Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Valdība pārsūdzēs tai nelabvēlīgo tiesas pagaidu noregulējumu Muižnieka jautājumā

Valdība piektdien nolēma pārsūdzēt Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) nelabvēlīgo tiesas pieņemto pagaidu noregulējumu Latvijas Universitātes rektora Indriķa Muižnieka jautājumā, žurnālistiem pavēstīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Pārsūdzības dokumentus IZM tiesā plāno iesniegt 14.oktobrī, norādīja ministre.

Pēc valdības sēdes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) žurnālistiem stāstīja, ka Šuplinskas priekšlikumu atbalstījusi virkne ministru, tostarp arī pats premjers.

Tajā pašā laikā Kariņš atzina, ka viņš šai pārsūdzībai neredz "pievienoto vērtību". "Sēdes laikā atgādināju ministrei neļaut sev novirzīties no galvenā mērķa - augstākās izglītības pārvaldības modeļa maiņas," informēja Kariņš.

LETA jau ziņoja, ka Administratīvā rajona tiesa 30.septembrī apturēja LU rektoram Muižniekam nelabvēlīgo Ministru kabineta lēmumu, ar kuru viņš augusta beigās netika apstiprināts LU rektora amatā.

Tādējādi par rektora pienākumu izpildītāju ir atzīstams Muižnieks.

Šis tiesas lēmums nozīmē, ka līdz brīdim, kad lieta tiks izskatīta pēc būtības, jūnijā notikušās rektora vēlēšanas ir uzskatāmas par leģitīmām. Pašlaik vēl nav zināms, kad tiesa lietu skatīs pēc būtības.

Tiesa atzina, ka pastāv pamats pagaidu aizsardzības piemērošanai, jo pārsūdzētais rīkojums ir pirmšķietami prettiesisks un tā darbība varētu radīt būtisku kaitējumu, kura novēršana būtu ievērojami apgrūtināta vai neiespējama.

Tiesas lēmums stājas spēkā nekavējoties, taču to var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā 14 dienu laikā no tā pieņemšanas dienas.

Šuplinskas ieskatā, tiesa lēmumā par pagaidu noregulējumu skaidro, kā vajadzētu notikt vēlēšanām, nevis, kā tās patiesībā notika, un tas viņu pārsteidzot. Tāpat viņa norāda, ka neesot parādījies iztirzājums tam, ka līdz pat ierašanās brīdim uz ārkārtas LU Satversmes Sapulci 6.jūnijā, dalībnieki nezināja, ka dienas kārtībā iekļautas rektora vēlēšanas, kā arī netika teikts, ka tā ir otrā kārta.

Tikmēr Muižnieks iepriekš nosūtīja premjerministram vēstuli, aicinot sākt sarunas par ārpustiesas strīda noregulējumu. "Es biju gatavs risinājumam, lai neturpinātu tiesvedību. Priekšlikums būtu, ka ministrija līdz ar to Ministru kabinets, atzīst Satversmes sapulces lēmumus un Latvijas Universitātes saimes izteikto gribu," iepriekš LNT Ziņās sacīja Muižnieks.

(papildināts ar Kariņa komentāru)

Top komentāri

tiesa vēl neskatīja pēc būtības
t
Tiesa šo lietu pēc būtības vēl nemaz nav skatījusi. Tā viekārši apsvēra, vai no iespējamo seku skatpunkta Muižnieka palikšana pienākumu izpildītāja amatā nav labāks risinājums, nekā cita pienākumu izpildītāja iecelšana. Ja ieceļ citu pienākumu izpildītāju, tad gadījumā, ja lietā zaudē valdība, Muižniekam ir jāizmaksā kontribūcijas par dīkstāvi, savukārt, ja valdība vinnē, tad Muižnieku noņem bez papildu izmaksām.
Dana
D
Valdība iet Šuplinskas pavadā. Neinteliģenta persona
stulbums
s
pagaidu noregulējuma pārsūdzēšana ir bezjēdzīgs stulbuma, jo tas darbojas līdz brīdim, kamēr tiesa lems pēc būtības. Labāk, lai gatavojas skatīšanai pēc būtības.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas