Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Vairāk nekā 50% ieslodzīto ir C hepatīts

Vairāk nekā 50% ieslodzīto ir C hepatīts, liecina biedrības Apvienība HIV.LV veiktais pētījums ieslodzījuma vietās.

Pētījuma laikā tika veikta ieslodzīto brīvprātīga testēšana un konsultēšana par HIV un C hepatītu ieslodzījuma vietās, kā arī personu, kurām bija pozitīvs eksprestests uz C hepatīta antivielām, aptauja. Testēšana notika četrās Rīgas ieslodzījuma vietās - Centrālcietumā, Brasas, Šķirotavas un Iļģuciema cietumā.

Kopumā projekta ietvaros tika veikti 208 testi uz C hepatītu, no kuriem 109 gadījumos tika atrastas antivielas uz C hepatītu jeb 52,4% personām, kurām tika veikts tests, kas liecina par lielu ieslodzīto skaitu, kuriem ir C hepatīts.

Ieslodzīto aptaujā (aptaujāti visi ieslodzītie, kuru testa rezultāti bija pozitīvi) atklāts, ka lielākā daļa - 67% respondentu - paši atzīst, ka inficējušies, lietojot narkotikas, kas apstiprina vispārējo pieņēmumu par to, ka visvairāk ar C hepatītu inficējas, lietojot kopīgas šļirces vai citus piederumus.

5,5% aptaujāto atzinuši, ka varētu būt inficējušies ieslodzījuma vietās. Pētījuma autori secina: tas liecina, ka narkotikas ir pieejamas cietumos, bet tīru, nelietotu šļirču nepieejamība cietumos veicina C hepatīta izplatību.

Visvairāk aptaujāto ieslodzīto bija vecumā no 25 līdz 35 gadiem (50,5%), bet ievērojams skaits ir gados ļoti jauni ieslodzītie – vecumā līdz 25 gadiem (23,8%), vecumā no 35 līdz 49 gadiem bija 24,8% aptaujāto, bet 0,9% no aptaujātajiem bija vecāki par 50 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas