Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vētra: Samazinot valodu lietojuma regulējumu augstskolās, uzlabotos studiju kvalitāte

Samazinot valodu lietojuma regulējumu augstskolās, uzlabotos studiju procesa atraktivitāte un kvalitāte, šādu viedokli aģentūrai LETA pauž Augstākās izglītības padomes (AIP) priekšsēdētājs Jānis Vētra.

Kā ziņots, šonedēļ Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti noraidīja priekšlikumu dot iespēju ārvalstu studentiem valsts augstskolās studēt arī krievu valodā.

"Es nesaskatu būtiskus draudus latviešu valodai, ja valsts dibinātās augstskolās atsevišķas studiju programmas tiktu realizētas arī krievu valodā," saka Vētra.

Runājot par ekonomiskajiem aspektiem, viņš uzskata, ka nekāda īpaša ekonomiskā efekta nebūtu, jo to parāda privātās augstskolas, kas visus gadus varēja mācīt krievu valodā. "Kur tad ir tie ārzemju studenti no daudzajām valstīm, kas atrodas no mums austrumos un dienvidaustrumos? Tie ir tikai daži simti studentu no daudzajiem tūkstošiem studentu, kas mācās privātajās augstskolās. Tas norāda uz to, ka tiem, kuri vēlētos mācīties krievu valodā, studiju programmu piedāvājums Latvijā nav atraktīvs. Es domāju, ka tam ir dažādi faktori, ne tikai tas, ka studiju saturs vai kvalitāte būtu slikta. To naudu, ko mēs prasām par studijām, daudziem nav "pa kabatai", jo arī dzīvošanai nepieciešami līdzekļi. Tie, kas ir trūcīgi, nevar atbraukt, bet tie, kuri ir bagāti, pārlido pāri Latvijai un studē Francijas, Anglijas, Šveices un citās augstskolās," uzskata Vētra.

Viņš domā, ka būtiska ekonomiskā ieguvuma nebūs no tā, ka atļautu mācīties krievu valodā. "Tas vairāk ir principa jautājums. Manuprāt, augstākajai izglītībai ar valodu regulēšanu nevajadzētu nodarboties," spriež AIP priekšsēdētājs.

Viņš stāsta, ka AIP nav viennozīmīga viedokļa, jo to veido dažādu institūciju pārstāvji. Tajās reizēs, kad lemts par šiem jautājumiem, balsis sadalījušās uz pusēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas