Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Valsts policija norāda uz vairākām pretrunām idejā aizliegt smēķēt pie stūres

Saeimas deputātu apsvērto ieceri aizliegt smēķēt, vadot transportlīdzekli, nevar vērtēt viennozīmīgi, uzskata Valsts policija.

No vienas puses, pastāv draudi, ka, transportlīdzekļa vadīšanas laikā smēķējot, varētu novērsties no ceļa. No otras puses, ja autovadītājs cieš no atkarības un, lai uzsmēķētu, ir gatavs pārkāpt ceļu satiksmes noteikumu prasības, arī tāda rīcība var apdraudēt ceļu satiksmes drošību, aģentūrai LETA skaidroja Valsts policijā.

Pēc būtības šī iniciatīva sākumā tika virzīta rūpēs par sabiedrības veselību, taču nu ir pārveidojusies līdz bažām par satiksmes drošības apdraudējumu, kas varētu rasties, ja autovadītājs braukšanas laikā pie stūres smēķē.

Protams, smēķējot var tikt novērsta autovadītāja uzmanība no ceļa, taču uzmanību no ceļa novērš arī citas blakusdarbības, kas līdzīgi kā mobilo tālruņu lietošana braukšanas laikā palielina risku iekļūt negadījumā. "Tādā gadījumā būtu jādiskutē arī, piemēram, par ēšanas vai padzeršanās aizliegumu braukšanas laikā, taču vai kāds ir dziļāk pētījis šo darbību reālu ietekmi uz satiksmes drošību un vai tie nav pretrunā ar cilvēktiesībām?" retoriski norāda Valsts policija.

Ja Ceļu satiksmes likums tomēr tiks papildināts ar smēķēšanas aizliegumu transportlīdzekļa vadīšanas laikā, policija šo pārkāpumu fiksēs tādā pašā veidā, kā līdz šim fiksējusi mobilo telefonu lietotājus pie stūres. Proti, redzot šādu pārkāpumu, apturēs transportlīdzekli un vainīgajai personai noformēs administratīvā pārkāpuma protokolu. Pārkāpuma fiksēšana iespējama arī ar tehniskajiem līdzekļiem, kas ļauj attālināti pamanīt, ka transportlīdzekļa salonā netiek ievērots aizliegums smēķēt, skaidroja Valsts policijā.

Par mobilo tālruņu lietošanu braukšanas laikā pērn policija noformējusi 3834 administratīvā pārkāpuma protokolus, kas ir par tūkstoti vairāk nekā vēl gadu iepriekš, kad to skaits bija 2839. Savukārt šī gada trīs mēnešos vien jau noformēti tūkstoš protokolu.

Jau ziņots, ka 13.aprīlī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja tabakas izstrādājumu aprites likumprojektu, kas paredz ieviest vairākus jaunus smēķēšanas ierobežojumus.

Vienlaikus deputātu noraidīja vairākus ierosinājumus par smēķēšanas ierobežojumiem. Sākotnēji likumprojektā bija paredzēts aizliegums smēķēt privātajā automašīnā, tomēr deputāti vienojās šo normu izslēgt no likumprojekta.

Tomēr komisijā bija plašākas diskusijas par ieceri aizliegt smēķēt, vadot transportlīdzekli. Rezultātā deputāti vienojās šādu ierobežojumu neiekļaut tabakas aprites likumā, bet apspriest iespēju šādu normu paredzēt Ceļu satiksmes likumā.

Vienlaikus pilnīgs smēķēšanas aizliegums attieksies arī uz sabiedrisko transportlīdzekļu, taksometru un pasažierus pārvadājošu kuģu saloniem, kabīnēm un kajītēm. Tālsatiksmes vilcienos un kuģos varēs būt atsevišķi vagoni vai kajītes, kas paredzētas smēķētājiem.

Saskaņā ar komisijas piedāvāto likuma redakciju smēķēt būs aizliegts valsts un pašvaldību iestāžu īpašumā vai turējumā esošos transportlīdzekļos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas