Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Stāvvietu problemātika Rīgā: Pagaidām bez konkrētas vīzijas

Rīgas pilsētai trūkst noteikta redzējuma, kā varētu risināt autostāvvietu trūkumu, līdz ar to nav saprotama arī nākotnes stratēģija, ceturtdien lasāms laikrakstā Dienas Bizness.

Atkal aktualizējies jautājums par autostāvvietu nepietiekamību Rīgas mikrorajonos, par ko tiek runāts jau gadiem. Šobrīd Rīgas pašvaldība mēģina rast risinājumu, tomēr pagaidām izskatās, ka tai trūkst kopēja skatījuma un plānošanas, kāds varētu būt iespējamais risinājums.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītājs Dainis Turlais pavisam nesen DB pieļāva, ka nākotnē automašīnas namu iekšpagalmos novietot vairs nevarēs un tiks izbūvētas maksas autostāvvietas, savukārt pilsētas mērs Nils Ušakovs paziņojis – tiks uzsākts eksperiments par jaunu bezmaksas autostāvvietu ierīkošanu pilsētas mikrorajonos.

Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes dekāns Uģis Bratuškins uz Dienas Biznesa jautājumu, kāds būtu pilsētai piemērotākais risinājums, lai šķetinātu trūkstošo autostāvvietu problēmu, norāda, ka būtu jārod iespēja samazināt racionāli neizmantoto zaļo zonu iekšpagalmos un ierīkot papildu stāvvietas.

"Tas noteikti dramatiski nekaitēs zaļumiem pagalmos. Protams, Eiropas un pasaules pilsētās ir zaļie rajoni, kur nedrīkst novietot auto, jautājums ir, cik tas ir saprātīgs risinājums. Ir, piemēram, ģimenes ar bērniem, kurām ir svarīgi nokļūt tuvāk mājoklim. Tāpēc pilsētai būtu jārod iespēja paplašināt stāvvietu skaitu. Vienlaicīgi varu norādīt, ka iebraucamie ceļi pie daudzdzīvokļu mājām ir ļoti šauri un iebraukt pa tiem ir problemātiski. Šobrīd tie tiek pārasfaltēti, bet ne paplašināti, līdz ar to tā ir tikai acu aizmālēšana. Uzskatu, ka būtu jārod iespēja, asfaltējot šos iebraucamos ceļus, tos arī paplašināt," pauda Bratuškins.

Izstrādājot jaunu Rīgas teritorijas plānojumu, Transporta attīstības tematiskajā plānojumā bija paredzēts iekļaut rezultātus no diviem pētījumiem – par stāvparku attīstību un par stāvvietu infrastruktūras attīstību –, kas kopā veidotu Rīgas domes autonovietņu politikas un attīstības koncepciju, iepriekš norādīts Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā. Konkursā par Stāvvietu infrastruktūras sadaļas attīstības plāna izstrādi uzvarēja SIA E. Daniševska birojs un līgumcena bija 81,1 tūkstotis eiro (bez PVN), liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Elmārs Daniševskis Dienas Biznesam norādīja, ka ir neizpratnē, kāpēc netiekot aicināts uz sēdēm. "Mēs šajā koncepcijā apskatījām visas stāvvietu zonas Rīgā. Šobrīd tiek runāts tieši par mikrorajoniem. Pēc mūsu apsekojuma noteicām, ka problēma nav tik liela, kā varētu likties, jo bieži brīvas vietas ir tālāk no dzīvojamās mājas, bet cilvēki negrib tur likt automašīnas. Es domāju, ka pilsētā ir jābūt cilvēkam, kura pārziņā ir tieši stāvvietu jautājumi un kurš būtu kompetents," viņš pauda.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 10. marta, avīzē Dienas Bizness!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas