Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ušakova solītais bezmaksas transports neattiecas arī uz KM skolu vidusskolēniem

Klarnetistam Ričardam tikko sākās pēdējais mācību gads Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolā. Lai apgūtu klarnetes spēli, skolā ik dienas viņš uzturas apmēram 12 stundu, tāpēc stipendija tā vien pietiek, lai kaut ko iekostu un apkoptu mūzikas instrumentu.

Puisis cerēja, ka viņa kopējie mēneša izdevumi, kas noteikti pārsniedz 7-20 latu lielo stipendijas apmēru, šogad saruks, jo Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) solīja bezmaksas braukšanu visiem skolēniem. Taču jaunumi, ko viņš uzzināja skolas kancelejā, lika vilties - uz Kultūras ministrijas (KM) paspārnē esošo mācību iestāžu vidusskolēniem bezmaksas braukšana neattiecas, jo viņu izvēlētās mācību programmas ir akreditētas kā profesionālās, nevis vispārizglītojošās.

Visi tomēr neesot visi

Kopumā sešu KM pakļautībā esošo Rīgas mācību iestāžu vidusskolēniem tiks liegta sabiedriskā transporta braukšanas atlaide, jo viņu mācību programmas nav akreditētas kā vispārizglītojošas. Tādēļ atbilstoši Rīgas domes (RD) saistošajiem noteikumiem par braukšanas maksas atvieglojumiem 100% braukšanas atlaide viņiem nepienākas, skaidro RS pārstāvis Viktors Zaķis. Turpretī šo mācību iestāžu pamatskolēniem, kuri, tāpat kā vidusskolēni, mācās KM, nevis pašvaldībai pakļautā skolā, ir paveicies, jo viņu izglītības programmas akreditētas kā vispārizglītojošas. Savukārt jau pavasarī Diena vēstīja, ka bezmaksas braukšana neattieksies arī uz Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā esošajām profesionālajām skolām.

«Ušakovs rosina noteikt bezmaksas sabiedrisko transportu visiem Rīgas skolēniem,» martā vēstīja domes izplatītās preses relīzes virsraksts. Šobrīd uz jautājumu, kādēļ sabiedrība tika maldināta, domes priekšsēdētāja preses sekretāre Anna Kononova atbild, ka «par profesionālo skolu skolēniem viņš nekad neko nav teicis».

«Stipendija ir 7 vai 20 latu atkarībā no atzīmēm. Visa stipendija mums aiziet, lai apkoptu savus mūzikas instrumentus un vienkārši dzīvotu, jo skolā mēs pavadām 12 stundu dienā. Es atzīstu, ka dažreiz braucu par zaķi, jo uz diviem transportiem un vēl papildu braucieniem mēnesī ceļā man aiziet 20 latu,» stāsta Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolas III kursa klarnetists Ričards. Ar šo jaunumu neapmierināti esot visi viņa kursabiedri, jo sākumā sapratuši, ka par braukšanu nebūs jāmaksā arī viņiem.

Skolas direktors Juris Kaufelds to uztver mierīgāk: «Es kā skolas direktors labprāt atbalstītu, ka visiem braukšana būtu bez maksas. Bet strikti pēc likuma jau varēja būt tā, ka bez maksas nevarētu braukt arī 1.-9. klase, jo mēs esam valsts, nevis pašvaldības skola,» direktors saredz pozitīvo šajā situācijā.

Valsts, ne domes skola

«Mēs vienmēr esam bijuši pabērna lomā Rīgā. Bet, kad vajag sniegt kādu [bezmaksas] koncertu vai vēl kaut ko, tad visi vienmēr aizmirst, ka esam valsts skola,» saka Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas direktors Roberts Liepiņš. Viņš stāsta, ka ar braukšanas maksas atvieglojumiem tiek diskriminēti ne tikai šāda tipa skolu vidusskolēni, bet arī pedagogi, kuriem 60% sabiedriskā transporta izdevumu atlaide nepienākas. «Tas nav pareizi,» viņš ir pārliecināts.

«Esmu runājis ar deputātiem, rakstījis kādas trīs vai četras vēstules uz domi. Atbilde vienmēr ir viena - jūs esat valsts skola, un domei ar to nav nekāda sakara,» bezjēdzīgo cīņu ar RD par braukšanas maksas atvieglojumiem atstāsta Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas direktors Jānis Zinģītis.

Rīgas Doma kora skolas direktora pienākumu izpildītāja Sarmīte Andžāne sākotnēji bija pārliecināta, ka bezmaksas braukšana būs arī šī skolas vidusskolēniem. Taču nevarot arī teikt, ka «šobrīd par to ir kaut kāda liela šūmēšanās».

Maijā Diena vēstīja, ka diskriminācija saistībā ar sabiedriskā transporta atlaidēm bija nepatīkams pārsteigums profesionālo skolu direktoriem. Uz atsevišķas iedzīvotāju grupas diskrimināciju šajā jautājumā toreiz uzmanību vērsa Tiesībsarga birojs, solot domei lūgt rast risinājumu. Kopš tā laika pagājuši vairāki mēneši, bet vienīgais, ko pašlaik saka Rīgas mēra pārstāve A. Kononova, ir «pašvaldība šo jautājumu risinās», kā varbūtējo termiņu iezīmējot nākamo mācību gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas