Prokuratūra apsūdzību Ušakovam uzrādīja 2021.gada nogalē pēc Krimināllikuma panta par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu aprites aizlieguma pārkāpšanu.

2021.gada novembrī EP atcēla Ušakovam deputāta imunitāti. Ušakovs gan saglabā EP deputāta pilnvaras, jo tās ir Latvijas valsts piešķirtas viņam kā eiroparlamentārietim un neviena cita iestāde tās nevar atņemt.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2019.gada janvārī toreizējā Rīgas mēra Ušakova darba kabinetā Rīgas domē izņēma ierīci, kas izmantojama sevišķā veidā veicamajiem operatīvās darbības pasākumiem.

Vēlāk KNAB par šīs grāmatas izskata aizliegtās videonovērošanas ierīces glabāšanu rosināja Ģenerālprokuratūrai apsūdzēt pašu bijušo Rīgas mēru.

KNAB iepriekš izplatītajā paziņojumā norādīja, ka persona savā darba kabinetā glabājusi stratēģiskās nozīmes ierīci, kas paredzēta sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem, proti, videodokumentēšanai un audioinformācijas ieguvei slēptā veidā.

Šāda veida ierīci fiziskām personām ir aizliegts iegādāties, glabāt un lietot. Ierīce bijusi maskēta kā cits priekšmets, kas vizuāli atgādina albumu vai grāmatu.

Eiroparlamentārietis iepriekš norādījis, ka tiesas procesa pamatā ir mape, kurā ielīmēta slēpta videokamera un uzlādes vads ar adapteru. Pēc bijušā Rīgas mēra paustā, mape tika atrasta mēra sēžu un pieņemšanas telpā Rīgas domē, kuru viņš izmantoja, lai rīkotu darba sanāksmes un sniegtu intervijas. Tāpat telpas tika izmantotas publiskiem un reprezentatīviem pasākumiem. Politiķis uzsvēris, ka tā ir telpa, kas bija pieejama visiem apmeklētājiem, piemēram, Muzeju naktīs.

Šogad maijā Ģenerālprokuratūra nolēmusi saukt pie kriminālatbildības vairākas personas par kukuļošanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu saistībā ar 2018.gadā Rīgas domes ieviestajiem braukšanas maksas atvieglojumiem uzņēmuma "Rīgas mikroautobusu satiksme" (RMS) pārvadājumu maršrutos.

Lietā iesaistīts bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) un viņa toreizējais vietnieks Andris Ameriks, kuri patlaban ir EP deputāti. Septembra sākumā EP Juridiskā komiteja aiz slēgtām durvīm sāks skatīt pieprasījumu atcelt EP deputāta imunitāti Ušakovam Amerikam.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas