Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vides aktīvisti ZM pārmet vēršanos pret vides aizsardzības politiku un piešķir lielo Zirgābolu

Vides aizsardzības aktīvistu nodibinātā Zirgābola balvas padome nolēmuši šogad lielo Zirgābola balvu piešķirts Zemkopības ministrijai, kas, pēc "zaļo" domām, "mērķtiecīgi, sistemātiski un apzināti normatīvo aktu sagatavošanā un praksē pēdējā gada laikā vērsusies pret dažādām vides aizsardzības politikas jomām".

Šāda balva ministrijai tiek piešķirta, jo sagatavoti grozījumi Mežu likumā un tam sekojošie Ministru kabineta noteikumi, kas pieļauj būvniecību mežā, sagatavojot noteikumus par zinātniskiem mērķiem izmantojamo dzīvnieku aizsardzību, kas izslēdz Dzīvnieku aizsardzības ētikas padomi no eksperimentu izvērtētāju loka, panākts, ka valstī vairs nav neatkarīgas un objektīvas institūcijas, kas veic eksperimentu ar dzīvniekiem ētisko izvērtējumu, apgalvo "zaļie".

Zirgābola balva tiek piešķirta jau ceturto gadu. Par balvas ieguvējiem lemj balvas padome, piešķirot to "vides ķēzītājiem", informēja balvas padomes pārstāvji.

Nominācijā Ķēzienbudžets balva tiks pasniegta par Finanšu ministrijas, valdības un Saeimas nolemto, ka Dabas aizsardzības pārvaldei (DAP) ir jānodrošina 50% sava budžeta, veicot mežizstrādi tās apsaimniekošanā esošajos mežos īpaši aizsargājamās dabas teritorijās. 2013.gada budžetā DAP šādā veidā jāiegūst 701 950 lati. Tas nozīmē - lai nodrošinātu dabas aizsardzību, dabas aizsargātāji spiesti iznīcināt to, kāpēc vispār dabas aizsardzības nozare izveidota, uzskata balvas autori. DAP esot uzlikti nesamērīgi plāni koku ciršanai aizsargājamās teritorijās. Aizsargājamo mežu ciršanas laikā tiekot izvākti koki, kas ir nozīmīgi kukaiņiem un putniem, tiek saārdīta zemsedze un traucēti zvēri.

Nominācijā Ķēzienakts šoreiz uzvarētājs ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais likumprojekts "Grozījumi Aizsargjoslu likumā", kas esot vērtējami kā pretimnākšana krasta kāpu aizsargjoslas apbūvētājiem, atceļot prasību pirms būvniecības saņemt ikreizēju Ministru kabineta rīkojumu. Šis likumprojekts paredzot arī atcelt VARAM kompetenci apstiprināt ciemu robežas krasta kāpu aizsargjoslā, nenosakot līdzvērtīgas pilnvaras ministrijas padotības iestādēm.

Savukārt grozījumi Meža likumā, kas dodot "vienreizēju iespēju noslēpt no sabiedrības būvniecību mežā", tikuši pie nominācijas Ķēzienmahinācija, bet balva nominācijā Finanšu ķēziens tikusi AS Grobiņa projektam Jaunas kažokzvēru audzētavas būvniecība, kur Lauku atbalsta dienests apstiprināja vairāk nekā 1,4 miljonus latu lielu Eiropas Savienības fondu līdzfinansējuma piešķiršanu, tādējādi visi Dienvidkurzemē pieejamie līdzekļi tika vienai saimniecībai, atstājot 11 zemnieku saimniecības, kuru rakstītie projekti bija ieguvuši vienādu atbalsta punktu skaitu, bešā.

Par nominācijas Zaļo pīlīšu pūšanas ķēziens uzvarētāju kļuvusi kompānija L&T par vides izglītības programmas Ekoskola vārda izmantošanu, bet par nominācijas Ķēziens sirdī notikumu atzīts traģiskais atgadījums ar Līgatnes dabas taku lāceni Madi, "kas samaksāja ar savu dzīvību par cilvēku bezatbildību".

Pie balvas nominācijā Ķēzienturpinājums ticis Saeimas noraidījums iecerei atjaunot Valsts būvinspekciju, bet par nominācijas Ķēzītājs balvas ieguvēju kļuvis Pārresoru koordinācijas centrs (PKC), "kas, neskatoties uz nevalstisko organizāciju centieniem, neuzskatīja par vajadzīgu iekļaut vides jautājumus Nacionālajā attīstības plānā 2014.-2020.gadam".

Zirgābola balva tika dibināta 2009.gadā kā atbilde VARAM ikgadējai balvai Ābols par vides uzlabošanu un aizsardzību. Zirgābola balvas mērķis ir pievērst uzmanību vides aizsardzības praksei un problēmām Latvijā, videi nedraudzīgiem projektiem, amatpersonu darbībai vai bezdarbībai vides aizsardzības jomā, ignorējot nevalstisko organizāciju un sabiedrības viedokli.

Zirgābola balvas padomē darbojas pārstāvji no organizācijām: Vides vārds, Zaļā brīvība, Vides aizsardzības klubs, Vides izglītības fonds, Dzīvnieku drauga fonds, Latvijas Zemes draugi, Dzīvnieku SOS, Koalīcija dabas un kultūrvēsturiskā mantojuma aizsardzībai, Dzīvnieku brīvība, homo ecos: un Latvijas zaļā kustība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas