Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Ūdensputnu medību sezona šogad sāksies pusotru nedēļu vēlāk

Ūdensputnu medību sezona šogad sāksies trešdien, 21.augustā, nevis augusta otrajā sestdienā, kā tas bija līdz šim, aģentūru LETA informēja Valsts meža dienesta (VMD) pārstāvji.

Tāpat kā iepriekš, sezonas sākumā ūdensputnus atļauts medīt trešdienās, sestdienās un svētdienās, bet no 15.septembra līdz 15.decembrim ūdensputnus būs atļauts medīt katru dienu. 

Šāds medību termiņš noteikts arī meža zosīm. Savukārt trim pīļu sugām - garkakļiem, platknābjiem un baltvēderiem -  medību termiņš ir noteikts no 15.septembra līdz 30.novembrim.

Vienlaikus īpaši aizsargājamās dabas teritorijās var būt noteikti citi ūdensputnu medību termiņi, liegumi un ierobežojumi.

Publiskajās ūdenstilpēs vienam medniekam atļauts nomedīt ne vairāk kā desmit ūdensputnus dienā.

Publiskajās ūdenstilpēs un to tauvas joslā medījamos ūdensputnus drīkst medīt bez saskaņojuma ar medību tiesību lietotāju. Taču medības publiskajos ezeros un upēs, kas atrodas pilsētu teritorijās, atļautas tikai saskaņā ar attiecīgās pašvaldības noteikto medību kārtību. 

VMD pārstāvji akcentē, ka pirms došanās uz medību vietu nepieciešams noskaidrot konkrētās medību platības tiesisko statusu un ierobežojumus, kas saistīti ar ūdensputnu medībām. Tāpat visā Latvijas teritorijā medībās aizliegts izmantot svina skrošu munīciju.

No 2024.gada visus nomedītos ūdensputnus nepieciešams reģistrēt mobilajā lietotnē "Mednis", uzņemot putna foto, kurā jābūt redzamai putna galvai, knābim un izplestam spārnam. Vienā foto var uzņemt vairākus vienas sugas putnus. Tāpat atļauts nomedītos ūdensputnus reģistrēt ūdenstilpes krastā. Reģistrēto informāciju vienas dienas laikā pēc medībām jānosūta uz Meža valsts reģistru.

VMD atgādina, ka piedaloties ūdensputnu medībās, medniekiem ir jāpārzin un jāievēro medību drošības noteikumu prasības, jo katru gadu tiek konstatēti medību drošības prasību pārkāpumi.

Ņemot vērā to, ka publiskajās ūdenstilpēs un to tauvas joslā medījamos ūdensputnus atļauts medīt bez saskaņojuma ar medību tiesību lietotāju, VMD aicina medniekus cienīt un respektēt cilvēkus, kuri dzīvo vai atpūšas pie ūdens.

VMD ir valsts pārvaldes iestāde, kas uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas