Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Tiesībsarga efekts - skolām bažas par mācību ekskursijām

Pēc tiesībsarga Jura Jansona asās iestāšanās par bezmaksas izglītību daļa skolu baidās vest skolēnus mācību ekskursijās. Tiesībsarga biroja pārstāves Rutas Siliņas teiktais liecina, ka bažām ir pamats - ja ekskursijas notiek izglītības programmas ietvaros, to izmaksas esot jāsedz pašām skolām vai to dibinātājiem (visbiežāk pašvaldībām).

Tematiski muzeju apmeklējumi ļauj dažādot izglītības programmas apguvi, un, kā norāda biedrības Vecāki par izglītību valdes locekle Silvija Titova, ir tikai labi, ja, piemēram, mākslas stundās skolēni var apmeklēt arī mākslas muzeju. Pēc tiesībsarga aktivitātēm gan pavīdējis jautājums - kam par mācību ekskursijām būtu jāmaksā? Skolas nedrīkst prasīt naudu no vecākiem arī par mācību ekskursijām, bet vecākiem neesot aizliegts tās organizēt pēc savas iniciatīvas. Ja vien visi vecāki vienojas par mācību ekskursiju un ir gatavi par to samaksāt no savas kabatas, problēmu nav, stāsta R. Siliņa. Taču tās rodas, tiklīdz ir kaut viena ģimene, kas par atvases došanos ekskursijā nevar vai negrib maksāt.

No skolu un vecāku pārstāvju stāstītā izriet, ka tādā gadījumā ir vairākas rīcības iespējas - reizēm nepieciešamo summu "sponsorē" kāda cita skolēna vecāki vai skola, bet, ja ir tā dēvētais klases fonds (vecāku ziedojumi), no tā varot pasmelties naudu šim mērķim. Daži muzeji no skolēniem neprasa ieejas maksu, norāda Latvijas Muzeju biedrības priekšsēde Taiga Koknevica. Viņas pārstāvētais Okupācijas muzejs piedāvājot arī atbalstu ceļa izdevumu segšanai skolām attālākās pašvaldībās no speciāli šim mērķim vāktiem ziedojumiem.

Kādreiz vecāku sapulcēs viens no pirmajiem jautājumiem bijis par naudu, taču šis ir pirmais gads, kad skolas vecākiem to vairs neprasa, tiesībsarga aktivitāšu efektu pamanījusi S. Titova. Viņa gan norāda, ka nevajadzētu arī nonākt otrā grāvī - direktorus un skolotājus sabaidīt tā, ka viņi vairs nelūgs naudu arī pamatotām mācību vajadzībām. Pašlaik ir daudz neskaidrību, kam par ko jāmaksā, tāpēc "baidāmies kaut ko izdarīt nepareizi", saka Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas prezidente Ineta Tamane. Tas atsaucoties arī uz mācību ekskursijām - tiešām esot skolas, kas sākušas no tām vairīties.

Tiesībsarga aktivitātes ir veicinājušas normatīvo aktu sakārtošanu, atzīst Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītāja Inita Juhņēviča. Viņa nenoliedz, ka tagad ir "starpstāvoklis" - joprojām nav noteikts, kuri mācību līdzekļi jānodrošina no valsts, pašvaldības un vecāku kabatas. Jautājums gaisā vairs nekarāšoties ilgi, jo līdz gada beigām tikšot grozīti Ministru kabineta noteikumi, lai definētu, kas ir mācību līdzekļi un no kādiem avotiem tie jāiegādājas. Ar šiem grozījumiem arī tikšot pārtraukta neziņa par to, kam jāmaksā par mācību ekskursijām, izriet no I. Juhņēvičas teiktā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas