Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Vatikāna oficiālais laikraksts izdos pielikumu sievietēm

Vatikāna oficiālais laikraksts pirmo reizi savas 150 gadu pastāvēšanas vēsturē izdos īpašu pielikumu sievietēm. Tā mērķis ir vairot izpratni par sievietes nepietiekami novērtēto, bet lielo lomu baznīcā, vēsta Latvijas Radio.

Donne, Chiesa, Mondo - Sievietes, Baznīca, pasaule - tā saucās oficiālā Vatikāna laikraksta jaunais pielikums, kas iznāks katra mēneša pēdējā ceturtdienā. Ideja par pielikumu pieder vēsturniecei un laikraksta darbiniecei Lusetai Skarafijai. Pirmo pielikumu lasītāji saņēma jau aizvadītajā nedēļā. Rakstu autori ir ne tikai katoļi, bet arī citu reliģiju pārstāvji un pat neticīgie.

Pirmajā četru lappušu biezajā pielikumā publicēta plaša intervija ar Fokolāru kustības vadītāju Mariju Voče, bet ebreju žurnāliste Anna Fao raksta par šūpuļdziesmām koncentrācijas nometnēs. Savukārt Ritanna Armeni, kas sevi uzskata par ateisti, analīzē klostermāsu ieguldījumu cīņā pret sieviešu verdzību. Vatikāna oficiālā laikraksta vadītājs paziņojis, ka šāds pielikums izveidots, lai vairotu izpratni par sievietes nepietiekami novērtēto, bet lielo lomu baznīcā. Pielikumā sola neignorēt arī katoļu baznīcas karstos tematus, piemēram, par bērnu radīšanu un sieviešu tiesībām.

Šāds pielikums protams nekādā gadījumā nebūtu tapis bez pāvesta Benedikta XVI akcepta. Pēdējos gados pāvests savos vētījumos diezgan bieži pievērsies sievietes lomai. Vienā no saviem Svētes Zemes apmeklējumiem, Benedikts XVI uzsvēra, ka Dieva dotā sievietes cieņa un loma ne vienmēr ir bijusi pietiekami labi saprasta un novērtēta.

"Viņas dod siltumu un cilvēcību pasaulei, kas cilvēku bieži vien vērtē pēc vēsajiem derīguma un peļņas kritērijiem. Baznīca iestājas par to, lai tiktu respektēta sievietes un katra cilvēka personas cieņa. Tādā veidā tā sniedz ļoti būtisku ieguldījumu patiesi humānas kultūras veicināšanā un mīlestības civilizācijas izplatīšanā."

Teoloģijas doktors un Rīgas garīgā semināra rektors Pauls Kļaviņš uzskata, ka sievietei vienmēr ir bijusi ļoti svarīga loma draudzes dzīvē un tieši sievietes padomju gados uzturējušas dzīvu ticību Latvijā, taču viņš pieļauj, ka iespējams nav novērtēta sievietes darbība dažādās baznīcas kustībās. Garīgā semināra rektors gan nedomā, ka Vatikāns varētu mainīt savu nostāju sieviešu ordinācijas jautājumā, jo baznīca pirms vairākiem gadiem skaidri pateica savu nostāju un šajā jautājumā ir nepiekāpīga. Daudzas ticīgās mātes, garīgās māsas, skolotājas, ārstes vai medmāsas rāda spožu pacietības, mīlestības un uzticības piemēru. Daudzas sievietes ar lielu drosmi un nesavtību veltī savu dzīvi miera veicināšanai un mīlestības sēšanai pasaulē. Vai sabiedrība prot to novērtēt?, pasaulei jautā pāvests Benedikts XVI.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas