Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Valdība atbalsta ierobežojumu noteikšanu pašvaldībām ņemt aizņēmumus

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) informatīvo ziņojumu Par 2019. gada kopējo pašvaldību aizņēmumu limitu un pašvaldību aizņēmumu pieprasījumiem, kurā piedāvāts pārskatīt ierobežojumus pašvaldībām aizņemšanās jomā.

Valdība atbalstīja ziņojumā piedāvāto risinājumu, ka prioritāri tiek izsniegti aizņēmumi Eiropas Savienības (ES) un citas ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu īstenošanai ar aizņēmuma apmēru, kas nepārsniedz projekta attiecināmo izmaksu kopsummu.

Paredzēts arī, ka kredīti tiks izsniegti projektiem, kuros pērn ir sākti būvdarbi un kuri tiek īstenoti bez ES un citas ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansējuma, bet ar valsts budžeta līdzfinansējumu vai aizdevumu. Šajā gadījumā aizņēmumi būs paredzēti projektu pabeigšanai. FM secinājusi, ka minēto projektu pabeigšanai pašvaldībām 2019. gadā ir nepieciešami aizņēmumi kopsummā līdz 9,6 miljoniem eiro.

Ziņojumā arī minēts, ka FM un VARAM, gatavojot 2020. gada budžeta projektu, sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību būtu jāizstrādā fiskāli atbildīgi priekšlikumi pašvaldību aizņemšanās nosacījumiem un kritērijiem 2020. gadā un vidēja termiņā. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu ilgtspējīgu projektu īstenošanu ar pašvaldības budžeta līdzfinansējumu un fiskāli atbildīgu pašvaldību aizņēmumu saistību uzņemšanos un izpildi, par prioritāti saglabājot aizņēmumus ES projektu attiecināmo izmaksu apmērā.

Tāpat ministrijām un Centrālai finanšu un līgumu aģentūrai, izvērtējot pašvaldību ES un citu fondu līdzfinansēto projektu iesniegumus, būtu jāņem vērā noteiktais ierobežojums uz projekta neattecināmajām izmaksām un iespēju pašvaldībām tās finansēt no sava budžeta līdzekļiem.

VARAM, izskatot FM ziņojumu, konceptuāli atbalstījusi tā virzību, taču iesniegusi arī trīs iebildumus. Lielākā daļa iebildumu ņemti vērā, taču trešo jautājumu FM nav iekļāvusi ziņojumā. Proti, VARAM informatīvo ziņojumu vēlējusies papildināt ar jaunu punktu, nosakot, ka prioritāri tiek izsniegti arī aizņēmumi investīciju projektiem jaunu vietu izveidei pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēs, ja investīciju projekti tiek īstenoti pašvaldībās, kurās bērnu skaits rindā uz pašvaldības bērnudārzu ir vairāk nekā 100 bērnu. Iebildums no FM puses nav ņemts vērā, jo nav sniegta informācija par šiem projektiem nepieciešamo papildu aizņēmuma limitu 2019. gadam.

Arī Latvijas Pašvaldību savienība atzinīgi novērtējusi informatīvajā ziņojumā piedāvāto risinājumu rast papildu kredītresursus 2018. gadā sākto investīcijas projektu pabeigšanai 2019. gadā.

Savienība vienlaikus arī norādījusi, ka nav iespējams operatīvi saņemt aizņēmumus ES un citu fondu līdzfinansēto projektu īstenošanai, turklāt pašlaik vispār nav iespējams saņemt aizņēmumu pārējo investīciju projektu realizācijai, tostarp aktuāliem izglītības iestāžu investīciju projektiem, par kuriem pozitīvu atzinumu devusi Izglītības iestāžu investīciju projektu finansēšanas komisija. Atbilstoši Latvijas Pašvaldību savienības datiem 30.maijā FM izveidotajā "rindā" pēc aizņēmumiem ES un citu fondu līdzfinansētu projektu īstenošanai atradās 54 projekti ar kopējo aizņēmumu pieprasījumu 33,17 miljoni eiro, bet rindā pēc aizņēmumiem pārējo investīcijas projektu īstenošanai - 94 projekti ar pieprasījumu 36,14 miljonu eiro apmērā.

Tāpēc Latvijas Pašvaldību savienība lūdz šogad rast risinājumu, lai operatīvi varētu nodrošināt aizņēmumus pašvaldību plānoto projektu īstenošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas