Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Svešvalodas eksāmenu vidusskolēni varētu kārtot jau pavasara brīvlaikā

Svešvalodas eksāmenu divpadsmitklasnieki nākamgad varētu kārtot jau martā. Pašlaik Izglītības ministrija vērtē, cik lietderīgi būtu vismaz vienu eksāmenu organizēt pavasara brīvlaikā, vēsta Latvijas Radio.

Aptaujātie skolu un vecāku pārstāvji Latvijas Radio atzīst - svešvalodas eksāmens pavasara brīvlaikā skolēniem vienmērīgāk izlīdzinātu slodzi un laicīgāk ļautu saņemt studijām ārvalstu augstskolās nepieciešamo sertifikātu. Vismaz viena eksāmena rīkošanu divus mēnešus agrāk nekā parasti pozitīvi vērtē arī Valsts Izglītības satura centrs.

Par eksāmeniem atbildīgais Valsts izglītības satura centrs jau iepriekš vērtēja, vai nebūtu lietderīgi skolas beigšanas eksāmenus pārcelt agrāk. Centra pārstāve Kristīne Ilgaža stāsta, ka būtisku sarežģījumu, lai jau nākamajā pavasarī svešvalodas eksāmenu rīkotu agrāk, neesot - eksāmena saturs jau esot sagatavots. Pašlaik būtu tikai ieinteresētajām pusēm jātiek skaidrībā - vai eksāmenu rīkot pavasara brīvlaikā martā vai pēc Lieldienām aprīlī.

Izglītības satura centra speciālisti sola priekšlikumu par agrāku eksāmena rīkošanu saskaņot ar pedagogu arodbiedrībām un vecākiem. Izglītības vadītāju asociācija jau paudusi atbalstu, ka eksāmenu svešvalodā 12.klašu skolēniem varētu organizēt martā. Kā stāsta asociācijas vadītāja Ineta Tamane, vismaz viens eksāmens jau pavasara brīvdienās varētu mazināt stresu vēlāk, kad skolēni kārtotu pārējos gala pārbaudījumus.

Arī organizācija Vecāki par izglītību atbalsta, ka vismaz viens eksāmens divpadsmitklasniekiem notiktu agrāk. Pēc vecāku organizācijas pārstāves Janas Simanovskas domām, svešvaloda ir piemērots priekšmets, ko nokārtot agrāk, jo arī pēc tam, atlikušajos mācību mēnešos, skolēni var turpināt pilnveidot savas zināšanas.

Diskusiju par svešvalodas eksāmena organizēšanu Izglītības ministrija ir uzsākusi, un eksāmena rīkotāji cer, ka izšķirošais lēmums tiks pieņemts mēneša laikā. Nenovilcināt lemšanu par agrāku svešvalodas eksāmena rīkošanu būtu svarīgi kaut vai tamdēļ, ka līdz gada beigām skolēniem ir jāpaziņo, kuros priekšmetos viņi kārtos eksāmenus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas