Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Vairāk nekā 90 vēža pacientu medikamentu apmaksa pēdējā gada laikā atstāta ziedotāju rokās

Pēdējā gada laikā ar "Ziedot.lv" starpniecību vēža ārstēšanai lūgti 95 ziedojumi 2,6 miljonu apmērā, turklāt desmit pacientiem vākta nauda zālēm, kas ir kompensējamas, bet citām diagnozēm, aģentūrai LETA atklāja "Ziedot.lv" pārstāve Ilze Ošāne.

Septiņos gadījumos ziedojumu piesaiste šogad tikusi pārtraukta, jo nepieciešamie medikamenti iekļauti kompensējamo medikamentu sarakstā.

Pēdējā gada laikā gandrīz miljona eiro apmērā palīdzība sniegta 61 vēža slimniekam vecumā no 19 līdz 76 gadiem. Vidējais pacienta vecums ir 53 gadi, un visbiežākā diagnoze ir krūts vēzis. 

43 gadījumos lūgts ziedot medikamentiem, no tiem desmit gadījumos vāc ziedojumus tām zālēm, kuras citām diagnozēm kompensē.

Savukārt 42 gadījumos lūgts ziedot nepieciešamo analīžu veikšanai. Viena analīze par krūts vēža terapijas noteikšanu izmaksā 3000 eiro.

Savukārt analīzes piemērotāko ārstēšanas medikamentu noteikšanai maksā 124 000 eiro. Alternatīvo terapiju lūdza seši cilvēki, savukārt četri pacienti lūdza atbalstīt alternatīvo ārstēšanas terapiju ārzemēs.

Vairākos gadījumos ziedojumi vākti, kad piešķirta maksimālā individuālā valsts kompensācija, kas ir 14 228,72 eiro, bet ar to nav bijis pietiekami.

"Tā ir absolūti nepieņemama situācija, kad pacientiem tiem medikamentiem, ko nozīmējis ārstu konsīlijs, ir jāvāc ziedojumi un jāpaļaujas uz līdzcilvēku līdzcietību un atbalstu," sašutumu pauž Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" valdes priekšsēdētāja Gunita Berķe.

Berķe uzsver, ka onkoloģijas slimību ārstēšanai visiem medikamentiem būtu jābūt pieejamiem kā valsts kompensētiem. Pat jaunais paplašināto medikamentu klāsts, kas pieejams kompensācijas sistēmā, ir niecīgs attiecībā pret akūtajām vajadzībām, viņa norāda.

Kā vēstīts, portālā "Ziedot.lv" tiek vākti ziedojumi Latvijas Radio analītisko raidījumu producentei, labdarības maratona "Dod Pieci" satura redaktorei Evijai Unāmai. Ārstu konsīlijs nozīmējis viņai turpmāku ārstēšanu ar medikamentu "Olaparib", kas ir valsts apmaksāts olnīcu vēža pacientēm, bet krūts vēža gadījumos valsts to neapmaksā. Arī individuālo kompensāciju valsts viņai ir atteikusi. Ik mēnesi viņai nepieciešami 4722 eiro, gadu ilgam kursam - 56 672 eiro. Ceturtdien jau savākti teju 50 000 eiro, liecina ziedot.lv mājaslapā pieejamā informācija.

Tāpat plaši izskanējis 19 gadus vecā Gabriela gadījums, kura ārstēšanai šobrīd tiek lūgts ziedot kopumā 483 499 eiro, kas ir lielākā summa "Ziedot.lv" darbības vēsturē. Pēc tam, kad par šo gadījumu vēstījuši mediji, saziedotā summa strauji pieaugusi un ceturtdien jau pārsniegusi 130 tūkstošu eiro robežu.

Lūgta komentēt šādu situāciju, premjere Evika Siliņa (JV) Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra, ka katrs šāds individuāls gadījums būtu jāvērtē. "Jo tas īsti normāli nav. Bet, protams, es neesmu ārsts un man ir grūti spriest par katrām niansēm," viņa pauda.

"Jo tiešām esam īpaši domājuši, lai vēzi varētu ātrāk diagnosticēt un ārstēt," viņa pauda. "Man grūti spriest par tik specifiskām detaļām, bet skaidrs ir viens - mēs esam darījuši, ko varam. Individuālie gadījumi vienmēr būs," viņa uzsvēra, aicinot runāt ar Veselības ministriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas