Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Valdība atbalsta 20 000 latu piešķiršanu sprādzienā Ādažu poligonā cietušajam jaunsargam

Ministru kabinets otrdien pieņēma rīkojumu par 20 000 latu piešķiršanu no Aizsardzības ministrijai (AM) piešķirtajiem līdzekļiem oktobrī sprādzienā Ādažu poligonā cietušajam jaunsargam Jēkabam Dreimanim.

Minēto summu plānots piešķirt Franču kurgānā smagu veselības bojājumu guvušā jaunsarga mātei Ilzei Dreimanei no AM budžeta programmā Militārpersonu pensiju fonds paredzētajiem līdzekļiem. Līdzekļi paredzēti jaunsarga ārstēšanās izdevumu segšanai.

Jau ziņots, ka 23.oktobrī Ādažu poligonā sprādzienā ievainojumus guva deviņi zemessargi, kuri tika nogādāti Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. Viens no ievainotajiem zemessargiem vēlāk mira. Militārā policija ir sākusi kriminālprocesu.

Pēc sākotnējās informācijas, negadījums noticis jau pēc Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona kaujas šaušanas nodarbību beigām. Sprādzienā vainojams zemessargs, kurš poligonā atradis nesprāgušu lādiņu un to ievietojis savā mugursomā, taču lādiņš detonējis. Līdz ar to sprādziena cēlonis, visticamāk, ir nelikumīgas darbības, kas apdraudējušas apkārt esošo cilvēku veselību un dzīvību. uz mācībām bija atbraucis arī jaunsargs.

Saistībā ar šo munīcijas sprādzienu Ādažu poligonā, kurā cieta deviņi zemessargi un viens no viņiem vēlāk mira, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība) nolēma no dienesta atbrīvot divus zemessargus. Ministrs vakar žurnālistus informēja, ka rosina no Zemessardzes izslēgt virsseržantu Juri Kārkliņu, kā arī priekšlaicīgi atvaļināt no dienesta kapteini Gvido Svikli.

Notikuma izmeklēšanā secināts, ka Kārkliņš uz mācībām patvaļīgi atvedis jaunsargu un atļāvis piedalīties šaušanas mācībās. Tāpat viņš esot veicis neatļautu munīcijas vākšanu poligonā, kā arī pēc mācībām viņam konstatēts alkohola reibums. Savukārt pret Svikli sankcijas vērstas, jo viņš kā atbildīgais par mācībām esot zinājis par jaunsarga klātesamību mācībās.

Šie ir tikai Aizsardzības ministrijas (AM) izmeklēšanas rezultāti, un paralēli norit arī ierosinātais kriminālprocess.

Pabriks informēja, ka pēc izmeklēšanas esot skaidri pieci galvenie secinājumi, pirmkārt, šis ārkārtas negadījums noticis cilvēciskā faktora dēļ, rupji pārkāpjot instrukcijas. Tāpat secināts, ka sprādziens noticis jau pēc šaušanas mācību beigām, karavīriem dodoties uz atpūtas vietu.

Pārbaudē ministrija nav guvusi tiešus pierādījumus sistemātiskām problēmām un trūkumiem, kā arī sistemātiskai alkohola lietošanai mācībās, kā arī secināts, ka zemessargs mācību teritorijā vēlāk sprādzienā cietušo jaunsargu esot ievedis pēc savas iniciatīvas.

Savukārt pozitīvais esot tas, ka personāls šajā situācijā rīkojies ļoti profesionāli un medicīniskā palīdzība sniegta ļoti operatīvi, tādējādi izvairoties no vēl lielākiem zaudējumiem, skaidroja Pabriks.

Ministrs arī uzdevis līdz nākamā gada 1.februārim viņam iesniegt rīcības plānu disciplīnas stiprināšanai bruņotajos spēkos, kā arī pastiprināt kontroli mācību laikā, reizi ceturksnī turpmāk viņam ziņojot par rezultātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas