Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Valdība apstiprina Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumus

Valdība otrdien apstiprināja Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādāto Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumu projektu, aģentūra LETA uzzināja valdībā.

Šo jautājumu bija paredzēts skatīt jau pagājušajā nedēļā, taču Tieslietas ministrijas iebildumu dēļ tā izskatīšana tika atlikta.

Tieslietu ministrija šodien informēja, ka kopumā tai bija trīs iebildumi un divi no tiem ir saskaņoti. Atvērts jautājums joprojām ir saistībā ar to, ka atbilstoši noteikumu projektam gāzes iekārtu remontam nepieciešams piesaistīt kvalificētu speciālistu, taču šo cilvēku kontaktinformācija ir grūti iegūstama. Tā ir pieejama Būvniecības informācijas sistēmā, taču ministrija aicināja vērtēt, vai attiecīgo informāciju nevajag padarīt vieglāk pieejamu patērētājiem.

Vienlaikus gan Tieslietu ministrija uz šādu prasību neuzstāj, ņemot vērā, ka to ir sarežģīti nodrošināt.

Savukārt ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība) norādīja, ka Būvniecības informācijas sistēmā speciālistu kontaktinformācija ir pieejama, taču ministrija varētu vērtēt informācijas publiskošana arī savā mājaslapā.

EM aģentūrai LETA pavēstīja, ka šā gada 3.aprīlī par aktīviem tirgus dalībniekiem kļūs komersanti un citas juridiskās personas, kuriem līdz šā gada 15.jūnijam jāizvēlas dabasgāzes tirgotājs, ar kuru slēgt dabasgāzes tirdzniecības līgumu. Ja komersants nenoslēgs jaunu līgumu, līdz šā gada 1.jūlijam dabasgāzi tam piegādās esošais tirgotājs, bet pēc 1.jūlija tas saņems dabasgāzi pēdējās garantētās piegādes ietvaros par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātu cenu plus 20%.

''Valdība šodien spērusi pēdējo nozīmīgo soli pretī brīvam un atvērtam dabasgāzes tirgum Latvijā. Ko no tā sagaidām? Mēs sagaidām konkurenci starp tirgotājiem, daudzveidīgāku pakalpojumu klāstu un lielākas izvēles iespējas visiem dabasgāzes patērētājiem. Līdz 2020.gadam sagaidām arī reģionāla dabasgāzes tirgus izveidošanos un līdz ar to lielāku piegāžu drošību un enerģētisko neatkarību nākotnē,'' uzsvēra Ašeradens.

Viņš skaidroja, ka EM mērķis ir turpmāko dabasgāzes tirdzniecības procesu padarīt pēc iespējas vienkāršāku un lietotājiem saprotamu, tāpēc turpmāk visas darbības saistībā ar klientu apkalpošanu nodrošinās tirgotājs. Līdz ar to lietotājiem būs jāslēdz tikai viens līgums un viņi saņems vienu rēķinu.

Valdības šodien apstiprinātā noteikumu projekta mērķis ir noteikt dabasgāzes tirgus darbības principus saistībā ar Enerģētikas likuma izmaiņām, kas paredz no 2017.gada 3.aprīļa liberalizēt dabasgāzes tirgu un izbeigt dabasgāzes cenas regulāciju lietotājiem, izņemot saistītos lietotājus.

Noteikumu projekts paredz pilnveidot esošo regulējumu, nosakot tirgotāja, publiskā tirgotāja, sistēmas operatora, lietotāja un gazificētā objekta īpašnieka tiesības un pienākumus dabasgāzes tirdzniecībā vai lietošanā, tirgotāju maiņas kārtību un kārtību, kādā dabasgāzes piegādi saistītajiem lietotājiem nodrošina publiskais tirgotājs no 2017.gada 3.aprīļa.

Paredzēts noteikt, ka dabasgāzes tirdzniecība un piegāde lietotājam notiek tikai uz tirdzniecības līguma pamata, kurā ir norāde uz sadales sistēmas pakalpojumu izmantošanas kārtību. Noteikumu projektā ietverts pienākums sadales sistēmas operatoram izstrādāt un publicēt minēto kārtību savā tīmekļvietnē.

Paredzēts, ka spēkā esošie dabasgāzes piegādes līgumi nav vairs īstenojami no 2017.gada 3.aprīļa tāpēc, ka ar noteikumu projekta spēkā stāšanos būtiski tiek mainīts dabasgāzes tirgus modelis, tas ir, dabasgāzes cenas noteikšanas mehānisms, norēķināšanās kārtība, kā arī tirgotāja, lietotāja un sadales sistēmas operatora tiesības un pienākumi.

Vienlaikus secināts, ka objekta jaunā īpašnieka tiesības, tajā skaitā slēgt līgumus par pakalpojuma saņemšanu jaunajā īpašumā, nevar ierobežot vecā īpašnieka noslēgtie līgumā. Līdz ar to tirdzniecības līguma slēgšana par dabasgāzes tirdzniecību, tajā skaitā sistēmas pakalpojuma saņemšana, notiek uz īpašuma vai lietošanas tiesības uz gazificētā objektu pamata. Ja notiek īpašuma vai lietošanas tiesību maiņa, iepriekšējais dabasgāzes tirdzniecības līgums ir pārtraucams, lai sistēmas operators varētu nodrošināt dabasgāzes piegādi jaunajam gazificētā objekta īpašniekam tirdzniecības līguma ietvaros.

''Veidojot dabasgāzes modeli Latvijā, jāņem vērā esošais dabasgāzes apgādes modelis, kurā jāveic nepieciešamās izmaiņas tā, lai ietaupītu resursus, neveidotu sarežģītas un nevajadzīgas sistēmas, kopumā nodrošinot gala lietotājiem iespējami vienkāršāku dabasgāzes tirdzniecības organizēšanas procesu,'' uzsver EM.

Līdz ar to noteikumu projektā kā efektīvāks un saprotamāks lietotājam apkalpošanas risinājums tiek atzīts tirgotāja centriskais modelis, jo tam ir vairākas priekšrocības: viens (tirgotāja veikts) dabasgāzes lietotāja kredītriska izvērtējums; tirgotājs ir aktīvs tirgus spēlētājs, kas izvēlas piemērot vai nepiemērot dabasgāzes lietotājam priekšapmaksu vai drošības depozītu, kas vienlaikus ir arī izteiktā piedāvājuma elements ar ko tirgotāji konkurē savā starpā; mazāks administratīvais slogs lietotājam un sadales sistēmas operatoram, slēdzot vienu līgumu ar tirgotāju; gala lietotājam jāsedz tikai viena klientu apkalpošanas centra (rēķinu izrakstīšanas) uzturēšanas izmaksas (iekļautas kopējā dabasgāzes cenā kā tirgotāja klientu apkalpošanas sistēmas izmaksas).

Savukārt lietotāja ieguvumi, ieviešot tirgotāja centrisko modeli, ir viens kontakta punkts, kurā risināt visus jautājumus, izņemot pieslēguma un avārijas situācijas jautājumus; vienots tirgotāja izrakstīts rēķins, kurā ietverta maksa par patērēto dabasgāzi, sistēmas pakalpojumiem un nodokļiem; apkopota informācija par kopējām gazificētā objekta apgādes izmaksām; aprēķinu kļūdas konstatēšanas gadījumā jāvēršas tikai pie dabasgāzes tirgotāja; tirgotājs ir lietotāja pārstāvis palīdzot risināt lietotāja tehniskos jautājumus ar sadales sistēmas operatoru.

''Vienlaikus kā vienu no potenciālajiem centriskā modeļa trūkumiem var pieminēt papildu slogu tirgotājam, kārtojot norēķinus starp lietotāju un sadales sistēmas operatoru par sistēmas pakalpojumu,'' piebilst EM.

Atbilstoši noteikumu projektam, ja dabasgāzes lietotājs, kurš pieslēgts sadales sistēmai, vēlas izmantot gan pārvades, gan sadales sistēmas pakalpojumus sev piederošas dabasgāzes transportēšanai, tas atbilstoši pārvades un sadales sistēmas lietošanas noteikumiem vai kārtībai slēdz sistēmas pakalpojuma līgumu ar attiecīgo operatoru.

Vienlaikus, lai mazinātu sociālo spriedzi, noteikumu projektā mājsaimniecības lietotājiem ir paredzēta pakāpeniska dabasgāzes tirgus atvēršana, tas ir, tiem saglabātas tiesības neizmantot iespēju kļūt par tirgus dalībniekiem un iespēja saņemt dabasgāzi par Enerģētikas likumā noteiktajā kārtībā noteiktu dabasgāzes cenu. Šādas mājsaimniecības kļūst par saistītajiem lietotājiem un dabasgāzi tiem tirgo publiskais tirgotājs.

Līdz 2019.gada 1.janvārim publiskais tirgotājs būs AS Latvijas Gāze, savukārt pēc tam - tirgotājs, kurš nodrošina dabasgāzes tirdzniecības pakalpojumu lielākajam skaitam mājsaimniecību.

Tāpat noteikumu projektā noteikts, ka dabasgāzes piegāde pēc tirgotāju maiņas tiek sākta mēneša pirmajā datumā. Tādējādi tirgotāju maiņa atbilst norēķinu perioda sākumam, kas pašlaik tiek piemērots ne tikai dabasgāzes apgādē, bet arī pārējās energoapgādes jomā un tiek ierobežota nepamatoti bieža tirgotāja maiņa.

Noteikumu projekts arī paredz pēdējo garantēto piegādi - dabasgāzes piegāde lietotājam, kura gazificētais objekts ir pieslēgts sadales sistēmai un kuram ir spēkā esošs dabasgāzes tirdzniecības līgums ar dabasgāzes tirgotāju, kurš izbeidz dabasgāzes tirdzniecību. Tas attiecas arī uz lietotāju, kuram nav spēkā esošs dabasgāzes tirdzniecības līgums, bet ir tiesības saņemt dabasgāzi no pēdējās garantētās piegādes pakalpojuma sniedzēja.

''Dabasgāzes tirdzniecību pēdējās garantētās piegādes pakalpojuma ietvaros lietotājam, kurš nav mājsaimniecības lietotājs, nodrošina sadales sistēmas operatora izraudzīts dabasgāzes tirgotājs vai sadales sistēmas operators, ja nav izraudzīts attiecīgais tirgotājs. Pārejas posmā, ne vēlāk kā trīs mēnešus pēc sadales sistēmas operatora nodalīšanas patstāvīgā uzņēmumā, dabasgāzes tirdzniecību pēdējās garantētās piegādes pakalpojuma ietvaros nodrošina dabasgāzes tirgotājs, kuram 2017.gada 10.februārī ir spēkā dabasgāzes tirdzniecības licence par saistītā lietotāja cenu reizinot ar koeficientu 1,2. Savukārt mājsaimniecības lietotājam pēdējo garantēto piegādi nodrošina publiskais tirgotājs,'' klāsta EM.

Noteikumu projektā arī noteiktas tiesības sadales sistēmas operatoram ierobežot, pārtraukt vai atjaunot dabasgāzes piegādi. Tāpat sadales sistēmas operatoram ir tiesības piekļūt lietotāja dabasgāzes apgādes sistēmai un lietotājam ir pienākums to nodrošināt.

Eiropas Savienība (ES) tiesību akti dabasgāzes tirgus jomā paredz, ka dabasgāzes pārrobežu tirdzniecībai un tirgus integrācijai tiek izstrādāti ES līmeņa Tīkla kodeksi. Līdz ar to arī Latvijā piegādātā dabasgāze būtu jāmēra nevis pēc kubikmetriem, bet gan pēc kaloritātes, piemērojot uzskaites mērvienību - vatstunda. Paredzēts, ka tiks uzrādītas abas mērvienības, pārveidei izmantojot attiecīgu koeficientu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas