Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Otrdiena, 17. septembris
Vera, Vaira, Vairis

Ukrainai nodos vairāk nekā 800 datorus un pāris simtus monitoru

Valdība otrdien nolēma Ukrainai bez atlīdzības nodot vairāk nekā 800 datorus, pāris simtus monitoru, kā arī specializēto apģērbu, tālskašus, binokļus un citas iekārtas.

Iekšējās drošības birojs radis iespēju Ukrainai nodot 13 "5.11 Tactical" virsjakas un 12 saišu zābakus, 20 flīsa jakas, vienu bezpilota gaisa kuģi ar somu un bateriju, trīs tālskašus, no tiem vienu ar foto režīma funkciju.

Tāpat tai plānots nodot divus binokļus un vienu metāla detektoru.

Savukārt, atsaucoties uz palīdzības lūgumu no Ukrainas valdības institūcijām par nepieciešamo biroja un datortehnikas nodrošinājumu, Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centrs radis iespēja tām nodot 845 datorus, tostarp arī portatīvos, 269 monitorus un četrus procesorus.

Iekārtas saņems Čerņihivas reģionālā militārā pārvalde, Kijivas reģiona Bilotserkivas rajona valsts pārvalde, Kijivas nacionālai kara universitāte un Ukrainas Sociālās politikas ministrija.

IeM skaidro, ka tās padotībā esošajās iestādēs pamatā tiek izmantota "Windows 10" operētājsistēma, taču izstrādātājs "Microsoft" noteicis, ka ar 2025.gada 14.oktobri "Windows 10" operētājsistēma nesaņems nekādus programmatūras labojumus. Tas savukārt būtiski palielinās informācijas aizsardzības un apstrādes riskus, it sevišķi IeM padotības iestādēm, kuru IT infrastruktūras kiberapdraudējuma iespējamība ir augsta, norāda ministrijā.

Lai no šī apdraudējuma izvairītos, centrs ir sācis pakāpenisku datoru atjaunošanu uz darbstacijām, kuras ir savietojamas ar jaunāko operētājsistēmas versiju - "Windows 11". Pēc veiktajiem aprēķiniem līdz 2025.gada 14.oktobrim jānomaina aptuveni 4000 "Windows 11" versiju neatbalstoši datori.

"Ņemot vērā pastāvīgi augstos kiberapdraudējuma riskus, Iekšlietu ministrijas iestādes nevar atļauties riskēt un masveidā izmantot datorus ar operētājsistēmām, kurām ir virkne zināmu ievainojamību," uzsver IeM.

Vienlaicīgi liela daļa nomaināmās datortehnikas, neskatoties uz to ekspluatācijas ilgumu - vairāk nekā pieci gadi - ir darba kārtībā un var tikt atkārtoti izmantota drošā veidā līdz 2025.gada 14.oktobrim, kā arī pēc tam vietās, kur kiberdrošības prasības ir zemākas, vai bezsaistē, skaidro IeM.

Savukārt bez atlīdzības nododamajiem monitoriem ir beidzies lietderīgais izmantošanas laiks, proti, tie ekspluatēti ilgāk par pieciem gadiem. Lai gan tie ir darba kārtībā, to izmēri neatbilst lietotāju vajadzībām - intensīvam un ilgstošam darbam, skaidro ministrija.

IeM norāda, ka Ukrainai nododamo datoru, monitoru un procesoru bilances vērtība ir 0 eiro.

IeM Informācijas centrs secinājis, ka minēto iekārtu nodošana neietekmēs iestāžu darbību, noteikto funkciju izpildi un to kvalitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Visu laiku vājākā valdība

Pagājušajā nedēļā apritēja gads, kopš tika apstiprināta Evikas Siliņas vadītā valdība. Atskatoties uz šajā periodā paveikto un nepaveikto, Diena un Dienas Bizness devuši vērtējumu ministru iespētajam...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas