Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Sporta federācijas vēlas kontrolēt privāto sacensību rīkotājus

Pēc atzīto tehnisko sporta veidu federāciju iniciatīvas Saeimā iesniegti grozījumi Sporta likumā, kā arī Publisko izklaides un svētku pasākumu drošības likumā. Lai pastiprinātu drošību privāto biedrību rīkotajās sporta sacensībās, izmaiņu rosinātāji paredzējuši visu pasākumu saskaņošanu ar atzītajām federācijām un pašvaldībām.

Neatzīto sporta biedrību pārstāvji iebilst pret sistēmas birokratizēšanu, tajā saskatot atzīto federāciju centienus iznīdēt konkurentus.

Grozījumus abos likumos Saeimas pavasara sesijas beigās jau skatīja Izglītības, zinātnes un kultūras komisija, kā arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, kura tos arī atbalstīja. Saeimas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Upenieks (Vienotība) Dienai sacīja, ka abu komisiju kopsēdē šīs likuma izmaiņas vēl varētu apspriest 8. jūlijā, kad sasaukta Saeimas ārkārtas sesija. Uz vaicāto, vai iniciatīva nav saistīta ar tehnisko sporta veidu sabiedrības iekšējām cīņām, Upenieks atbildēja, ka likumprojektu mērķis ir šīs attiecības sakārtot. Vairāki nelaimes gadījumi trasēs ir likuši noteikt stingrāku saskaņošanas procedūru, lai atzīto sporta federāciju noteikumus ievērotu ikvienu sacensību rīkotāji. 

Ar grozījumiem Sporta likumā, kā arī Publisko izklaides un svētku pasākumu drošības likumā Saeimā vērsās Latvijas Motosporta federācija (LaMSF), Latvijas Automobiļu federācija un Latvijas Ūdens motosporta federācija, kas ir atzītas tehnisko sporta veidu federācijas. Taču sporta sacensības var rīkot jebkura juridiska persona un ar to nodarbojas daudzas neatzītas federācijas. Tām nav pienākums saskaņot sacensību norisi ar Latvijā atzīto sporta federāciju un nodrošināt tās noteikumu ievērošanu. Likumā atzītajām federācijām ir tiesības vadīt un koordinēt darbību attiecīgajā sporta veidā, taču nav noteikts, kā tās varētu šīs tiesības izmantot, uzsvērts Saeimā nosūtītājā vēstulē, ar kuru Dienu iepazīstināja LaMSF ģenerālsekretārs Kaspars Kuļikovs. Ja privātās sporta sacensībās sportists, tiesnesis vai skatītājs gūst smagas traumas, to organizatoram neiestājas kriminālatbildība, jo sacensības ir rīkotas atbilstoši konkrētās biedrības noteikumiem, bet atzītajām federācijām nav iespējams ietekmēt šo sacensību rīkošanu. Saeimas deputātiem nosūtītajā informācijā ir minēti vairāki piemēri par negadījumiem šādās sacensībās. 

Pērn Ilūkstes novada Pilskalnes trasē Celmji notika Ilūkstes Motokluba privāts pasākums – Baltijas Retro motokrosa čempionāts, kas nebija saskaņots ar LaMSF, kuras nolikums paredz, ka sportistiem ir jābūt licencētiem. Tas nozīmē, ka viņiem nepieciešams arī ārsta atzinums. Minētajā motokrosā varēja piedalīties arī bez licences, un tajā viens sportists veselības problēmu dēļ gājis bojā. Tajā pašā gadā treniņā, kas notika Saldus novada Ezeres attīrīšanas stacijas teritorijā esošajā mototrasē, sportists mira kritiena rezultātā, izlecot pa tramplīnu.

Neoficiāla informācija liecinājusi, ka viņš bijis alkoholisko dzērienu iespaidā. LaMSF noteikumi liedz piedalīties sacensībās alkoholisko dzērienu iespaidā un nelicencētās trasēs. Šā gada maijā Saldū Silavotiņu trasē notika biedrības LAMA privātas sacensības, kurās dzīvību zaudēja iesācēju klases sportists. Šajā gadījumā ir norāde uz to, ka Silavotiņu trase bijusi pārāk sarežģīta un tādējādi nepiemērota amatieriem. 

Visu Ināras Egles rakstu lasiet Drošības interešu otra puse lasiet otrdienas, 30.jūnija laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas