Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

VIDEO: Zemūdens izpētē Pāvilostas tuvumā atklāj Baltijas jūrai neraksturīgu dzīļu struktūru

Zemūdens izpētē atklāta Baltijas jūrai neraksturīga dzīļu struktūra, aģentūru LETA informēja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) projekta "Jūras aizsargājamo biotopu izpēte un nepieciešamā aizsardzības stāvokļa noteikšana Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā" (LIFE REEF) koordinatore Gunta Gabrāne.

Šajā projektā DAP veic zinātniskās izpētes darbus Baltijas jūras Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā.

Apsekojot Alku sēkli, pētnieki secinājuši, ka šajā vietā jūras dzīles krasi atšķiras no citām vietām Baltijas jūrā, jo ierastās akmeņainās gultnes vietā saskatāmas pilsētvides infrastruktūrai līdzīgas pazīmes.

Latvijas Hidroekoloģijas institūta vadošā pētniece Ingrīda Andersone salīdzina Alku sēkļa zemūdens struktūru ar mazpilsētu, proti, ledāja atstātie, vairākus metrus augstie morēnas māla atsegumi un starp tiem izveidojušās ielejas atgādina pilsētas kvartālus un ielas. Tāpat novērojamas arī atsevišķas "augstceltnes" un plaši, ar "bruģi" klāti laukumi, kuri apauguši ar bagātīgām gliemeņu audzēm. Gliemeņu audzes un mazākos morēnas veidojumus kā uzturēšanās un barošanās vietas iecienījuši "pilsētas" iemītnieki - plekstes, mencas, taukzivis un citi dzīvie organismi.

Kā norāda Andersone, Baltijas jūrā šāda zemūdens ainava un apjomi nekur citur līdzšinējos pētījumos nav pieredzēti.

Alku sēklis atrodas Pāvilostas tuvumā un ir LIFE REEF pilotteritorija, kurā tiek pētīts Eiropas Savienības nozīmes īpaši aizsargājamais biotops "Akmeņu sēkļi jūrā". Šogad Alku sēklī vairākkārt veikti video novērojumi un niršanas darbi, lai ievāktu dzīvo organismu paraugus. Darbus veica projekta partneris un zemūdens biotopu novērtētājs Latvijas Hidroekoloģijas institūts.

Gabrāne norāda, ka lauku darbi sēkļa teritorijā ir noslēgušies, tiem sekos ievākto dzīvo organismu paraugu apstrāde un biotopa kvalitātes un ilgtspējas izvērtējums. Savukārt iegūtais zemūdens video materiāls un tajā redzamā informācija tiks izmantota zinātnisko pamatojumu sagatavošanai aizsargājamo jūras teritoriju robežu noteikšanai un dabas aizsardzības plāna izstrādei, lai pamatotu apsaimniekošanas darbu nepieciešamību dabas vērtību saglabāšanai.

Biotops "Akmeņu sēkļi jūrā" ir viens no ievērojamākajiem un ekoloģiski nozīmīgākajiem biotopu veidiem Baltijas jūras austrumu daļā, kas ir cieta substrāta teritorijas (akmeņi, laukakmeņi, oļi) ar smilšu apbērumiem. Šajā biotopā veidojas nozīmīgas zivju nārsta, mazuļu attīstības un zivju barošanās vietas. Tāpat vietās, kur zem ūdens sastopams šis biotops, novērojami apjomīgi ūdensputnu barošanās un koncentrēšanās rajoni.

DAP LIFE REEF īsteno kā vadošais partneris sadarbībā ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu "Bior" un Daugavpils universitātes aģentūru Latvijas Hidroekoloģijas institūts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas