Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Valmieras novadā konstatēts ĀCM uzliesmojums novietnē ar 527 cūkām

Valmieras novada Matīšu pagastā, zemnieku saimniecības "Lelles" mājas cūku novietnē konstatēts Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums, aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji.

Novietnē mitinās 527 cūkas, kas visas tiks likvidētas, lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos.

Tas šogad Latvijā ir pirmais ĀCM uzliesmojums mājas cūku novietnēs.

PVD zemnieku saimniecībā "Lelles" veic slimības apkarošanas un ierobežošanas pasākumus, kā arī epidemioloģisko izmeklēšanu.

Ap saimniecību noteikta karantīnas zona, kurā esošajās cūku novietnēs PVD pastiprināti pārbaudīs dzīvnieku veselības stāvokli un biodrošības prasību ievērošanu. Karantīnas zonā noteikti ierobežojumi dzīvu cūku, kā arī cūku izcelsmes produktu pārvietošanai.

PVD pārstāvji skaidro, ka lielākais drauds mājas cūku veselībai ir meža cūkas. Meža cūku populācija Latvijā strauji atjaunojusies un vīruss plaši izplatās jauno meža cūku baros, tāpēc ar to var saskarties mežos, laukos un pļavās.

Īpaši uzmanīgiem šobrīd jābūt Madonas, Jēkabpils, Valmieras, Cēsu, Limbažu, Gulbenes, Aizkraukles, Dobeles, Ogres un Tukuma novadu mājas cūku turētājiem, jo šajās teritorijās ir konstatēts vislielākais meža cūku inficēšanas gadījumu skaits.

Dienesta pārstāvji uzsver, ka vienīgais, kas var pasargāt mājas cūkas no saslimšanas ar nāvējošo vīrusu, ir stingra biodrošības ievērošana novietnē. Mājas cūkas un tām paredzētā barība nedrīkst nonākt kontaktā ar savvaļas dzīvniekiem, mājas cūkas nedrīkst laist ārā un tās nedrīkst barot ar zaļbarību, piemēram, piemājas dārzos pļautu zāli, pārtikas produktu pārpalikumiem un citiem termiski neapstrādātiem augu izcelsmes produktiem.

Tāpat nedrīkst lietot pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki, pie ieejas cūku novietnē jānomaina un jādezinficē apavi un ja cūkas neizskatās veselas nekavējoties jāsauc veterinārārsts.

Jau ziņots, ka kopš 2014.gada jūnija, kad Latvijā pirmo reizi tika reģistrēts ĀCM, vīruss konstatēts kopumā 8877 mežacūkām, tostarp 2014.gadā Latvijā ĀCM tika konstatēts 217 mežacūkām, 2015.gadā - 1048, 2016.gadā - 1146, 2017.gadā - 1431, 2018.gadā - 905, 2019.gadā - 430, 2020.gadā - 377, 2021.gadā - 448, 2022.gadā - 1274 mežacūkām, bet 2023.gadā - 1002 mežacūkām.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. ĀCM Ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Svētdiena būs saulaina un sausa

Svētdiena būs saulaina un sausa, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas