Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

TV3: RD Mājokļu departaments slēdz 12 miljonu līgumu ar firmu, kuru auditē VID

Lielākie Rīgas kartes sadarbības partneri un miljonu saņēmēji nonākuši Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) redzeslokā. Raidījumam Nekā personīga zināms, ka viņi figurē pret bijušo valdes locekli Aleksandru Brandavu sāktajā izmeklēšanā aizdomās par kukuļdošanu Rīgas domes (RD) amatpersonām. Auditu abās privātfirmās sācis Valsts ieņēmumu dienests (VID). Nekā personīga esošā neoficiālā informācija liecina, ka vismaz vienai no firmām tiks uzrēķināts vairāk nekā vienu miljonu liels sods, jo ir aizdomas par "netīriem" darījumiem.

Neskatoties uz nepatikšanām, vienai no kompānijām nesen ir izdevies tikt pie jauna RD pasūtījuma - 12 miljonu vērta līguma par pašvaldības īpašumā esošu dzīvokļu remontu. Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR) pieprasījis vienošanos izvērtēt Juridiskajai pārvaldei. Tomēr lauzt vai pārskatīt līgumu neviens netaisās.

Pagājušajā sestdienā notikušais partijas Gods kalpot Rīgai  (GKR) kongress ir pirmais, kuru neatklāj Aleksandra Brandava diriģētais koris. Klāt nav arī pats ilggadējais partijas biedrs, jo savu darbību politiskajā spēkā ir apturējis saistībā ar KNAB sākto izmeklēšanu. Tiesībsargiem ir aizdomas par ilgstošu RD amatpersonu kukuļošanu saistībā ar mikroautobusu pārvadājumu konkursiem, kuros startēja Brandava firmas. 

Pavasarī Brandava pamatdarba vietā Rīgas kartes birojā notika kratīšanas. Tiesībsargi meklēja pierādījumus noziedzīgajām darbībām, tajā skaitā viņus interesēja dokumenti saistībā ar divām privātfirmām SIA BMS Tehnoloģija un Burlat. Kā liecina šovasar veiktais audits Rīgas kartē, tieši no šiem diviem lielajiem piegādātājiem ir atkarīga Rīgas sabiedriskā transporta elektronisko norēķinu sistēma. Līgumi saslēgti tā, ka par to laušanu ir stingras soda sankcijas. Arī zināšanas par tehnoloģijām galvenokārt koncentrējas abās privātfirmās, bet ne Rīgas satiksmes meitasuzņēmums. Auditā minēts, ka Rīgas kartei līdz vienošanās beigām BMS Tehnoloģija jāmaksā vēl vairāk nekā 13 miljoni, bet Burlat - turpat 11 miljoni eiro. Noslepenotajā auditā uzsvērts, ka abus uzņēmumus kontrolē ar GKR ilggadējo politiķi Brandavu saistīts uzņēmējs Andrejs Blažko. 

Jau no vasaras abās firmās auditu sācis VID. Uzņēmumu reģistru apkalpojošā datu bāzē firmas.lv redzams, ka Burlat 11.jūnijā, bet BMS Tehnoloģija 3.jūlijā VID uzlicis aizliegumu amatpersonu un īpašnieku maiņai un likvidācijai. Nekā personīga rīcībā esošā informācija liecina - VID ir atradis neatbilstības darījumos, un Rīgas kartes lielāko sadarbības partneri sagaida vairāk nekā miljonu liels uzrēķins. Taču neskatoties uz gaidāmajām nepatikšanām, BMS Tehnoloģija  augustā startēja un vinnēja vēl kādā Rīgas pašvaldības iepirkumā. Tā tikusi pie 12 miljoniem, lai remontētu pašvaldības dzīvokļus turpmākos trīs gadus. 

BMS Tehnoloģija darbojas ne tikai ar viedtehnoloģijām, bet izrādās arī atjauno Rīgas pašvaldības dzīvokļus. Šis nav pirmais šāda veida iepirkums. Līdz šim par dzīvokļu remontiem tā saņēmusi vairāk nekā 2 miljonus eiro. 

RD Mājokļu un vides departamenta direktors Aleksejs Aļeksejenko raidījumam uzsver: ''Mani interesē dzīvokļi. Viņi startēja pirmo reizi, viņi trīs gadus ļoti labi strādāja, man nav iebildumu pret viņu darbu."

Ar dzīvokļu remontiem iepriekš departamentā nodarbojās arī SIA Burlat, bet jaunajā konkursā nestartēja. Par to, ka VID veic auditu viņu sadarbības partnerim, Aļeksejenko dzird pirmo reizi, taču līgumu lauzt vai pārskatīt departamenta direktors uzskata par priekšlaicīgu.

12 miljonu konkursā pieteicās tikai 3 firmas, uzvarēja divas, jo trešā piedāvājumu atsauca. Ne konkursu, ne līgumu deputāti pirms tam neapsprieda, taču tieši dome ir tā, kas dod naudu departamentam. 

Rīgas satiksmes kapitāldaļu turētājs, vicemērs Vadims Baraņņiks (Neatkarīgo deputātu frakcija) norāda: ''Varu apgalvot, ka Mājokļu un vides komitejā šis 12 miljonu līgums nav skatīts, un to, ka tāds iepirkums vispār ir, es uzzināju no jums.''

Par konkursu neko nezina arī GKR domes deputāte Irina Vinnika, kurai savulaik ar BMS Tehnoloģija vienīgo īpašnieku un valdes locekli Andreju Blažko bija kopīgs bizness.

Iepriekš Mājokļu un vides departaments atjaunojis apmēram 100 dzīvokļu gadā, tērējot tam vidēji miljonu. Kāpēc departaments turpmāk grasās tērēt četras reizes lielāku summu, Aļeksejenko pēc būtības neatbild. Tā nav vienīgā galvaspilsētas struktūrvienība, kas atjauno un uztur pašvaldības dzīvokļus. Un dome naudu var piešķirt arī citiem, piemēram, Rīgas pilsētbūvniekam.

RD Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) uzskata: ''Tā summa, par ko noslēgts līgums, ir neadekvāti liela, samērojot ar departamenta budžetu. Pirmais jautājums, ko es uzdevu departamenta direktoram: "Anatolij, jums mūžā nebija tik daudz naudas, ko jūs uzņematies saistību veidā, faktiski parakstot šo te līgumu. No kurienes? Jūsu budžeta pieteikumā krietni pieticīgākas summas.'' 

''Pajautājiet viņam. Vienmēr pieturos pie individuālās atbildības. Ja cilvēks kaut ko izdarījis, viņam jādomā par konsekvencēm un arī iespējamo atbildību. Tā kā līgumu nesaskaņoja ne deputāti, ne komiteja, tad tam, kurš līgumu noslēdza, jānes atbildība," sacīja Stepaņenko.

12 miljonu konkursā par uzvarētāju departaments atzina vēl vienu uzņēmumu Posiitum. Kā abas firmas savā starpā sadalīs pasūtījumu, būs skaidrs pēc budžeta apstiprināšanas. 

Andrejs Blažko, kura uzņēmumi ilgstoši saņēmuši rīdzinieku nodokļu maksātāju naudu, neatbildēja uz Nekā personīga jautājumiem. Raidījumā piebilst, ka 12 miljonu konkursā uzvarējusī otra firma Posiitum dibināta tikai pirms gada. Tās valdes loceklis Renārs Rutkis iepriekš bijis iesaistīts vismaz divos ar Rīgas pašvaldības uzņēmumiem saistītos skandālos.

Top komentāri

VVZ
V
VID audits nav rādītājs- audits firmai parasti tiek nozīmēts, ja firma pieprasa PVN atmaksu.
edvinssilavs
e
Šāda veida liela apmēra krāpniecības ir jāizskata un jāsoda. Nevis atdodot 12 miljonus un uzliekot sodu 1 miljonu! Kaut kā smieklīgi izskatās! Tā nav sarežģīta lieta, kuru nevar izmeklēt! Ja nevar izmeklēt, tad jāskatās, kas tie par izmeklētājiem un saistītajiem ar izmeklēšanu. Un iznāk, ka jāsoda arī tie par it, kā līdzdalību!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas