Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Valsts kases pārvaldnieks: Liepājas metalurga akcionāru vēlme sadarboties ar valsti ir izplēnējusi

Sākotnēji smagās finanšu grūtības nonākušā uzņēmuma Liepājas metalurgs paustā vēlme sadarboties ar valsti ir izplēnējusi un vēl joprojām nav skaidrs, kāpēc uzņēmums ir izvēlējies norēķināties tikai ar dažiem saviem partneriem, kamēr citiem kreditoriem nav atmaksājusi neko, pirmdienas rītā intervijā _Latvijas Radio _atzina Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

"Viena kreditora prasība ir samazināta pretstatā citām (..) Mums nav saprotams, kāpēc tiek maksāts vienam kreditoram, kamēr VK kredītam tuvojas termiņš. Arī Latvenergo [par piegādāto elektrību] aug parāds," sacīja Valsts kases pārvaldnieks.

K.Āboliņš intervijā Latvijas Radio noliedza iespēju, ka valsts viena pati varētu pārņemtu Liepājas metalurgu. Vienīgais veids, kā valsts varētu iesaistīties uzņēmuma finanšu sakārtošanā, ir kopā ar citiem kreditoriem izraut to no iespējamā bankrota skavām un pēc tam to pārdot, atgūstot ieguldīto, pauda K.Āboliņš. "Mērķis nav pārņemšana, bet atgūt parādus, cik nu tur ir," viņš teica. Valsts kases pārvaldnieks vienlaikus atzina, ka gadījumā, ja uzņēmums būs jālikvidē un uzņēmuma īpašumi, piemēram, iekārtas jāpārdod kā metāllūžņi, tad zaudējumi ir neizbēgami.

Jau ziņots, ka kreditors, kam AS Liepājas metalurgs aprīlī veicis vairāku miljonu maksājumu, ir Lietuvā reģistrētā kompānija Torlina, kuras vadītāji iepriekš bija arestēti par krāpšanos metāla tirgū, ziņo TV3 raidījums Nekā Personīga.

Faktu par veikto naudas pārskaitījumu 23.aprīlī pēc valdības sēdes žurnālistiem atklāja K.Āboliņš, uzsverot, ka nav skaidri saprotami uzņēmuma vadības kritēriji, pēc kuriem tiek izraudzīti kreditori, kuru saistības tiek dzēstas. Tagad viņš raidījumam apliecinājis, ka nauda pārskaitīta firmai Torlina.

"Nu, jā, nu tātad, šī gada 12.aprīlī Liepājas metalurgs ir veicis 4,6 miljonu maksājumu šim te Lietuvas uzņēmumam, neskatoties uz to, ka pret šo maksājumu iebilda valsts kontrolieris uzņēmumā un arī neskatoties uz to, ka pret to iebilda Valsts kase un Finanšu ministrija. Un šo te iebildumu galvenais iemesls bija tas, ka mums nebija skaidri tie argumenti vai tie kritēriji, pēc kuriem tiek veikts viens vai otrs maksājums, kuru veikt vai neveikt un arī pēc tam, uzņēmums, sniedzot skaidrojumu par to, kāpēc viņi to maksājumu ir veikuši, faktiski uz šiem jautājumiem nav atbildējuši. Un vēl vairāk - ir izmantoti argumenti, kurus pārbaudot, mēs redzējām, ka tā nav patiesība," saka Āboliņš.

Valsts kases pārvaldnieks atzīmē, ka konkrētais maksājums ir izdarīts un to atcelt nav iespējams.

Kā ziņots, Liepājas metalurga kreditori piedāvājuši uzņēmuma lielākajiem akcionāriem - Sergejam Zaharjinam, Iļjam Segalam un Kirovam Lipmanam - pārdot sev piederošās akcijas uzņēmuma lielākajiem kreditoriem vai to norādītajām personām par vienu latu katram no pārdevējiem.

Saskaņā ar kreditoru kluba piesaistītā konsultanta Prudentia pārstāvja Kārļa Krastiņa teikto, Liepājas metalurga lielākie akcionāri Zaharjins un Segals esot konceptuāli piekrituši kreditoru kluba piedāvājumam pārdot akcijas. Turpmāk notiks sarunas par iespējamo akciju pārdošanu, kā arī notiks diskusijas ar trešo akcionāru Lipmanu, kurš šo kreditoru piedāvājumu noraidījis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas