Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
AM komisija nekonstatē spiegošanā notiesātā Igaunijas spēku virsnieka darbības ietekmi uz Latvijas drošību

Spiegošanā notiesātā Igaunijas spēku virsnieka darbības nav ietekmējušas Latvijas drošību

Latvijas Aizsardzības ministrijas (AM) izveidotā komisija nav konstatējusi, ka Igaunijā par spiegošanu notiesātā Aizsardzības spēku virsnieka Denisa Metsavasa un viņa tēva darbība ir atstājusi ietekmi uz Latvijas drošību, aģentūrai LETA pastāstīja AM Militāri publisko attiecību departamenta vadītājs Kaspars Galkins.

"Komisija savu darbu ir pabeigusi, un minēto personu darbība uz Latvijas drošību nekādu ietekmi nav atstājusi," norādīja Galkins.

Plašāku informāciju ministrijā nekomentēja.

Jau ziņots, ka AM pērn rudenī izveidoja komisiju pēc tam, kad Igaunijā par spiegošanu aizturēja Aizsardzības spēku virsnieku. "Mēs izveidosim iekšēju komisiju, kura izvērtēs pilnīgi visus aspektus un jautājumus vai šī igauņu virsnieka darbība ir atstājusi ietekmi un iespaidu uz Latvijas drošību. Skaidrosim, vai viņa darbība nav kompromitējusi Latvijas bruņotos spēkus," iepriekš norādīja Galkins, kura pārstāvētā ministrijas pārraudzībā ir Militārās izlūkošanas un drošības dienests.

Galkins jau pērn apliecināja, ka Latvija citām valstīm, tostarp, Igaunijai nesniedz informāciju par pašas augstākās kategorijas klasificētajiem nacionālajiem dokumentiem - Valsts aizsardzības plānu un Valsts aizsardzības operatīvo plānu.

Igaunijas Harju apriņķa tiesa šogad 11.februārī atzinusi Metsavasu un viņa tēvu Pjotru Voļinu par vainīgiem valsts nodevībā un iekšējai lietošanai paredzētas informācijas nodošanā Krievijas militārajam izlūkdienestam.

38 gadus vecajam Metsavasam tiesa piespriedusi ieslodzījumu uz 15 gadiem un sešiem mēnešiem, bet 65 gadus vecajam Voļinam - uz sešiem gadiem, sprieduma izpildi rēķinot no pagājušā gada septembra, kad abi tika apcietināti.

Tiesa atzinusi, ka Metsavass un Voļins atbalstījuši Krievijas bruņoto spēku ģenerālštāba Galveno pārvaldi "nevardarbīgās aktivitātēs" pret Igauniju, vācot un nododot tai Igaunijas valsts noslēpumus, konfidenciālu ārvalstu informāciju un iekšējas lietošanas informāciju.

Šo nelikumīgo darbību viņi veikuši galvenokārt Igaunijā un Krievijā, informācijas nodošanai izmantojot gan sakaru kanālus, gan tiešas tikšanās klātienē, un par to saņēmuši atlīdzību.

Metsavasa noziedzīgā darbība aptver vairāk nekā desmit gadus, bet viņa tēva - aptuveni divreiz īsāku laiku, taču Voļins līdztekus minētajiem noziegumiem atzīts par vainīgu arī nelikumīgā munīcijas apgrozībā.

Igaunijas Drošības policijas priekšnieks Arnolds Sinisalu pastāstījis, ka visā sadarbības periodā Metsavass par saviem pakalpojumiem saņēmis gandrīz 20 000 eiro. Voļins ar informācijas vākšanu nav nodarbojies, bet pildījis kurjera lomu.

 

Top komentāri

melnais humors
m
Protams, ka nav ietekmējusi. Latvijas drošību neizsakāmi vairāk ietekmē amatpersonu un politiķu korumpētība un sulainiskums.
Irlielāmērāticams
I
ka reālu noslēpumu, ko krievi jau nezinātu, vispār nav. Bet kādiem pulkvežiem gribētos kļūt par ģenerāļiem, jo ģenerāļa pensija ir lielāka, nekā pulkveža. Tāpēc tiek spēlētas spēlītes. Var nožēlot to vienu duraciņu, kurš iekrita pelnos un smagi apdedzinājās. Bet tam nav nekāda sakara ar Igaunijas, Latvijas , vai arī Krievijas drošību principā.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
POLICIJĀ UN ''DIENĀ'' JOPROJĀM PILNS AR KRIEVU FAŠISTIEM !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas