Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Valdība ceturto reizi 13 gadu laikā lems par iespēju atjaunot Latvijas pilsonību

Valdība otrdien, 10.jūlijā, lems par Latvijas pilsonības atjaunošanu kādai 18 gadus vecai jaunietei, kura pilsonību zaudēja vecāku izvēles dēļ. Pēdējo 13 gadu laikā šis būs ceturtais gadījums, kad Ministru kabinets lems par Latvijas pilsonības atjaunošanu.

Valdības dokumentu vietnē e-portfelis pieejamajie materiāli liecina, ka 1993.gada augustā dzimusī jauniete šā gada 30.martā vērsusies Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) ar iesniegumu, lūdzot atjaunot Latvijas pilsonību saistībā ar to, ka viņa pilsonību zaudējusi, būdama nepilngadīga. Par pilsonības atjaunošanas dokumentēšanu jauniete samaksājusi valsts nodevu 15 latu apmērā.

Pilsonības likuma 25.panta 1.daļa noteic, ka persona, kura zaudējusi Latvijas pilsonību vecāku vai adoptētāju izvēles, juridiskas kļūdas vai pilsonības prettiesiskas atņemšanas rezultātā, Latvijas pilsonību var atjaunot ar Ministru kabineta lēmumu. Saskaņā ar Pilsonības likuma 16.panta 2.daļu, ja nepilngadīgajam pilsonība mainījusies atbilstoši vecāku pilsonībai bez paša nepilngadīgā rakstveida piekrišanas, tad gada laikā pēc pilngadības sasniegšanas šai personai ir tiesības atjaunot Latvijas pilsonību neatkarīgi no Latvijā nodzīvotā laika.

Konkrētajā gadījumā PMLP konstatējusi, ka 1994.gada martā ziņas par jaunieti ir iekļautas Iedzīvotāju reģistrā kā par Latvijas pilsoni. 2001.gada novembrī meitenes vecāki atteikušies no Latvijas pilsonības saistībā ar Krievijas pilsonības iegūšanu. 2001.gada decembrī tobrīd nepilngadīgā meitene zaudējusi Latvijas pilsonību saistībā ar atteikšanos no tās. Kopš 2005.gada jauniete Latvijā uzturas kā Krievijas pilsone ar uzturēšanās atļauju.

Ievērojot to, ka meitene Latvijas pilsonību zaudēja vecāku izvēles rezultātā un pati šim lēmumam nedeva rakstveida piekrišanu, kā arī iesniegums par Latvijas pilsonības atjaunošanu tika iesniegts gada laikā pēc jaunietes pilngadības sasniegšanas, PMLP uzskata, ka Latvijas pilsonība viņai ir atjaunojama.

Kā aģentūrai LETA skaidroja PMLP sabiedrisko attiecību vadītājs Andrejs Rjabcevs, gadījumā, ja Ministru kabinets pieņems pozitīvu lēmumu, tad pēdējo 13 gadu laikā, kopš normatīvajos aktos ir paredzēta iespēja atjaunot pilsonību, šis būs trešais gadījums, kad iepriekš zaudēta Latvijas pilsonība tiek atjaunota ar valdības lēmumu. Iepriekš pilsonība šādā veidā atjaunota divām personām, bet vēl vienā gadījumā pieņemts negatīvs lēmums.

Personām, kurām Latvijas pilsonība tiek atjaunota Pilsonības likuma 25.panta 1.daļā noteiktajā kārtībā, nav jāatsakās no iepriekšējās pilsonības. Tādējādi 1993.gadā Rīgā dzimusī jauniete, ja valdība viņai atjaunos Latvijas pilsonību, būs tiesība saglabāt arī Krievijas pilsonību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas