Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Vairāk nekā 2 miljonus eiro gadā kultūras mantojuma vērtību atjaunošanai cer iegūt ar jaunu loteriju

Valdība otrdien nolēma atbalstīt ieceri kultūras mantojuma vērtību atjaunošanai finansējumu piesaistīt, izveidojot jaunu sabiedriskā labuma mērķa loteriju - "Senatnes loterija", aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas (KM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Jaunajā valsts mēroga izlozē "Senatnes loterija" ar sabiedriskā labuma mērķi Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai iegūtos līdzekļus plānots novirzīt nacionāli un starptautiski nozīmīgu, simbolisku un unikālu kultūras pieminekļu atjaunošanai, tādējādi sekmējot Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanu, stiprinot sabiedrības izpratni un lepnumu par mūsu kultūras vērtībām, kā arī radot iespēju tās kopt, piedzīvot un izbaudīt gan mums, gan nākamajām paaudzēm.

Tiek cerēts, ka loterijas ieņēmumi 2025.gadā varētu sasniegt 2,31 miljonu eiro, 2026.gadā - 2,37 miljonus eiro, 2027.gadā - 2,65 miljonus eiro, savukārt 2028.gadā - 2,3 miljonus eiro.

Izlozē ar sabiedriskā labuma mērķi finansējuma piešķiršanā paredzēts ievērot vairākus principus: finansējumu varēs saņemt tikai tie projekti, kas saistīti ar nacionāli vai starptautiski nozīmīgu, simbolisku un unikālu kultūras pieminekļu saglabāšanu vai restaurāciju, projektam jādemonstrē, kā tas ilgtermiņā veicinās kultūras mantojuma saglabāšanu un kā tiks nodrošināta restaurēto objektu uzturēšana nākotnē, projektam jāveicina sabiedrības izpratne un iesaiste kultūras vērtību saglabāšanā un finansējuma saņēmējam jāiesniedz detalizēta atjaunošanas programma, kurā ietverta informācija par darbu metodēm, lietotajiem materiāliem, apjomu, izmaksām un laika grafiku.

Tāpat valdībā atbalstīta papildu finansējuma piešķiršana kiberdrošības stiprināšanai kultūras sektorā, nodrošinot datortehnikas atjaunošanu un licenču izmaksu segšanu.

Kiberdrošības stiprināšanai kultūras sektorā, nodrošinot datortehnikas atjaunošanu un licenču izmaksu segšanu, tiks piešķirti papildu 1,2 miljonu eiro. Šo finansējumu KM saņems no Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas pēc attiecīgā normatīvā regulējuma izstrādes Eiropas Savienības finansējuma piesaistei.

2025.gadā finansējums kultūras nozaru projektu īstenošanai Valsts kultūrkapitāla fonda programmās pieaugs par 1,6 miljoniem eiro, palielinoties ieņēmumiem no akcīzes nodokļa par alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, izložu nodokļa un azartspēļu nodokļa.

Tāpat valdība šodien apstiprināja KM priekšlikumu vēl uz trīs gadiem saglabāt līdzšinējo autoratlīdzības saņēmēju nodokļu nomaksas kārtību - nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējiem, vienlaikus nodokļu nomaksu 25% likmes apmērā par viņu darbu nomaksājot ienākuma izmaksātājam.

Kultūras ministre Agnese Lāce (P) atzīmē, ka, veidojot 2025.gada budžetu, viņa vairākkārt tikusies ar kultūras nozares pārstāvjiem, skaidrojot drošības kontekstā izvirzītās prioritātes. "Iekšēji esam skrupulozi pārskatījuši līdzšinējo KM budžetu un lēmuši tajā skaitā arī par līdzekļu samazinājumu iekšējos resursos," pauž Lāce.

KM prioritārajiem pasākumiem 2025.gada budžetā pieprasīja ap 28 miljoniem eiro, ievērojot valdības lemto - par nākamā gada valsts budžeta vienīgo prioritāti izvirzīt valsts drošību. Finansējums tika pieprasīts informatīvās telpas drošības nodrošināšanai, sabiedrības noturības jautājumu risināšanai, kā arī kultūras nozares gatavības un darbības nepārtrauktības nodrošināšanai krīzes apstākļos.

Ar KM 2025.gada budžeta prioritātēm iepazīstināti arī Nacionālās Kultūras padomes (NKP) locekļi. NKP ir KM sabiedriska konsultatīva institūcija kultūras nozaru un kultūrpolitikas jautājumos, kuras mērķis ir veicināt līdzsvarotu kultūras un kultūras mantojuma nozaru attīstību Latvijas sabiedrības interesēs, veidojot dialogu starp dažādu nozaru stratēģiju un politikas veidotājiem, īstenotājiem un sabiedrību.

Valdībā otrdien izskatīts tās sagatavotais informatīvais ziņojums par valsts budžeta likumprojektā iekļaujamiem prioritārajiem pasākumiem 2025., 2026., 2027. un 2028.gadam. Budžeta projektā paredzēts papildu finansējums ar valsts drošību saistītiem prioritāriem pasākumiem, Satversmes tiesas sprieduma un likumu izpildes nodrošināšanai, neatkarīgajām iestādēm un ar nodokļu politikas izmaiņām saistītiem pasākumiem. Kopumā tiks finansētas prioritātes 2025.gadam 474,4 miljonu eiro apmērā, 2026.gadam 475,2 miljonu eiro apmērā, 2027.gadam 487,8 miljonu apmērā un 2028.gadam 428,9 miljonu eiro apmērā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas