Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Svētība Latgales pērlei

Pasienes baznīca atguvusi ievērojamas svētceļojumu vietas statusu Par Austrumeiropas baroka pērli dēvētā Pasienes Romas katoļu baznīca beidzot atbrīvojusies no sastatnēm un nu apskatāma visā savā skaistumā. Vienā no krāšņākajiem Latvijas katoļu dievnamiem — iecienītajā tūrisma objektā — svinīgā dievkalpojumā, piedaloties Romas pāvesta nuncijam Baltijas valstīs Pēteram Stefanam Curbrigenam, iesvētīja restaurētās iekštelpas un altārgleznu.

Kā nozīmīgu notikumu šīs tālu pierobežā esošās baznīcas atjaunošanu novērtēja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) eksperte Dace Čoldere. Kā Dienai pastāstīja Rēzeknes—Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis, piesaistot sakrālā tūrisma programmas finansējumu (25 000 latu), VKPAI piešķirtos līdzekļus (Ls 4000), ziedojumus un diecēzes līdzekļus, pēc rūpīgas telpu vēsturiskās izpētes, atjaunots baznīcas ārsienu un iekšpuses krāsojums, nomainīti logi, restaurēta galvenā altārglezna, skulptūras un griestu ornamenti, baznīcā ierīkota centrālā apkure. Iekšdarbi ilga apmēram divus gadus. Turpmākajā darbu gaitā vēl jāatjauno savdabīgās krustaceļa gleznas, kā arī sānu altāri un senās ērģeles. Pieredzējušais restaurators Staņislavs Astičs, kurš savulaik pirms Romas pāvesta vizītes Latvijā restaurēja Aglonas Dievmātes svētgleznu, Dienai uzsvēra, ka darbs Pasienes baznīcā bija smags un sarežģīts, taču gandarījums par paveikto ir liels. Daudz pūļu prasīja altārgleznas restaurācija. "Pasienes baznīca ir ļoti skaista, pirmatnīga, iespējams, greznākā Latgalē, tāpēc svarīgi tagad pret šo dārgumu izturēties saudzīgi, nežēlojot līdzekļus un pūles," teica S.Astičs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas