Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

VID turpina uzraudzīt automobiļu apkopes un remonta nozari

Šī gada jūnijā aprit gads, kopš Valsts ieņēmumu dienests (VID) saskaņā ar jauno nozaru pieeju nodokļu administrēšanā kā vienu no prioritārajām nozarēm nodokļu saistību izpildes sakārtošanai un pārkāpumu novēršanai noteica automobiļu apkopes un remonta nozari, informē VID.

Neraugoties uz to, ka šobrīd aktīvais VID uzraudzības un kontroles pasākumu periods automobiļu apkopes un remonta nozares uzņēmumiem šīs pieejas ietvaros ir noslēdzies, VID vērš uzmanību, ka joprojām no dienesta puses tiek īstenots attālināts nozares uzņēmumu monitorings, iespējamo pārkāpumu gadījumā tiek veikti kontroles pasākumi un piemēroti administratīvie sodi.

VID šobrīd īstenotais automobiļu apkopes un remonta nozares uzņēmumu monitorings liecina, ka diemžēl ir arī tādi nozares komersanti, kuri pēc sākotnēji uzrādītajiem pozitīvajiem rezultātiem un nodokļu saistību izpildes disciplīnas uzlabošanās tomēr pēc laika atgriežas pie negodprātīgas komercdarbības prakses. Par to liecina atkārtoti nodokļu normatīvo aktu pārkāpumi automobiļu apkopes un remonta nozares uzņēmumu saimnieciskajā darbībā.

VID vērš uzmanību, ka šādos gadījumos komersantiem vairs atkārtoti netiek un netiks dota iespēja labprātīgi novērst pārkāpumus, bet gan tiks sākti kontroles pasākumi. To rezultātā nodokļu maksātājiem var tikt papildus aprēķināti ne tikai nesamaksātie nodokļi, bet arī soda nauda. Kā galējais līdzeklis var tikt veikti arī saimniecisko darbību ierobežojošie pasākumi, piemēram, izslēgšana no VID pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistra, nodokļu maksātāja vai tā struktūrvienības saimnieciskās darbības apturēšana, administratīvā papildu soda - amatpersonai atņemšana ieņemt noteiktos amatus - piemērošana un citi. Savukārt gadījumos, kad tiek konstatēti būtiski nodokļu likumdošanas pārkāpumi, VID Finanšu policijas pārvaldē tiek sākts kriminālprocess un notiek vēršanās jau pret konkrētajām fiziskajām personām un viņu īpašumiem.

VID atgādina, ka arī tām fiziskajām personām, kuras nodarbojas ar automobiļu apkopi un remontu, ir jāreģistrē saimnieciskā darbība. Ja fiziska persona nereģistrējas kā nodokļu maksātājs un neiesniedz nodokļu deklarācijas par periodu, kurā tika veikta saimnieciskā darbība, VID personai veic nodokļu auditu un no dienas, kad personai bija jāreģistrējas kā nodokļu maksātājam, aprēķina un piedzen nodokli, ar to saistīto nokavējuma naudu un soda naudu 100% apmērā.

Kā zināms, VID ēnu ekonomikas apkarošanā kā vienu no prioritārajām nozarēm pagājušā gada jūnijā noteica automobiļu apkopes un remonta nozari, vispirms dodot divus mēnešus laika pašiem novērst pārkāpumus nodokļu aprēķinu jomā un deklarēt gan saimnieciskās darbības ieņēmumus, gan darbiniekus, gan darbiniekiem aprēķinātās algas pilnā apmērā. Pēc tam šajā nozarē strādājošiem nodokļu maksātājiem, kuru iesniegtās deklarācijas un pārskati neliecināja par nodokļu saistību izpildes līmeņa uzlabošanos, faktisko saimnieciskās darbības ieņēmumu uzrādīšanu pilnos apjomos un "aplokšņu" algu samazināšanos, vispirms tika veikti preventīvie nodokļu administrēšanas pasākumi un nepieciešamības gadījumā arī nodokļu kontroles pasākumi.

VID mērķis ir panākt, lai nodokļu maksātāji paši izvēlas savu saimniecisko darbību organizēt uz godprātīgas konkurences pamatiem attiecībā pret citiem savas nozares dalībniekiem un kļūst par godprātīgiem nodokļu maksātājiem, godīgiem un atbildīgiem darba devējiem pret saviem nodarbinātajiem un visas valsts iedzīvotājiem.

VID atgādina, ka, izvairoties no nodokļu nomaksas, ne tikai tiek samazināti valsts budžeta ieņēmumi, bet uzņēmuma darbiniekiem tiek liegtas valsts noteiktās sociālās garantijas, savukārt negodprātīga uzņēmuma klienti, nesaņemot darījumu apliecinošu dokumentu, nekvalitatīva pakalpojuma gadījumā ir neaizsargāti patērētāju tiesību aizsardzības jomā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas