Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Vienotība rosina noteikt, ka domes deputāts nedrīkst ieņemt amatus pašvaldības domes administrācijā

Pašvaldību lēmējvaras un izpildvaras nodalīšana ļautu nostiprināt labas pārvaldības principus pašvaldību darbā un novērst iespējamus interešu konfliktus, piektdien atzinusi partijas Vienotība dome.

Vienotības dome piektdien pieņēmusi rezolūciju, kurā rosina noteikt, ka deputāts pēc mandāta iegūšanas nedrīkst ieņemt amatus pašvaldības domes administrācijā, tai skaitā pagasta vai pilsētas pārvaldē, šo ierobežojumu paredzot attiecināt jau uz 2013.gada jūnijā ievēlamajām pašvaldību domēm, informēja partijas preses sekretāre Laila Timrota.

Tāpat "Vienotības" domes pārstāvji vienojušies par nepieciešamību liegt pašvaldības domes priekšsēdētājam ieņemt arī izpilddirektora amatu tajās pašvaldībās, kuru iedzīvotāju skaits ir mazāks par 5000.

Savukārt attiecībā uz 2013.gada jūnijā ievēlamajām deviņām republikas pilsētu - Rīgas, Daugavpils, Liepājas, Jelgavas, Rēzeknes, Valmieras, Ventspils, Jēkabpils un Jūrmalas - domēm iecerēts noteikt, ka deputāts pēc mandāta iegūšanas nedrīkst vienlaikus ieņemt amatus domes administrācijā, vadīt pašvaldības iestādes, būt pašvaldības kapitālsabiedrību un ostu valdēs un ostu pārvaldēs.

Īstenojot piedāvātās pašvaldību pārvaldības reformas, tiks nodrošināta ievērojami plašāka novada cilvēku iesaiste lēmumu pieņemšanā, kā arī tiks nodrošināta lēmumu caurskatāmība, nodalot lēmumu pieņemšanas un izpildes procesus, uzskata Vienotības dome. Tāpat lēmējvaras un izpildvaras nošķiršana paaugstinās pašvaldību deputātu kompetenci un neatkarību. Grozījumus Likumā par pašvaldībām sagatavot un iesniegt parlamentā paredzējusi partijas Saeimas frakcija.

Vienlaikus partija norāda, ka grozījumi likumā, kas paredz pašvaldību deputātu skaita samazināšanu, laika ziņā pieteikti pārāk tuvu pašvaldību vēlēšanām, lai atbilstu labai vēlēšanu likumu sagatavošanas praksei. Ņemot vērā līdzšinējo administratīvi teritoriālās reformas pieredzi, pašvaldību deputātu skaita mazināšana būtu skatāma kontekstā arī ar lēmumiem reformas nākamo soļu īstenošanā, uzskata Vienotība.

Partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars sacīja, ka šodien domes sēdē netika apspriesta kampaņa pašvaldību vēlēšanām, bet gan notikusi saruna par tehniskām detaļām saistībā ar pašvaldību deputātu izvirzīšanas kārtību - procedūru, termiņiem u.c. Viņš sacīja, ka nākamajā mēnesī plānots semināru cikls reģionālajā līmenī, tāpat drīzumā plānota vairāku reģionālo Vienotības biroju atklāšana. Savukārt 10.novemrbī Vienotība rīkos plašu konferenci, kur būs skaidra partijas programma, kā arī būs zināmi cilvēki, kas kandidēs vēlēšanās.

Kampars arī pastāstīja, ka tuvākajā laikā Vienotība gaida Reformu partijas (RP) viedokli par iespēju kopīgi startēt pašvaldību vēlēšanās Rīgā, tomēr konkrēti termiņi, kad RP Rīgas nodaļai būtu jāsniedz atbildi, nav noteikti.

Kā ziņots, arī Reformu partiju pārstāvošais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs ierosinājis vairākas reformas, tostarp pašvaldību deputātu skaita samazināšanu, skaidrākas lēmējvaras un izpildvaras nodalīšanu pašvaldībās, kā arī lielākām iespējām iedzīvotājiem lemt par pašvaldībā notiekošo vietējos referendumos.
Savukārt Latvijas Lielo pilsētu asociācija paziņojusi, ka ir gatava prasīt ministra demisiju, ja tuvākajā laikā nebūs redzamas reālas viņa darbības. Lielās pilsētas nesaredzot ministra Sprūdža veikumu reformu īstenošanā un esot pārsteigtas par viņa iniciatīvām, kā arī alternatīvo Nacionālā attīstības plāna vīziju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas