Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Svētdien gaidāmā lietus un negaisa dēļ izsludināts oranžais brīdinājums

Svētdien gaidāmā stiprā lietus un pērkona negaisa dēļ Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) izsludinājis oranžo brīdinājumu.

Sinoptiķi brīdina, ka svētdien Latvijas teritoriju no dienvidrietumiem šķērsojošais aktīvais ciklons no dienas vidus valstī atnesīs ilgstošu un stipru lietu, bet Latvijas centrālajos rajonos tas būs ļoti stiprs, vietām gaidāms arī pērkona negaiss.

Lietus turpināsies līdz pat pirmdienai. Patlaban brīdinājums ir izsludināts no svētdienas plkst.11 līdz pirmdienas plkst.18, jo pirmdien ir gaidāms vēl spēcīgāks negaiss. Sekojot līdzi ciklona virzībai un jaunākajām prognozēm, ir iespējama brīdinājuma teritorijas vai pakāpes maiņa, norāda LVĢMC.

Oranžais brīdinājums šajā gadījumā nozīmē, ka ļoti liela nokrišņu daudzuma ietekmē augsne kļūs mitra un nespēs uzsūkt ūdeni, lietus ūdeņu kanalizācijas sistēmas būs pārslogotas un var pārplūst. Sagaidāms, ka applūdīs upju palienes un zemākās vietas, atsevišķās vietās izraisot arī īpašumu un infrastruktūras applūšanu, iespējama ceļu izskalošana un infrastruktūras bojājumi.

Applūdušajās teritorijās pastāv varbūtība, ka būs nepieciešama evakuācija. Cilvēkiem jāseko un jāievēro atbildīgo institūciju norādījumi. Paredzami arī bīstami braukšanas apstākļi uz ceļiem pasliktinātas redzamības un akvaplanēšanas dēļ. Autovadītājiem jārēķinās, ka braucieniem nepieciešams ieplānot ilgāku laiku vai izplānot alternatīvu maršrutu.

Pastāv arī risks, ka slikto laika apstākļu dēļ tiks traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. Lielā mitruma un applūšanas dēļ tiks bojāti kultūraugu sējumi un stādījumi.

Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās, neapdraudēt sevi un nekavēt glābšanas dienestu darbību. Savlaicīgi jāparūpējas par lietus ūdeņu kanalizācijas un drenāžas sistēmām, uzturot tās funkcionālā kārtībā, lai sistēmas spētu pēc iespējas efektīvi novadīt lietus ūdeņus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas