Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Ventspils arestētie miljoni Meroni uzdzīvei?

Divu stundu ilgs privāts lidojums par diviem tūkstošiem eiro, piecu tūkstošu rēķins par viesnīcu privātām vajadzībām, alkohola plūdi un restorānu apmaksa — tādas lietas finansētas no uzņēmumiem, kuru daļas skaitās arestētas t.s. "Ventspils kriminālprocesos".

Kopš 2007.gada nogalē tika uzlikti aresti tobrīd vadošo Ventspils tranzītuzņēmumu daļām un t.s. "patiesā labuma guvēju tiesībām" (viņu vidū — visiem zināmās AS Ventspils tirdzniecības osta, AS Ventbunkers, AS Kālija parks u.c.), par arestētās mantas glabātāju tika iecelts Šveices advokāts Rūdolfs Meroni. Kā rāda portāla Diena.lv rīcībā nonākušie maksājumu izraksti (tos var aplūkot šeit), vismaz 200 tūkstoši gadā tiek tērēti Meroni privātajām izpriecām tikai no Ventbunkera konta vien. Un tās nav saistītas nedz ar arestētās mantas saglabāšanu, ne pamatbiznesa operāciju veikšanu.


Speciāls konts — notrallināšanai

Rūdolfs Meroni pieeju pie Ventbunkera akciju kontrolpaketes ieguva, kad no amata vēlāk atbrīvotais, par atrašanos nelikumīgā ietekmējamā stāvoklī disciplināri sodītais prokurors Andis Mežsargs viņu vienpersoniski iecēla par "arestētās mantas glabātāju". Pamatojumu, kāpēc šo mantu vajadzētu arestēt, bet viņu — iecelt par "glabātāju", Meroni sniedza pats.

Kā tagad izrādās, līdz 2013.gadam vienā no Latvijas kredītiestādēm Ventbunkers bija atvēris speciālu kontu ar IBAN numuru LV43RIKO00001080019156, no kura "mantas glabātājs" ņēma naudu saviem privātajiem tēriņiem. Šim nolūkam tikusi izdota bankas karte ar numuru 4921 7699 3010 355, pie kam karte tikusi izdota nevis uz konta īpašnieka (firmas) vārda, bet gan Meroni kā fiziskas personas vārda.

Tā ar šo karti 2014. gada 3. martā iztērēti 6534 Šveices franki un 70 santīmi, lai apmaksātu viesnīcu Gasthof Bad Peiten. Pēc pāris nedēļām sekojis brauciens uz Sanktmoricu, kam izniekoti vēl pāris tūkstoši franku. Restorānos un kafejnīcās vairākkārt atstāti pa 250 līdz 350 frankiem. Viens vienīgs lidojuma pirkums izmaksājis divus tūkstošus eiro. Mēnesis noslēdzies ar vairāk nekā 1000 eiro vērtiem pirkumiem Maskavā. Kopumā 2014.gada martā Meroni izlietojis vairāk nekā 12 tūkstošus eiro no uzņēmuma, kura arestētās akcijas un "patiesā labuma guvēja tiesības" viņam patiesībā uzticēts sargāt.


Apetīte pieaug

Maijā Meroni no Ventbunkera kases iztērējis nepilnu pusotru tūkstoti Apple aksesuāru iegādei, kā arī nieka astoņus tūkstošus eiro astoņu dienu ilgam Maskavas braucienam. Savukārt dažu dienu viesošanās Ukrainas galvaspilsētā, kuras laikā ēsti ikri, izmaksājusi tikai kādus deviņus tūkstošus grivnu (ap 900 eiro pēc tā brīža kursa).

Savukārt līdz jūlijam palielinājušies gan rēķini restorāniem un dzertuvēm, gan ģeogrāfija mainījusies: klāt nākusi naudas tērēšana Milānā (1267 eiro). "Sīko tēriņu" amplitūda mainās no 644 franku uzkodām Cīrihes Ristorante Antiquario līdz pat 2217 eiro dzīrēm Jūrmalas restorānā 36. līnija. Bet decembra mēnesī tēriņu apjoms pieaudzis jau līdz 19,6 tūkstošiem eiro.


Konta papildināšana — 15 tūkstoši mēnesī

Sākoties 2015.gadam, kontu izrakstos nekas nemainās: ik mēnesi Meroni iztērē aptuveni 15 tūkstošus eiro. Restorāni turpina izmaksāt no dažiem simtiem līdz dažiem tūkstošiem par reizi, turklāt šajā mēnesī nākusi klāt Londona. Savukārt aprīli Meroni lielākoties pavadījis Ukrainas kazaku kultūrvēsturiskajā centrā — Zaporižjā, turklāt viņš tur pamanījies atrast četrzvaigžņu Sheraton, kurā iztērējis 2410 eiro. Tas nav atturējis Meroni vēl papildus patērēt arestētā un viņam uzticētā Ventbunkera naudu arī tādās lielpilsētās kā Kijeva un Dņipro (tolaik, pirms neseno dekomunizācijas likumu pieņemšanas, vēl sauktā par Dņipropetrovsku).

No kurienes šāda nauda? Tā Meroni jebkurā laikā pieejamajā kontā vienkārši "iebirst". Piemēram, 2015.gada 11.septembrī no tam pašam Ventbunkeram piederoša cita konta ar numuru LV91RIKO00002930067573 ieskaitīta nauda 20 tūkstošu eiro apjomā. Tā kā septembra tēriņiem ar to ir bijis par maz, trīs dienas vēlāk seko vēl 10 tūkstoši. Populārākās summas ir 10 vai 20 tūkstoši eiro mēnesī, kaut gan dažkārt tēriņi ir tādi, ka mēneša vidū tiek ieskaitīti vēl 5000 eiro.


Atbilžu vietā — klusēšana

Tā kā vidējais Meroni tēriņu apjoms no minētā konta sasniedz vidēji 7000 līdz pat 30 000 eiro ik mēnesi, nav grūti aprēķināt, ka Ventbunkeram tie izmaksā līdz 200 tūkstošiem eiro gadā. Vai tie varētu būt saistīti ar Ventbunkera komercdarbību, kas ir — mazuta un citu naftas produktu pārkraušana Ventspilī? Ja par dažiem braucieniem varētu pieļaut, ka tie ir biznesa braucieni klientu meklēšanai (Maskava, Odesa, Londona), tad par lielāko daļu ir viennozīmīgi skaidrs: Zaporižjā un Kijevā nemājo nekāds naftas bizness. Šajās pilsētās ir attīstīta metalurģija, mašīnbūve, ķīmiskā rūpniecība un citas nozares, nevis naftas pārstrāde vai ieguve.

Uz rakstiski nosūtītu aicinājumu izskaidrot šos faktus Meroni atbildējis nav.

Meroni uzturēšanos Ukrainā, kā arī pirkumus Swarowski kristālu tirgotavā un dažādās ukraiņu kafejnīcās drīzāk varētu izskaidrot ar faktu, ka viņa sieva (un dvīņu māte) Ļubova Meroni ir ukrainiete. Ģimenes braucienus uz sievas dzimteni varētu izskaidrot arī fakts, ka tieši tajās nedēļās, kad Meroni redzams šķiežam Ventbunkera naudu Kijevā, viņa konta izrakstos neparādās maksājumi viesnīcām. Izskaidrojums — Meroni ģimenei tur ir savs pastāvīgs dzīvoklis. 

Top komentāri

reptilis
r
Skaisti!:)))....kādreizējais tautas īpašums tiek ""apsaimniekots"".
pareizais
p
Izmantojot Latvijas galvenos muļķus, Salīda šeit visādi mēsli un afēristi! Bet kur skatās knabs- tas nav man saprotams!
Grāmatvedis
G
Izrakstos neparādās kunga lielie tēriņi kādā Austrijas klīnikā reizi par summām ne mazākām kā eur 30 tūkstoši. Un tas viss uz VB rēķina.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas