Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Upesciema iedzīvotāji nevar atvērt logu, jo neciešama smaka

«Karstajā laikā nav iespējams logu turēt vaļā. Tikko atver - māja smako un ir pilna ar lielām, zaļām sūdu mušām,» situāciju Garkalnes novada Upesciemā laikrakstam Diena ilustrējis viens no attīrīšanas iekārtu tuvumā dzīvojošajiem Juris Rudens. Iedzīvotāji sistemātiski sūdzas par kanalizācijas smaku, taču problēmu līdz šim nav atrisināta.

Kaimiņos dzīvojošajai Brigitai Baltačai nepatīkamus brīžus sagādājuši mazbērni, paziņodami, ka nebraukšot ciemos pie omes, jo Upesciemā smird. Viņa pastāsta, ka 2005.gadā dome solījusi nokārtot problēmu trīs gadu laikā. Pagājuši pieci, bet pēdējos divos gados smaka kļūst arvien stiprāka un biežāk jūtama, jo pieaudzis Upesciema iedzīvotāju skaits. Jauno māju notekūdeņi tiek izgāzti Upesciema attīrīšanas iekārtās.

Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka attīrīšanas iekārtu jauda ir pārāk zema, tā nespēj attīrīt visus notekūdeņus un tālāk novadīt Juglas upē, tādēļ tajā, iespējams, periodiski ieplūstot neattīrīts kanalizācijas saturs. Gados vecākie tuvāko māju iedzīvotāji ar šausmām stāsta, ka asenizācijas mašīna te ik dienu piebrauc līdz pat 30 reizēm.

Tik daudz notekūdeņu ieplūšanu Upesciema attīrīšanas iekārtās kategoriski noliedz Garkalnes novada domes uzņēmuma Garkalnes komunālserviss vadītājs Harijs Lieljurģis. Viņš nenoliedz problēmu, taču uzskata, ka ciema iedzīvotāji to pārspīlē. Vēsākā laikā smaka neesot tik neciešama. Šogad viņa vadītais uzņēmums esot tīrījis attīrīšanas iekārtu baseinus un nomainījis dažus vecos kompresorus pret jaudīgākiem, taču iekārtu rekonstrukcija netiek plānota, jo nākamgad to slēgšot.

Garkalnes novada dome patlaban izstrādā projektu, lai jau nākamajā pavasarī sāktu jauna ūdensvada un kanalizācijas tīkla izbūvi Upesciemā un Langstiņos, taču tūlītēja risinājuma šai problēmai neesot. Pašvaldībai būs jānodrošina līdzfinansējums 15% apmērā. Pirmā kārta varētu izmaksāt aptuveni 300 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas