Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vāc parakstus par iespēju veikalos brīvi iegādāties etiķa esenci

Portālā Manabalss.lv iesniegta iniciatīva ļaut ikvienai pilngadīgai personai mazumtirdzniecībā iegādāties etiķa esenci pašpatēriņa vajadzībām drošos, viegli dozējamos un nepārprotami marķētos iepakojumos.

Atgādinām, ka etiķa esenci veikalos aizliegts tirgot kopš 2010.gada 1.janvāra. Iniciatīvas autors Edmunds Kance rosina veikt izmaiņas pārtikas aprites likumā un/vai citos spēkā esošos normatīvos aktos, nosakot, ka etiķa esenci atļauts tirgot mazumtirdzniecībā ar nosacījumiem, ka iepakojums ir drošs pret mazu bērnu piekļuvi, līdzīgi kā medikamentiem. Tāpat arī iepakojumam būtu jābūt tā marķētam, ka tas nepārprotami atšķiras no dzērienu iepakojuma.

E.Kance arī rosina, ka iepakojumu nepieciešams aprīkot ar dozatoru, proti, iespējama dozēšana pilinot, jo tādējādi gandrīz neiespējami nejauši iedzert vairāk par dažiem ml esences. Tāpat etiķa esencei būtu jābūt pieejamai veikalos tikai pie pārdevēja pēc pieprasījuma un tikai pilngadīgām personām.

"Būs pieejama jau izsenis tautā pazīstamā 70% etiķa esence, kas dos iespēju arī turpmāk pašiem pagatavot ziemai konservētus pašu izaudzētos produktus un dabas veltes, tādējādi iedzīvotāji būs neatkarīgāki no pārtikas lielražotājiem, varēs nepirkt veikalos pusfabrikātus, bet nopirkt etiķa esenci un, to droši un pareizi lietojot, pagatavot ziemai konservus patstāvīgi atbilstoši paaudzēs ilgi zināmajām receptēm un paņēmieniem," uzskata E.Kance.

Viņaprāt, pieejamais 9% galda etiķis šo iespēju ne vienmēr nodrošina pilnvērtīgi, turklāt ir dārgs un neefektīvs, kā arī nepietiekama etiķskābes koncentrācija marinādēs būtiski palielina produkta bojāšanās un bīstamu toksikoinfekciju kā botulisma risku. Pareizi iepakota un pareizi lietota etiķa esence nevienu neapdraud, jo pretējā gadījumā arī vairumu medikamentu jāaizliedz kā bērniem bīstamus, nemaz nerunājot par dabasgāzi, kuru nepieskatīti bērni var atgriezt vaļā un saindēties vai pat uzspridzināt māju," norāda E.Kance.

Par iniciatīvu vispirms jāsavāc vismaz 100 domubiedru parakstu, bet pēc tam to izvērtēs portāla juristi, kas lems par 10 000 parakstu vākšanas sākšanu.

Top komentāri

ivars graudums
i
Vaacijaa koncentreetu etikji, kas nav atshkjaidiits, var pirkt visos veikalos.
!
!
Aizliegums bija vis debīlākā lieta, ko var izdomāt. Lai aizliedz tabaku! Alkoholu! Reliģiju!
voldis
v
Protams, ka jāļauj nopirkt šo produktu legāli. Esences pārdošana nekad nav pārtraukta, tikai tagad tā notiek zem letes. Kam tāda ākstīšanās ir vajadzīga? UN nevajag jaukt vienā putrā bērnus, esenci un gurķus, kā to dara INDULIS, kurš pats nekad neko nav marinējis un esenci savās mājas neesot vispār redzējis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas