Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Uzdod izsludināt jaunu iepirkuma konkursu par Dienvidu tilta trešās kārtas būvniecību

Rīgas domes Satiksmes departamentam jau tuvākajā laikā jāizsludina jauns iepirkuma konkurss par Dienvidu tilta trešās kārtas posma no Bauskas ielas līdz Ziepniekkalna ielai būvniecību - šāds lēmums pieņemts otrdien Rīgas domes sēdē.

Kā otrdien žurnālistiem skaidroja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), pašreizējā līguma gaitā būvdarbus pabeigt nav iespējams, jo pašvaldībai nav nepieciešamo 17,5 miljonu latu, tāpēc darbi un līgums ir pārtraukts, un tiks sludināts jauns iepirkums.

Šāds lēmums pieņemts, lai procedūru padarītu ātrāku. Jauno iepirkuma konkursu varēs izsludināt jau tagad, taču tajā tiks iekļauta norma, ka finansējums jāpiesaista būvniekam. Līgumā būs arī noteikts, ka gadījumā, ja no Finanšu ministrijas tiks saņemta atļauja pašvaldībai uzņemties parādsaistības, tad Rīgas dome sadaļu par finansējuma piesaistīšanu no līguma varēs izslēgt un izvēlēties izdevīgāku finansēšanas modeli, piemēram, aizņemoties no komercbankas, skaidroja Satiksmes departamenta direktors Edgars Strods.

Ušakovs otrdien sacīja, ka šāds scenārijs nodrošinās, ka tilta būvniecību būs iespējams turpināt jau pavasarī un pabeigt 2012.gadā. Tilta trešās kārtas būvniecību nepieciešams pabeigt pēc iespējas ātrāk, lai Dienvidu tilts varētu pilnībā funkcionēt un atslogot satiksmi pilsētas centrā.

Strods gan atzina, ka 2012.gads diezin vai būs reāls termiņš, lai trešās kārtas būvniecību pabeigtu. "Ja būvnieki piesaistītu lielus papildspēkus, teorētiski tas būtu iespējams, bet saprātīgs termiņš būtu divas būvsezonas," teica Strods, atkārtoti norādot, ka tilta trešā kārta, visticamāk, tiks pabeigta tikai 2013.gadā.

Rīgas domes sēdē šodien Dienvidu tilta trešās kārtas posms no Bauskas ielas līdz Ziepniekkalna ielai tika apstiprināts par prioritāru un Rīgas pilsētas ilgtermiņa attīstībai nozīmīgu infrastruktūras objektu. Ar domes lēmumu Satiksmes departamentam un Finanšu departamentam uzdots organizēt atklātu konkursu projekta būvniecībai un finansēšanai ar nosacījumu, ka līgums ar uzvarētāju slēdzams tikai pēc finanšu ministra atļaujas.

Jau ziņots, ka 20.septembrī Rīgas domes Satiksmes departaments ar komitejas piekrišanu lauzis līgumu ar tilta trešās kārtas būvnieku AS "Transport Systems", jo pašvaldībai trūkst 17,5 miljonu latu būvdarbu pabeigšanai un kopš pagājušā gada 1.jūnija darbi ir pārtraukti.

Finanšu ministrija šā gada jūlijā paudusi gatavību konceptuāli atbalstīt Rīgas pilsētas pašvaldību un veikt nepieciešamās darbības, lai dotu atļauju vai sniegtu galvojumu aizņēmuma saņemšanai 2012.gadā un iespēju robežās sekmētu ekonomiski pamatotākus nosacījumus finanšu resursu piesaistei Dienvidu tilta būvniecībai. Vēstulē Rīgas domes priekšsēdētājam norādīts, ka ministrija ir gatava sniegt priekšlikumu attiecīgas normas iekļaušanu valsts 2012.gada budžeta likumā.

Transport Systems padomes priekšsēdētājs Guntis Rāvis iepriekš atzina, ka Rīgas domes iecere sludināt jaunu konkursu par Dienvidu tilta trešās kārtas pabeigšanu, kurā finansējumu piesaistīs būvnieks, zemākas būvniecības izmaksas nenodrošinās.

Satiksmes un transporta lietu komitejā iepriekš tika noraidīts opozīcijas deputātu priekšlikums iepirkuma nolikumā noteikt izmaksu griestus esošo 17,5 miljonu latu apjomā. Tomēr šodien komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks šādu priekšlikumu domes sēdē iesniedzis pats un deputāti balsojumā to atbalstīja.

Ušakovs otrdien sacīja, ka pašvaldība paturēs tiesības neslēgt līgumu par trešās kārtas būvniecības pabeigšanu, ja tas būs dārgāks par 17,5 miljoniem latu. Ja konkursā iesniegtie piedāvājumi būs dārgāki, pašvaldība veiks cenu pārbaudi un ar būvniekiem veiks sarunas, lai mēģinātu panākt izmaksu samazinājumu, solīja Ušakovs.

Rīgas domes opozīcijas deputāti tomēr uzskata, ka ir maz ticams, ka pašvaldībai izdosies atrast būvnieku, kas tiltu varētu pabeigt par esošo finansējumu, jo būvniecības izmaksas ir augušas.

"Esam paši radījuši problēmu un tagad ar lielām pūlēm un diskusijām mēģinām to pārvarēt. Mums bija līgums, kuru nevajadzēja lauzt, bet sagaidīt Finanšu ministrijas atļauju, un turpināt šos darbus par prognozējamām izmaksām prognozējamā laikā," uzsvēra domnieks Juris Viņķelis (V).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

"Stūra mājas" ekspozīciju apmeklētājiem neslēgs

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlaboš...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas