Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Valgas pudeļu nodošanas automāti sakopj arī Valku

Jau labi laiku ne Valkā, ne Valgā nevienu tukšu plastmasas pudeli uz ielas neredzēt, tās ne­atrast pat atkritumu konteineros. Brīnumlīdzeklis izrādījies Valgā uzstādītie pudeļu no­­došanas automāti, kas vietējiem arī kļuvuši par sava veida piepielnīšanās avotu. "Divas kules pudeļu ir vismaz kādas 15 kronas (67 santīmi)," zinoši nospriež valcēniete Elga.

Tā kā Baltijas valstis ir pievienojušās Šengenas zonai, pārrobežu biznesam šķēršļu nav. Tiesa, neliela biznesa nianse gan jāņem vērā — pie automāta labāk nerunāt latviski — ja igauņi dzirdēs, ka esi no Latvijas, var sākt konfliktēt un aizliegt lietot savus automātus, jo par Latvijas pudelēm, tās pērkot vēl pilnas, neesot nomaksāta īpaša taras nodeva.

Uz Valgas automātiem valcēnieši parasti dodas ar dažiem desmitiem pudeļu lielos po­lietilēna iepirkšanās maisos. Arī Jekaterina, kurai Valgā dzīvo vecmamma, pie automāta nāk apkravājusies, sakot, ka dzimtajā Krievijā šādu automātu, līdzīgi kā Latvijā, pagaidām neesot. Par nodotajām pudelēm automāts viņai izkalkulēja 11 Igaunijas kornu jeb 49 santīmu. "Citreiz pēc pudelēm aizeju arī līdz Valkai, sevišķi, ja tur kādi svētki no­tiek," atzīst nākamais automāta apmeklētājs, kāds sirms Valgas iedzīvotājs. Viņš ap­lie­cina, ka latvieši ir bieži viesi pie automātiem.

Arī Latvijā, Rīgas tirdzniecības centros atrodami vairāki plastmasas savākšanas automāti, kurus uzstādījusi firma Clean Land un kuri par četrām plastmasas pudelēm sola vienu san­tīmu. Tiesa, uzraksts uz to displejiem jau ilgstoši vēsta "Automāts nedarbojas". Vai­rāki uzņēmēji centušies ieviest depozīta sistēmu, vienojoties savā starpā, taču izdevies tas aizvien nav. Depozītu sistēma nozīmē, ka tirgotāji precei uzliek papildu uzcenojumu par taru, ko vēlāk automāts izmaksā tukšo pudeļu nodevējiem.

Vides ministrija (VidM) skaidro — lai šī sistēma darbotos, jāpanāk vienošanās starp tir­go­tājiem un pudeles izmantojošiem ražotājiem par to, cik liela maksa par taras pieņemšanu pie­nāksies tirgotājiem un cik liels būs ražotāju maksātā depozīta apjoms, no kura at­karīgs, cik daudz par nodoto pudeli sa­ņem­tu cilvēki.

"Maksa par iepakojuma savākšanu būtībā tiks iekalkulēta preces cenā," skaidro VidM Vides aizsardzības departamenta pārstāve Rudīte Vesere un piebilst, ka stikla pudelēm šī maksa jau tiek ierēķināta cenā, taču pagaidām nepilnā apjomā. Plānots, ka par nodotu pudeli Latvijā maksātu pāris santīmu, kas proporcionāli paaugstinās tajā iepakotās preces cenu. "Sistēmas būtība ir tāda, ka visā Latvijā būtu noteikts vienots apmaksas tarifs, nevis kā tagad ir ar stikla pudelēm — tā kā pagaidām nav uzskaites, katrs pie­ņemšanas punkts maksā, cik grib," uzsver R.Vesere.

Plānots, ka tirgotāji veiks pieņemtās taras uzskaiti, lai no ražotāja atgūtu pircējiem par taru samaksāto. "Strīdus raisa jautājums, cik par šo pakalpojumu ražotājam jāsamaksā tirgotājam," saka R.Vesere, uzsverot, ka tas licis VidM atlikt sistēmas ieviešanu. Plānots, ka stikla pudeles atkārtotai pildīšanai atgriezīsies pie ražotājiem, bet PET un skārda pu­deles pārstrādās kādā atkārtoti lietojamā materiālā. Ministrija lēš, ka Latvijā sistēma varētu sākt darboties vien 2010.gadā, cerot atlikušajā laikā atrisināt ieilgušo strīdu starp tirgotājiem un ražotājiem, kuri izmanto plast­masa pudeles produktu iepakošanai, par to, kā savā starpā sadalīt pudeļu savākšanas biz­nesa naudu.

"Valka varētu būt viena no pirmajām pilsētām Latvijā, kur uzstāda šādus automātus," cer Valkas pilsētas domes priekšsēdētāja Unda Ozoliņa (TP). Viņasprāt, pārējie Latvijas iedzī­votāji vēl jāpieradina pie šādiem automātiem, bet valcēnieši ar igauņu pieredzi tos varētu sākt lietot uz­reiz.

***

Krona par pudeli


Plastmasas un skārda pudeles pa vienai jāliek automāta pieņemšanas atverē, tad jānospiež zaļā poga. Automāts izdrukā čeku, uz kura rakstīts, cik kronas pienākas par pudelēm. Ar šo čeku var vai nu norēķināties par pirkumiem pārtikas veikalu tīklā Selver, vai tā kasē samainīt pret skaidru naudu. Par puslitra plastmasas pudelēm un skārdenēm automāts maksā pusi Igaunijas kronas (2,2 santīmus), par lielākām plastmasas un stikla pudelēm — vienu kronu (4,4 santīmus).


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Diena jautā

Diena jautā: vai izmantojiet Valgā uzstādītos automātus, kuri maksā par nodotajām plastmasas pudelēm?


Elga

Zinu, ka tāda iespēja ir, bet pati to neizmantoju. Daži draugi un paziņas gan savāc plastmasas pudeles un maisiem nes uz šādiem taras nodošanas automātiem. Ja labi pacenšās, var par vienu reizi saņemt pat 15 igauņu kronu (67 santīmus). Valkā ir viens pāris — vīrs un sieva —, kuri ikdienā vai īpaši pēc kādiem pilsētas svētkiem visu apstaigā un visur salasa plastmasas pudeles, ar kurām dodas uz Valgu.

Juris

Jā, mēs visu laiku ar to nodarbojamies — nedēļā savācam un vedam uz igauņiem, bet beidzamā laikā igauņi mums vairs neatļauj nodot plastmasas pudeles viņu automātos. Skaidro, ka mūsu valsts par šīm pudelēm nav samaksājusi akcīzes nodokli, no kura tie automāti arī var izmaksāt naudu. Latvijas pudeles viņi nepieņem. Bijām kādus divus mēnešus atpakaļ beidzamā reizē, bet tagad vairs nevedam — krājam un gaidam, kamēr šādi automāti būs tepat Valkā.

Rūta Reinsone

Jā, man ir tāda pieredze — pirms kāda pusotra mēneša iegriezos. Neeju biežāk, jo jāsakrāj lielāku vairumu, lai uzreiz būtu kādas 25 kronas (Ls 1,11). Tik daudz man automāts aprēķināja, kad gāju pēdējā reizē. Lai būtu 25 kronas, jānes divas pudelēm pilnas lielās iepirkumu kules. Kad valcēnieši iet ar savām pudelēm, mūs jau taipus robežai pie automāta neviens neredz un nepārbauda — automāts neprasa pasi, pirms izdot čeku. Kad šādi automāti parādīsies Valkā, par vienu pudeli būtu jāmaksā pieci santīmi noteikti — tad cilvēki būs ieinteresēti ar pudelēm ņemties, lai gan cilvēki ir dažādi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas