Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vaškeviču lobē arī vēstniecībā

ASV lobijkompānijas Shomon Inc pārstāvju netiešie draudi, ka Vladimira Vaškeviča krimināllietas dēļ ASV varētu pārtraukt sadarbību ar Latviju tranzītpakalpojumu jomā, nav uztverami nopietni, uzskata gan aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība), gan starptautisko attiecību eksperte politoloģe Žaneta Ozoliņa. Lobētāji vērsušies arī ASV vēstniecībā Latvijā.

Jau ziņots, ka Shomon Inc pārstāvji bija meklējuši iespējas tikties ar vairākiem politiķiem, arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītāju Ainaru Latkovski (Vienotība). Sarunā ar A. Latkovski viņi pauduši bažas par iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem V. Vaškeviča krimināllietā un atstājuši deputātam vēstuli, kurā aizdomas izklāstītas. Vēstulē, kas adresēta arī ASV kongresmenim Džonam Šimkum, aicināts apsvērt pārtraukt sadarbību ar Latviju tranzītpakalpojumu izmantošanā, ziņo LTV Panorāma.

Pašlaik Latvija ir Ziemeļu tranzīta koridora daļa, un caur Latviju tiek sūtītas NATO nemilitārās kravas uz Afganistānu. Tomēr aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība), jautāts par vēstuli, satraukumam pamatu neredz. «Domāju, ka rezonanse no tā būs ļoti minimāla,» mierināja politiķis.

ASV vēstniecība savukārt Dienai atzina, ka «ir informēta, ka Vaškeviča kungs ir nolīdzis amerikāņu lobiju». «Vaškeviča kunga lobētājs iesniedza ASV vēstniecības darbiniekiem vēstules kopiju, ko viņš bija nosūtījis ASV senatoram Ričardam Durbinam un ASV kongresmenim Džonam Šimkum. ASV vēstniecība Latvijā nav saņēmusi nekādas norādes no Vašingtonas par to, ka minētajai vēstulei būs jebkāda ietekme uz Ziemeļu apgādes tīklu,» informē vēstniecība.

Arī starptautisko attiecību speciāliste Ž. Ozoliņa norāda, ka «te pilnīgi nav par ko baidīties vai uztraukties». Viņa skaidro, ka «vajadzētu aizdomāties par šīs firmas vietu lobija firmu hierarhijā, bet tai attiecībā uz Austrumeiropas un Baltijas valstīm vai ASV Valsts departamentu šajā hierarhijā nav dominējošas vietas». Tādēļ, viņasprāt, lobistu apņemšanās sūtīt ASV politiķiem vēstules ir «interesanta, bet nekas vairāk».

Jāpiebilst, ka ASV vēstniecība Latvijā savos diplomātiskajos ziņojumos, kurus noplūdinājis WikiLeaks, V. Vaškevičam veltījusi neglaimojošus vārdus, norādot, ka viņa notiesāšana «būtu liels solis korupcijas apkarošanā». V. Vaškevičs jau notiesāts ar reālu divu gadu cietumsodu par nepatiesu ziņu sniegšanu savā amatpersonas deklarācijā (spriedumu gan vēl var pārsūdzēt), kā arī apsūdzēts kukuļdošanā. Lieta patlaban ir tiesā.

ASV lobija firmas pārstāvju parādīšanās Latvijā sakritusi ar jaunās Lato Lapsas grāmatas publicēšanu. Grāmatā plaši aprakstīts, kā specdienesti, mērķtiecīgi noplūdinot informāciju atsevišķiem medijiem, esot sagrāvuši V. Vaškeviča labo tēlu. Grāmatas prezentācijā L. Lapsa pauda bažas, vai specdienesti nesadarbojas ar krimināliem elementiem. V. Vaškeviča sieva Ināra Vilkaste nesen Eiropas Cilvēktiesību tiesā vērsusies ar sūdzību, kurā paudusi bažas par cilvēktiesību pārkāpumiem KNAB darbā un aizdomas, ka birojs sadarbojas ar krimināliem elementiem. Grāmatas prezentācijā bija ieradušies arī Shomon Inc pārstāvji, bet, par spīti ASV vēstniecības teiktajam, noliedza, ka viņu vizīti Latvijā apmaksātu V. Vaškevičs vai I. Vilkaste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas