Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Sprūdu, Krūmu un vēl 9 personas tiesās par izspiešanu, piesavināšanos un citiem noziegumiem

Prokuratūra ir nodevusi tiesai krimināllietu, kurā par finanšu noziegumiem apsūdzētas 11 personas, tostarp, bijušie maksātnespējas administratori Māris Sprūds un Ilmārs Krūms, kā arī uzņēmēji, bijušais politiķis un tiesnese.

Personas apsūdzētas par izspiešanu organizētā grupā, piesavināšanos un pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu divu uzņēmumu maksātnespējas procesu laikā, nolaidību un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā, ja tas izdarīts organizētā grupā. Tāpat pret divām juridiskajām personām sākti procesi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu.

Kopumā personas sauktas pie kriminālatbildības par deviņu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu vai to izdarīšanas atbalstīšanu, aģentūru LETA informēja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Pirmstiesas izmeklēšanā tika apvienoti divi kriminālprocesi un prokurori sadarbībā ar Valsts policiju un Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbiniekiem veikušas daudzas izmeklēšanas darbības.

Aģentūra LETA noskaidroja, ka bijušais maksātnespējas administrators Sprūds apsūdzēts par piesavināšanos, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un izspiešanu organizētā grupā. Bijušais maksātnespējas administrators Ilmārs Krūms apsūdzēts par nolaidību.

Finansists Jorens Raitums, kurš iesaistīts arī citās krimināllietās, apsūdzēts par izspiešanu organizētā grupā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Būvuzņēmējs Mārtiņš Krūms apsūdzēts par izspiešanu organizētā grupā, bet uzņēmējs Guntars Slišāns apsūdzēts par izspiešanu organizētā grupā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Īrijas pilsonis un uzņēmējs Timotijs Kellijs apsūdzēts par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Tāpat lietā apsūdzēts kādreizējais Tieslietu ministrijas (TM) parlamentārais sekretārs un maksātnespējas administrators Aigars Lūsis, bijusī Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnese Diāna Mašina, kura savulaik tika notiesāta par nelikumīga lēmuma taisīšanu. Apsūdzēts arī Oskars Ercens, kurš savulaik bijis Sprūda darbinieks un Peltes īpašumu maksātnespējas procesa laikā ir rīkojies viņa vārdā kā pilnvarnieks. Tiesas priekšā stāsies arī uzņēmējs Vjačeslavs Holmins un Sprūda dzīvesbiedre, bijusī maksātnespējas administratore Ilze Gulbe.

Valsts apsūdzības pusi pārstāv prokurors Uldis Cinkmanis.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa lietu skatīs 2019. gada 25. janvārī plkst. 9.

Lieta iedalīta tiesnesim Imantam Dzenim, kurš savulaik nonācis Tieslietu padomes uzmanības lokā. Padomes izveidotā ekspertu komisija Maksātnespējas procesu 2008.-2014.gadā izvērtēšanai secināja, ka Dzenis minētajā laika posmā pieļāva vienu nopietnu kļūdu maksātnespējas procesu lietās un vienu mazāk nopietnu kļūdu. Taču ekspertu atsevišķajās domās Helmuts Jauja norādīja, ka īpaši jāizceļ tiesneša lēmums SIA Winergy tiesiskās aizsardzības procesa apstiprināšanā, kurā tika "legalizēts" fiktīvs kreditors. Jauja savās domās norādīja, ka Dzenis bija izvēlējies formālo ceļu un apstiprināt TAP situācijā, kas acīmredzami liecināja par parādnieka negodprātību.

Jaujas ieskatā, tas kā minimums liecinot, ka Dzenim ir tendence šādās situācijās meklēt nevis juridisku risinājumu, lai nepieļautu tiesību ļaunprātīgu izmantošanu, bet gan iet formālu likuma burta piemērošanas ceļu.

Jau ziņots, ka tiesībsargājošās iestādes sāka kriminālprocesus par iespējamiem pārkāpumiem uzņēmumu Dzimtā sēta un Peltes īpašumi maksātnespējas procesos un iespējamām nelikumībām Trasta komercbankas likvidācijas procesā.

Janvāra vidū Latvijas Televīzijas raidījums de facto vēstīja, ka Sprūds un Krūms draudējuši konfiscēt Trasta komercbankas kreditoru naudu.

Izmeklēšana uzskatot, ka Sprūds, Krūms un vēl četri cilvēki no bankas kreditoriem, kas gaidījuši savu kārtu saņemt bankā iestrēgušo naudu, izspieduši pamatīgas summas. Likumsargu ieskatā, dažiem bankas kreditoriem tika paziņots - lai atgūtu noguldījumus, ir jādalās. Esot izmantoti arī draudi. Kreditoriem esot norādīts, ja Krūmam, Sprūdam un pārējiem nesamaksās, tad kreditoriem pienākošos naudu atzīmēs kā noziedzīgi iegūtu, un viņi to vienkārši neredzēs, vēstīja raidījums.

 

Top komentāri

opā
o
Latvijas tiesu var vilkt gadiem. Ir 101 iemesls lai pārceltu tiesu, Latvijā laiks starp tiesām ir pusgads. Jebkuru iesniegumu var padarīt par "būtisku" lietas sastāvdaļu, kā dēļ tiesu nevar skatīt. Un tā līdz 10 gadiem, kamēr iestājas noilgums. Vai Latvijas tiesu sistēmas patiesais nosaukums nav cirks?
LV tā notiek...
L
Nevajag te šos skaļos virsrakstus ! Ka tik nesanāk tiesāt svaigu gaisu,jo nosauktās personas būs tālēs zilajās,vēl tiesai nesākoties.
nu
n
sprūdam sprūdu pakaļā .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas