Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Stingrākas sankcijas

Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada sarīkotā asinspirts pret savas valsts iedzīvotājiem, kas uzskatāmi par opozīcijas atbalstītājiem gadu desmitus autoritāru valdnieku pārvaldītajā valstī, faktiski nav atstājusi cerības uz politiska dialoga sākšanu. Tam sava tēva arī asiņainos noziegumos rokas aptraipījušā Hāfiza el Asada pēdās ejošais dēls vienkārši nav gatavs.

Viņš mantojis no sava priekšgājēja vienpersonisko varu, kas neparedz iedziļināšanos sabiedrības vairākuma problēmās. Kopš Sīrijā sākušās protesta akcijas, ir bijuši dažādi prezidenta solījumi par reformu īstenošanu, taču tie izrādījušies tikai vārdi. Tas turpinājās arī pagājušās nedēļas nogalē, kad el Asads nosūtīja armiju uz opozīcijas kontrolē esošo Hamas pilsētu. Tur lietotais spēks un upuru skaits šokējis daudzu valstu līderus, starp kuriem izceļams ASV prezidents Baraks Obama. Amerikāņu līdera kritika bijusi gana stipra, tiesa, tā nākusi par vēlu. Ir laiks nopietnām sankcijām, un tieši to Obama ir solījis, aicinot valstis visā pasaulē izolēt el Asada valdību.

Vašingtonā un Briselē ir tapuši pirmie ierosinājumi sankcijām, taču nav ticības, vai tās varētu atturēt el Asadu no tālākas vardarbības. Pat Muammars Kadāfi nav atstājis savu posteni, lai gan viņam nākas slēpties no NATO lidmašīnām. Turklāt atšķirībā no Lībijas el Asadam no alianses militāra apdraudējuma nenākas baidīties. Cerības uz nopietnu sankciju pasludināšanu Damaskai nevairo arī ANO Drošības padomē līdzīgos gadījumos tradicionāli atturīgi balsojošās Ķīna un Krievija, lai gan šoreiz Maskava jau paudusi bažas par vardarbību Sīrijā. Krievijas pārstāvja DP aicinājums nobalsot par mierīgu politisko risinājumu izskatās tikai pēc formāla paziņojuma.

Ņemot vērā ierobežotos Damaskas iespaidošanas līdzekļus, jāpadomā par atbalsta formām sīriešu sabiedrības grupu savstarpējam dialogam, kas varētu noslēgties ar kopīgu uzstāšanos pret pašreizējo režīmu. Iespējams, jāieklausās ekspertos, kas aicina uz vienošanos starp ietekmīgajiem Sīrijas šiītiem un sunnītu vairākumu. Šiītu mazākumam, kas atbalsta prezidentu, nepieciešamas drošības garantijas un jāzina, ka el Asada gāšanas gadījumā represijas pret viņiem netiks rīkotas. Jāņem vērā, ka neapmierinātība ar prezidenta valdīšanu ir visai plaša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas