Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vīķi-Freibergu godina par ieguldījumu Latvijas dalībā NATO

Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO) trešdien Rīgas pilī bijušajai Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai pasniedza jaunizveidoto balvu par sabiedrības iesaisti diskusijās un izpratnes veidošanā par NATO lomu Latvijas un starptautiskajā drošībā, aģentūru LETA informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Balvu par ieguldījumu Latvijas dalībai NATO nodeva Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Savā uzrunā viņš uzsvēra Vīķes-Freibergas sevišķi nozīmīgo lomu ceļā uz iestāšanos NATO, kā arī izpratnes veidošanā Latvijas sabiedrībā par NATO un drošības stiprināšanu.

"1999.gada vasarā par Rīgas pils saimnieci kļuva Vīķe-Freiberga. Tas bija laiks, kad bija daudz neskaidrību un daudz darāmā. Ļoti daudz bija atkarīgs no tā, kā mūsu valsti pozicionēs starptautiskajā sabiedrībā gan Valsts prezidents, gan valdība. Vīķe-Freiberga pavisam ātri spēja iekarot gan sabiedroto uzticību, gan pārliecināt viņus, ka mēs esam tādi paši kā viņi, ka mums ir tās pašas vērtības un ka Baltijas valstis spēs dot kaut ko kolektīvajai drošībai, ne tikai ņemt," uzsvēra Rinkēvičs.

Viņš akcentēja, ka Vīķe-Freiberga ar savu psihologa izglītību, pieredzi un argumentācijas spējām pavisam īsā laikā kopā ar pārējām valstīm, kas 2002.gadā Prāgas samitā tika aicinātas pievienoties aliansei, spēja panākt to, lai šīs šaubas un maldi zustu.

"Šodien mēs pilnīgi noteikti saprotam, ka visi tie grūtie lēmumi, kas tajā laikā likās briesmīgi no iekšpolitiskā un sabiedrības atbalsta viedokļa, bija pats pareizākais, ko mēs varējām darīt. Vīķe-Freiberga nekautrējās teikt skarbus vārdus ne tikai ārpusē, bet arī šeit pat, Latvijā, mudinot grozīt likumus un darīt tā, kā tas ir nepieciešams valsts ilgtermiņa interesēs," pauda Valsts prezidents.

Rinkēvičs vērtēja, ka Vīķe-Freiberga tolaik sniedza arī iedvesmu diplomātiem, bruņoto spēku virsniekiem un ierēdņiem, kuri strādāja pie NATO integrācijas procesa. Pēc prezidenta vārdiem, "šī ir tā diena, kad sakām paldies visiem tiem, kuri dažādos laikos un amatos darbojās, lai valsts kļūtu par pilntiesīgu NATO dalībvalsti".

Valsts prezidents uzsvēra, ka šodien dalība NATO ir viens no Latvijas drošības garantiem un ļauj pilnveidot valsts aizsardzība spējas. Vienlaikus Rinkēvičs atgādināja, ka šogad, svinot Latvijas dalības divdesmitgadi un NATO septiņdesmit piecgadi, ir jāsasparojas un jāskaidro NATO nozīmi mūsu sabiedrībai, kā arī jāstiprina sava aizsardzība kopā ar sabiedrotajiem.

"Šī ir tā diena, kad mēs atgādinām paši sev un sabiedrībai, ka mēs esam visdrošākajā situācijā, kādā vien mēs varam būt - mēs esam gan NATO, gan Eiropas Savienības dalībvalsts. Mēs ļoti labi saprotam, ka mums būs daudz jādara, lai stiprinātu mūsu valsts aizsardzību, jo drošība nav rezultāts - drošība ir process. Par drošību tāpat kā neatkarību ir jārūpējas katru dienu," uzsvēra Valsts prezidents.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas