Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Valmierā ielu apgaismošanai aktīvi izmanto LED laternas

Valmierā 8 % no kopējā laternu skaita ir energoefektīvās gaismas diožu (LED) laternas, portālam Diena.lv pastāstīja Valmieras pilsētas pašvaldībā.

"Energoefektīvo gaismas diožu laternas sevi attaisno pilnībā, jo pateicoties LED apgaismojumam, mēs par patērēto elektroenerģiju rekonstruētajos posmos maksājam tikpat, cik krīzes laikā, kad līdzekļu ekonomijas apstākļos tika izslēgta katra otrā laterna," atzina Valmieras pilsētas pašvaldības izpilddirektors Jānis Baiks.

Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pārvaldes ceļu būvinženiere Inese Kokenberga pastāstīja, ka pirmās energoefektīvās laternas Valmieras pilsētā tika uzstādītas 2011. gadā Stacijas ielas rekonstrukcijas projekta ietvaros: 'Turpinot ielu rekonstrukcijas projektus, 2011.gadā jauns apgaismojums izbūvēts Senču, Annas, Matīšu, Salacas ielu privātmāju rajonā un Beātes- Limbažu ielas krustojumā. 2012. gadā energoefektīvie gaismekļi tika izbūvēti Limbažu ielā. Visbeidzot aizvadītā gada nogalē energoefektīvais apgaismojums tika ieslēgts arī uz jaunā Gaujas tilta, kas īpaši izceļas ar arhitektoniski veidotajiem laternu stabiem.".

Piepildoties prognozēm par elektroenerģijas cenu kāpumu, Valmieras pilsētas pašvaldība ir ieinteresēta LED laternu skaitu pilsētā palielināt, līdz ar to jaunajos ielu rekonstrukcijas tehniskajos projektos tas tiek paredzēts. Energoefektīvās laternas paredzētas arī Lāčplēša ielā, kuras rekonstrukcija paredzēta šogad. Šogad tiks pabeigta arī apgaismojuma nomaiņa Loku ielā, kur šobrīd ir redzamas gan energoefektīvās, gan nātrija laternas.

Attīstības un projektu vadības nodaļas vadītājs Edgars Rantiņš informēja, ka, lai gan Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta atklātais projektu konkurss "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana publisko teritoriju apgaismojuma infrastruktūrā" ir noslēdzies, Valmieras pilsētas pašvaldībā ir izstrādāts tehniskais projekts pilsētas ielu apgaismojuma infrastruktūrai, kurā iekļautas vairāk nekā 40 ielas, kurās nepieciešama LED apgaismojuma uzstādīšana.

"Pilsētas ielu apgaismošanā izmantotais LED apgaismojums ļauj pašvaldībai būt ekonomiskākai un videi draudzīgākai. Piemēram, iegūtās ekonomijas aprēķins rekonstruētajam Stacijas ielas posmam ar 48 LED laternām ļauj pašvaldībai gadā ietaupīt 836 latus. Vienlīdz svarīgs ir arī gaismekļa darba mūžs un minimālais vides piesārņojums. Energoefektīvais apgaismojums ielās ir tikai viens no soļiem, lai Valmiera kļūtu par zaļāku un videi draudzīgāku pašvaldību," atzina J.Baiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas