Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vardarbības un likumpārkāpumu dēļ pieprasa slēgt bērnu namu Laubere

Konstatējot ilgstošus un sistemātiskus bērnu tiesību pārkāpumus bērnu ārpusģimenes aprūpes iestādē Laubere, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) ir pieņēmusi lēmumu lūgt Ogres novada domi slēgt šo bērnu namu, portālu Diena.lv informē Labklājības ministrijas pārstāve Zane Brīvmane.

Pēdējās pārbaudēs konstatēts, ka bērnu nama Laubere audzēkņi ilgstoši un regulāri ir bijuši pakļauti vardarbībai, turklāt jaunākie audzēkņi ir iesaistīti zādzībās un citos likumpārkāpumos, savukārt bērnu nama personāls nav spējis nodrošināt bērnu drošību un audzināšanu.

Bērnu namā veiktajās pārbaudēs konstatēts, ka vairāki bērnu nama Laubere audzēkņi regulāri izturējušies vardarbīgi pret jaunākajiem iestādes audzēkņiem, papildus tam mudinot un piespiežot jaunākos audzēkņus veikt likumpārkāpumus. Bērnu nama personāls nespēj atrisināt šīs problēmas, ko pārbaudes laikā atzinuši arī inspekcijas pārstāvjiem.

VBTAI rīcībā ir informācija par vairākiem gadījumiem, kad rupji pārkāptas bērnu tiesības. Piemēram, vecākie bērnu nama audzēkņi, izmantojot nazi, piespieduši jaunāko grupu audzēkņus apzagt vietējo veikalu. Tāpat fiksēti arī vairāki klajas vardarbības gadījumi, kas notikuši personāla klātbūtnē. Tomēr uz vairākiem no tiem nav sekojusi nekāda personāla reakcija.

Tādēļ VBTAI lūgs ne tikai slēgt bērnu namu, bet arī piemērot bērnu nama Laubere direktorei disciplinārsodu, vienlaikus skatot arī citu iestādes darbinieku atbildības pakāpi par notikušajiem pārkāpumiem.

Bērnu nama slēgšanas gadījumā VBTAI sniegs visu iespējamo palīdzību un atbalstu, lai iespējami ātri nodrošinātu citus ārpusģimenes aprūpes pakalpojumus bērnu nama audzēkņiem. Arī otrdien, 31.jūlijā, VBTAI pārstāvji ir devušies uz bērnu namu Laubere, lai informētu bērnus par radušos situāciju un tās iespējamajiem risinājumiem.

Atgādinām, ka 2008. gadā VBTAI sadarbībā ar nodibinājuma Centrs Dardedze speciālistiem šai ārpusģimenes aprūpes iestādei sniedza rekomendācijas vardarbības risku mazināšanai un novēršanai, tomēr ieteikumi nav ņemti vērā.

Top komentāri

Vis traģiskākais -
V
''konstatējot ilgstošus un sistemātiskus bērnu tiesību pārkāpumus..'' Kaut ko traģiskāku grūti iedomāties - ILGSTOŠUS UN SISTEMĀTISKUS! Ja tā, tad ilgstoši un sistemātiski jāsēž cietumā tiem, kas ilgstoši un sistemātiski to pieļāva! Morālie kropļi, nekas vairāk...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas