Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Tuberkulozes vakcīnu piegādi Latvijai varētu atjaunot pēc mēneša

Tuberkulozes vakcīnu piegādi Latvijai varētu atjaunot līdz 15.aprīlim, aģentūrai BNS pastāstīja farmācijas kompānijas Elpis pārstāvis Andrejs Gorejevs.

Sākotnēji gan kompānija minēja, ka piegādes varētu atjaunot līdz marta vidum, bet tagad termiņš par mēnesi pārcelts, jo ražotājs – Dānijas Statens Serum Institute – vēl nav atrisinājis visas tehniskās problēmas.

Tomēr ar Igaunijas aizdotajām vakcīnām pietiek, lai nodrošinātu mazuļu vakcinēšanu līdz aprīļa beigām, aģentūrai BNS apliecināja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Laura Lapiņa.

Uz jautājumu, kādēļ piegādātājs nebija nodrošinājis līgumā paredzētās vakcīnu rezerves, Gorejevs atbildēja, ka jaunais līgums ar NVD noslēgts tikai 16.janvārī un tik īsā laikā būtu grūti nodrošināt rezerves. Tiesa gan, "Elpis" tuberkulozes vakcīnas valstij piegādā jau kopš 2008.gada. Tomēr līdz ar iepriekšējā līguma izbeigšanos šā gada sākumā kompānija jaunas rezerves nebija veidojusi.

Gorejevs gan neatbildēja, cik lielus zaudējumus kompānijai radīs tuberkulozes vakcīnu piegādes pārrāvums, bet pauda cerību, ka pēc situācijas izskaidrošanas NVD tomēr līgumsodu neliks maksāt.

Saskaņā ar līgumu piegādātāja līgumsods par laikā nepiegādātām vakcīnām ir 10% dienā no nepiegādāto vakcīnu summas, tomēr NVD par iespējamām soda sankcijām lems tikai pēc tam, kad reāli būs atjaunota vakcīnu piegāde, teica Lapiņa. "Mēs ņemsim vērā arī to, ka kompānija sniedza savu ieguldījumu un iesaistījās vakcīnu piegādē [no Igaunijas]," viņa piebilda.

Jau vēstīts, ka janvāra beigās Dānijas vakcīnu ražotājs Statens Serum Institute tehnisku problēmu dēļ SIA Elpis pārtrauca vakcīnu piegādi Latvijai un arī nebija nodrošinājis līgumā noteiktās triju mēnešu rezerves, tādēļ jau drīz vairākās slimnīcās sāka trūkt tuberkulozes vakcīnu. NVD februāra sākumā aizņēmās 15 tūkstošus jaundzimušajiem paredzēto tuberkulozes vakcīnas devu no Igaunijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas