Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ušakovs tomēr spēlē etnisko kārti

Lai arī Saskaņas centra (SC) līderis Rīgas mērs Nils Ušakovs iepriekš paudis, ka neveicinās Latvijā etnisko konfliktu, būs pret jebkādām akcijām, kas vairo etnisko spriedzi, kā arī norobežojies no Latvijas krievu presē paustās pozīcijas, pirmdien SC organizētajā piketā pret valdības veidošanas procesu transparenti par etnisko diskrimināciju tomēr būšot, tā sarunā ar Dienu piektdien teica N. Ušakovs.

Piektdien Rīgas centrā parādījušies arī plakāti, kuros redzama VL-TB/LNNK līdera Raivja Dzintara un par krievu radikāli dēvētā Jevgēnija Osipova tikšanās ar jautājumu: «Vai ekstrēmistiem jābūt valdībā?» SC, kas valda Rīgā, saistību ar tiem noliedz, bet firma, kas plakātus izvietojusi, atļāvusies tos uzlikt pat bez saskaņošanas ar pilsētas būvvaldi.

Diena jau ziņoja, ka pret valdību, kurā nav SC, asi uzstājušies Latvijas krievu mediju pārstāvji, trešdienas avīžu pirmajās lappusēs saucot to par etnisko diskrimināciju. SC gan noliedza, ka būtu šo akciju kā iniciējusi vai kā citādi būtu ar to saistīta, un apgalvoja, ka viņu iniciatīva ir tikai aicinājums sūtīt vēstules Valsts prezidentam, neuzsverot etnisko tematu. Intervijā trešdien Dienai N. Ušakovs arī pauda: «Pašreiz Latvijā ir politiskie spēki, kas ir ārkārtīgi ieinteresēti, lai saasinātos etniskā situācija. [..] Mēs būsim pret to, lai šis scenārijs tiktu realizēts.» Tajā pašā laikā šis «pret» SC darbos neatspoguļojas. Pirmdien, kad notiks pirmā 11. Saeimas sēde, no valdības veidošanas sarunām atstumtā SC atbalstītāji ieplānojuši rīkot protesta akciju, uz kuru gaida ierodamies līdz pat 1000 dalībniekiem, sevišķi no Latgales, kur SC guvis vislielāko atbalstu. N. Ušakovs nemaz neslēpa, ka tajā būšot gan aicinājumi neignorēt vēlētājus kā tādus, kuri nobalsojuši par SC, dodot tam uzvaru vēlēšanās, gan arī atgādinājumi, ka notiekošais esot klaja etniskā diskriminācija.

Dienas aptaujātie SC Latgales reģionālo nodaļu vadītāji joprojām pieturas pie apgalvojuma, ka protests būšot nevis pret etnisko diskrimināciju, bet pret to, ka vēlēšanu uzvarētāju nelaiž pie varas. «Etniskais jautājums - tas, bitīt matos, ir tika apzelēts jautājums! Mani vairāk interesē ekonomiskie jautājumi,» piktojās SC Riebiņu nodaļas vadītājs Ivans Ludāns. Savukārt SC Viļakas nodaļas vadītājs Leonīds Cvetkovs uzsvēra, ka, viņaprāt, «piketā latvieši būs ar mums kopā».

Jautāts par plakātiem Rīgas ielās, N. Ušakovs uzsvēra, ka tā neesot SC rīkota akcija. Uzņēmums JCDecaux, kura stendos izvietoti plakāti, neatklāj, kas tos pasūtījis. JCDecaux pārstāve Jeļena Brokāne tikai paskaidroja, ka tas ir kāds uzņēmējs, kurš lūdzis uzņēmumam viņu neafišēt. N. Ušakovs to komentēja: «Ja jau šādi plakāti parādījušies, acīmredzot šim uzņēmējam Saskaņas idejas ir tuvas.» Zīmīgi gan, ka plakāti izvietoti steigā, pat nesaņemot būvvaldes akceptu. Par to būvvaldes inspektori jau noformējuši apskates aktu, kurš tiks nosūtīts pilsētas Administratīvajai komisijai, kas lemj par soda piemērošanu.

Politologs Juris Rozenvalds, jautāts, vai var ticēt SC apgalvojumiem, ka ne krievvalodīgo mediju akciju, ne plakātus tas nav iniciējis vai pat organizējis, atbild, ka tieši spriest nevarot, bet norādīja, ka SC būtu visiem spēkiem jācenšas norobežoties no šādām ārpusparlamenta akcijām, ja tas tiešām grib būt nopietns politiskais spēks.

Top komentāri

Drak
D
Шел пятый год правления Вису Латвияй… Весна… Начали питаться голубями. Они вкусные и полезные. Кора деревьев пригодна в качестве приправы и заваривания чая. Давно хожу пешком, узнал очень много нового и интересного о своём городе и его архитектуре. На день рождения закололи дворняжку. На балконе валяются вверх тормашками засоленные воробьи. Сам себе шью одежду. Узнал как плести лапти. Моюсь раз в месяц, разжигаем костер во дворе и греем в ведрах воду. Газ давно не по-карману и газовую трубу давно вырезали. Пару раз удалось поймать рыбу. Варю бражку и ставлю квас. Чайный гриб - тоже хорошо. Думаем с женой взять кредит на двоих и купить велосипед. Воздух в городе становится чище, редкие машины удивляют детвору. Город пустеет. Вчера видел, как мимо проезжал президент на своей карете. Собираемся натаскать с женой земли в квартиру и посадить картохи. Очень хочется картохи... Давно не ел этого изысканного блюда – картоха…. Вареной картохи… жареной… печёной... Говорят президент ест картоху каждый день, но мы с женой не верим, уж больно сказочно это звучит: картоха каждый день. С нетерпением ждем лета… Тараканов дома нет... Последнего съели еще в сентябре 2013 года... Комары к нам залетать боятся, наши вены всасывают их через их же хоботок! Перелётные птицы пролетают над моим городом только на высоте 12 000 метров, ниже боятся... народ допрыгивает! Жабы весной квакают только сидя глубоко под водой! Крысы ушли из города навсегда! Сегодня первый раз отварил шнурки, если как следуют посолить - похожи на спагетти (хотя, что такое спагетти не помнят даже старики...) Что это я разнылся… Ничего, еще потерпим. Главное только членство в ЕС и единственный государственный – латышский. Главное, чтобы все дети в школах и люди на улицах говорили только по-латышски. Продержимся… Главное не дать захватить власть этим совкам, мигрантам и гражданским оккупантам . Скоро выборы… Мы с женой решили снова голосовать за патриотическую партию "Вису Латвияй"!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas